Nautiluspokaal

Allikas: Vikipeedia
Augsburgis valmistatud nautiluspokaal 17. sajandist
Nautiluspokaal, umbes 1575–1625

Nautiluspokaal on merelimuse laevukese (Nautilus) kojast valmistatud luksuslik pokaal, mis on kaunistatud väärismetallist panustega ning sageli ka vääriskividega. Nende valmistamine oli iseloomulik renessansi- ja barokiperioodile[1], kauneimad näited pärinevad 16. ja 17. sajandi Saksamaalt[2]. Nautiluspokaal oli loodus- ja kunstiobjekti ühendava haruldusesemena kollektsioneerimisobjekt ja neid võis leida ülikute kunsti- ja loodusharulduse kogudes, nn Wunderkammer'ites.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Laevukese koda, mis väärismetalliga raamistatuna ja mõnikord kaanega varustatuna moodustas pokaali kupa, on spiraalselt rulluva kujuga, külgedelt lamendunud, läbimõõduga kuni 20 cm ja laiusega umbes 7 cm. See oli raskesti kättesaadavuse tõttu (laevukesed elavad sügaval meres) 16. sajandil eriline haruldus. Enne pokaaliks kujundamist lihviti maha väliskülje kare lubikiht, nii et nähtavale tuli koja pärlmutrikiht (saksa keeles kutsuti laevukest ka "Irisschnecke", ligikaudne tõlge 'vikerkaaretigu')[3]. Pärlmutterpind kas lihviti lihtsalt siledaks, kaunistati sisselõigatud reljeefkujutistega või tumeda värviga tehtud uurendpiltidega.

Lisaks laevukese kojale koosnes pokaal tugijalast ja alusest. Dekooris oli esiplaanil mereteema, tugijala ja kaane motiivide hulgas on merekoletised, delfiinid, meremaod ja -lohed, hippokampused, Neptun, nereiidid ja merineitsid, kuid esines ka muid motiive, näiteks Herakles, metsmees või faun, puutüvi koos puuraiduriga, eksootilised kaugete maade elanikud. Kooskõlas mereteemaga kasutati kaunistusena sageli vääriskorallioksi ja pärleid, aga lisati ka muid vääriskive.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. EKI VSL
  2. Kunstileksikon. Eesti Klassikakirjastus, 2001
  3. "Das grosse Kunstlexikon von P.W. Hartmann". Originaali arhiivikoopia seisuga 14. august 2019. Vaadatud 14. augustil 2019.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]