Mirnõi polaarjaam

Allikas: Vikipeedia
Mirnõi uurimisjaam
Mirnõi polaarjaam (Antarktika)
Mirnõi polaarjaam
Asukoht Antarktikas

Mirnõi polaarjaam (vene keeles Мирный 'rahumeelne') on Venemaa (endise Nõukogude Liidu) esimene Antarktika uurimisjaam,[1] mis asub Kuninganna Mary maal Antarktika rannikul Davise mere ääres.

Jaama haldab Arktika ja Antarktika Uurimisinstituut ja see sai enda nime abilaeva Mirnõi auks, mille kapten Mihhail Lazarev oli kaasas Venemaa esimesel Antarktika ekspeditsioonil, mille eesotsas oli Fabian Gottlieb von Bellingshausen laevaga Vostok.

Eesmärk ja hooned[muuda | muuda lähteteksti]

Jaama avas 13. veebruaril 1956 esimene Nõukogude Antarktika ekspeditsioon. Algselt kasutati seda 1400 kilomeetri kaugusel rannikust asuva Vostoki polaarjaama baasina, tänapäeval teenib seda funktsiooni Progressi polaarjaam.[2] Suvel majutab Mirnõi oma 30 hoones kuni 169–200 inimest, talvel umbes 40–50 teadlast ja tehnikut. Keskmine temperatuur on asukohas −11 °C ja enam kui 200 päeval aastas on tuul tugevam kui 15 m/s, lisaks esinevad kohati tsüklonid.

Peamised uurimisvaldkonnad on glatsioloogia, seismoloogia, meteoroloogia, virmaliste vaatlus, kosmilise kiirguse uurimine ja merebioloogia.

Ajaloomälestised[muuda | muuda lähteteksti]

Kliimagraafik 1956–2012 õhu keskmiste temperatuuride kohta Mirnõi jaama juures.

2 kilomeetrit jaamast lõunas seisab metallist steel koos mälestustahvliga. See püstitati kelgule maismaatranspordi marsruudil Mirnõi rannikujaama ja Vostoki sisemaajaama vahel. Sellega mälestatakse Anatoli Štšeglovit, autojuht-mehaanikut, kes suri tööülesannete täitmise ajal. Pärast Venemaa ettepanekul Antarktika lepingu nõuandekoosolekule on see nimetatud ajaloomälestiseks (HSM 8). Muud sarnaselt nimetatud ajaloolised kohad Mirnõi läheduses on Ivan Hmara kivi (HSM 7) ja Buromski saare kalmistu (HSM 9), mõlemad Buromski saarel 2.7 kilomeetrit jaamast põhja pool.[3]

Kliima[muuda | muuda lähteteksti]

Mirny jaamas on polaarne kliima, kus kõik kuud on alla 0 °C. Ehkki seda mõjutab tugevalt Antarktika keskel asuv liustik, on sellel siiski tugev mereline mõju kliimale, mis tähendab, et seal sajab iga aasta palju lund. Suved on aga päikesepaistelised ja kuivad, peegeldades vahemerelise kliima sademete mustrit, vaatamata selle laiuskraadidele ja külmadele temperatuuridele. Suvel on seal soojemad temperatuurid – 2 °C keskmiselt, kusjuures talved on stabiilselt umbes –15 °C juures.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "ANTARCTICA: Mirny Station". Vaadatud 16.06.2019.
  2. "Mirny Observatory". Originaali arhiivikoopia seisuga 20.05.2010. Vaadatud 16.02.2006.
  3. "List of Historic Sites and Monuments approved by the ATCM (2012)" (PDF). Antarctic Treaty Secretariat. 2012. Vaadatud 25.10.2013.