Maarja-Magdaleena kirik

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib Tartumaal asuvast kirikust; teiste samanimeliste kirikute kohta vaata Maarja-Magdaleena kirik (täpsustus)

Maarja-Magdaleena kirik (2011)
Vaade läänest

Maarja-Magdaleena kirik on maakivikirik ajaloolisel Põhja-Tartumaal, praeguses Tartu maakonnas Tartu vallas Maarja-Magdaleena külas. Kirikut kasutab Maarja-Magdaleena kogudus.

Maarja-Magdaleena kirikut on nimetatud esimest korda 1380. aastal Tartu piiskopkonna Palamuse koguduse abikirikuna. Tõenäoliselt on Maarja-Magdaleena kihelkonna kirik ehitatud 14. sajandi teisel poolel või 15. sajandil. Kirik on kolmelööviline, nelja traveega ja ilma kooriruumita.

Maarja-Magdaleena kiriku abikirik oli Tartumaal Kuusiku külas Vara kirik, mile kohta on andmeid aastast 1627.[1]

16. sajandil möllanud sõdades hävis suur osa Maarja-Magdaleena kirikust. Kord aastas pidas Palamuse õpetaja Maarja-Magdaleena kirikust säilinud müüride vahel jutlust. 1642. aastal hakati ehitama uut kirikut ja Maarja-Magdaleenasse asus elama oma kogudusepastor. Pärast Põhjasõda vajas kirik taas parandamist, kuigi pääses suuremate kahjustusteta.

18851887 ehitati vana kirik uusgooti stiilis põhjalikult ümber. Põhja-, lääne- ja lõunasein säilitati, ida suunas kirikut pikendati, lisati läänetorn, põhjaportaal sai eeskoja ning aknaid ehitati suuremaks. Kirik taaspühitseti 1887. aasta sügisel[2]. Kirikus on 700 istekohta. Viimane põhjalik remont oli 1937. aastal.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]