Maakrahv

Allikas: Vikipeedia
Heraldiline maakrahvi kroon

Maakrahv (saksa: Landgraf, hollandi: landgraaf, rootsi: lantgreve, prantsuse: landgrave; ladina: comes magnus, comes patriae, comes provinciae, comes terrae, comes principalis, lantgravius) oli aadlitiitel, mida kasutati Saksa-Rooma riigis ja hiljem selle endistel territooriumitel. Saksa tiitlid Landgraf, Markgraf ("markkrahv") ja Pfalzgraf ("pfaltskrahv") kuuluvad samasse auastmesse kui Herzog ("hertsog") ja on kõrgemal astmel kui Graf ("krahv").

Etümoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Maakrahv on sama mis saksakeelne Landgraf, liitsõna sõnadest Land ja Graf (krahv).

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

See tiitel viitas algselt krahvile, kes oli otse keisrile alluv ehk feodaalse kohustusega otse Saksa-Rooma keisri ees. Tema jurisdiktsioon ulatus mõnikord üsna märkimisväärsele territooriumile, mis ei allunud vahepealsele võimule, nagu hertsog, piiskop või pfaltskrahv. Tiitel on säilinud Saksa-Rooma riigi aegadest (esmakordselt kirja pandud Alam-Lotringis 1086. aastal: Henri III de Louvain, Brabanti maakrahv). Määratluse järgi kasutas maakrahv suveräänseid õigusi. Tema otsustusõigus oli võrreldav hertsogi omaga.

Maakrahvi kasutati aeg-ajalt ka selliste aadlike kõrvaltiitlina nagu Saksi-Weimari suurhertsog, kes toimis 20. sajandi esimesel kümnendil Tüüringi maakrahvina, kuid pärast Teist maailmasõda langes tiitel kasutusest välja.

Maakrahvi jurisdiktsioon oli maakrahvkond (saksa: Landgrafschaft) ja maakrahvi naine või naissoost maakrahv oli maakrahvinna (saksa keeles Landgräfin, Gräfin on Graf naissoost vorm)

Mõistet on brittide valitsemise ajal kasutatud ka Carolinades (mis on nüüd Põhja- ja Lõuna-Carolina Ameerika Ühendriikides). "Maakrahv" oli "krahvkonna aadlik Briti eraomandis olevas Põhja-Ameerika Carolina koloonias, mis jäi omandiõigusest veidi allapoole (kuningliku vasalli privilegeeritud vaste)".

Näiteid[muuda | muuda lähteteksti]

Seotud mõisted[muuda | muuda lähteteksti]

  • maakrahvkond – maakrahvi auaste, amet või territoorium
  • maakrahvinna (saksa: Landgräfin) – maakrahvi naine või naissoost maakrahv.