Luiz Henrique Mandetta

Allikas: Vikipeedia
Luiz Henrique Mandetta (2019)

Luiz Henrique Mandetta (sündinud 30. novembril 1964 Campo Grandes) on Brasiilia arst-ortopeed ja poliitik. Ta oli 1. jaanuarist 2019 kuni 16. aprillini 2020 Brasiilia tervishoiuminister.

Ta lõpetas Rio de Janeiros oleva Gama Filho Ülikooli arstina, seejärel spetsialiseerus ta ortopeediale Mato Grosso do Suli Föderaalülikoolis.

Aastal 2010 valiti ta Brasiilia parlamendi alamkotta.

20. novembril 2018 kinnitas Mandetta tervishoiuministri ametikohale valitud president Jair Bolsonaro (ametisse asus ta 1. jaanuaril 2019). Rikkumiste süüdistuste kohta, kui ta oli Campo Grande tervishoiuminister, kinnitas Mandetta nädal enne kinnitust, et oli Bolsonaroga juhtumi üksikasjadest rääkinud. Tema sõnul ütles valitud president, et ainult kaebus pole põhjus tema kandidatuuri tõkestamiseks.

Mandetta on 2020. aastal saanud laialdast tähelepanu seoses sellega, et ta käsitles Brasiilias koroonapandeemiat 2019–2020. Terviseminister on president Bolsonaroga mitmel korral vaielnud; Kui Mandetta on COVID-19 leviku tõkestamiseks kaitsnud sotsiaalseid distantseerimismeetmeid, siis Bolsonaro on selliste meetmete vastane ja kritiseerinud osariikide kubernere, kes rakendasid oma osariikides distantseerimismeetmeid

Mandetta teatas 16. aprillil 2020, et Jair Bolsonaro vallandas ta töölt. Mandetta järeltulijaks tervishoiuministrina sai onkoloog Nelson Teich.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Mandetta on vabamüürlane.