Leutaschklamm

Allikas: Vikipeedia
Leutaschi kuristik

Leutaschi kuristik (saksa: Leutaschklamm või Leutascher Geisterklamm) on kanjon Mittenwaldi ja Unterleutaschi lähedal Baieri-Tirooli piirialal, läbi mille voolab Leutascher Ache jõgi. See on väga järskude külgedega ja turistidele avati see alles 2006. aastal. Selleks tehti 1,4 miljoni euro suuruse Euroopa Liidu toetatud Austria-Saksa projekti abil üle 970 m pikkused terasest käiguteed ja sillad. Kogupikkusega 1650 m on see pikim ligipääsetav kuristik Ida-Lubjakivialpides. Kuristik avati 24. mail 2006.

Turundus[muuda | muuda lähteteksti]

Turismiprojektina turustati kuristikku niinimetatud Geisterklammina ("vaimne kuristik") koos Koboldpfadiga ("Koboldi tee") kui peresõbralikku vaba aja paradiisi. Ümbruskonnas on 40 tahvlit infoga müütide, geoloogia, taimestiku ja loomastiku kohta, samuti pilkuvate silmadega vaim ja värvilised, helile orienteeritud mängud. Käiguteed on igal võimalusel horisontaalsed ja on ehitatud nii, et neid saaks ületada ilma ronimisvarustuseta. Igasuguse ärevuse, mis põhjustatud kohati rohkem kui 50 m kõrguste vahest käigutee ja kuristiku põhja vahel, peaks neutraliseerima käigutee kindel kujundus.

Lisaks on kuristikus lühike rada koseni.

Leutaschi kuristik on põhimõtteliselt avatud aastaringselt, välja arvatud siis, kui on tugevad lumesajud, mil see on suletud. Jalutuskäik läbi kuristiku on tasuta; ainult tee kose juurde on tasuline.

Õnnetused[muuda | muuda lähteteksti]

7. juulil 2007 paiskus käiguraja kohalt üle mitmesaja kilogrammine rahn ootamatult terasest käiguteele ja hävitas selle osaliselt. Keegi vigastada ei saanud, kuid kuru suleti kaheks nädalaks remondiks.

Ederkanzel[muuda | muuda lähteteksti]

Ederkanzeli restoran (1184 m) mäeharjal Leutaschi kuristiku kohal ja lääne pool on geograafiline ja poliitiline kurioosum. Kui söögisaal ja tualettruumid on Saksamaal, on restorani terrass Austria pinnal. Ametlik piirikivi, mis tähistab piiri kahe riigi vahel, on hoone välisseinal terrassiukse juures. Terrassil pakutavaid jooke ja toitu müüakse aga Garmisch-Partenkircheni ja Innsbrucki vastutavate finantsosakondade vahelise kokkuleppe alusel Saksamaa maksueeskirjade kohaselt.

Muud läheduses asuvad kuristikud[muuda | muuda lähteteksti]

Teised märkimisväärsed kuristikud Garmisch-Partenkircheni kreisis on Partnachi kuristik Zugspitze lähedal ja Höllentali kuristik Grainau-Hammersbachi lähedal.