Lestek

Allikas: Vikipeedia
Lestek

Lestek (ka Leszek, Lestko) oli polaanide teine hertsog ja Siemowiti poeg, sündinud u. 870–880, mainitud vanimas Poola kroonikas Gesta principum Polonorum, autor Gallus Anonymus. Polaanide hertsogid olid Poola esimese ajaloolise Piasti dünastia alus.

Lesteki ajaloolisuses ei kahelnud esialgu keegi. 19. sajandi teisel poolel hakati aga tema olemasolus kahtlema. Küsimus lahenes tänu Henryk Łowmiański artiklile,[1] milles ta pooldas Gallus Anonymuse aruande usaldusväärsust ja seega ka Mieszko I kolme otsese eelkäija ajaloolisust. See seisukoht on Poola ajalookirjutuses domineeriv.

Tema nime päritolu pole teada, kuid selle võib tuletada vana poola sõnast lście, mis tähendab "kaval". Arvatakse, et see on deminutiiv slaavi nimest Lścimir või Lścisław. Lesteki naiste või abikaasade arv ja olemasolu pole teada. Stanisław Zakrzewski teooria väidab, et Lestek (või Lestko) võis olla abielus Moraavia printsessiga. Teine teooria (tuletatud ühe 14. sajandi Belgia krooniku kirjeldustest) on see, et Lesteki naine võis olla Saksi printsess ja neil oli poeg Ewraker, hilisem Liège'i piiskop. Lestko poeg Siemomysł oli järgmine Poola riigi valitseja ning tema pojapoeg Mieszko I Poola esimene kristlik valitseja.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Łowmiański, Henryk (1962). Dynastia Piastów we wczesnym średniowieczu(poola keeles). Poznań: Wydawnictwo PTPN. OCLC 749570930.