Koolibrilaste loend

Allikas: Vikipeedia

Selles nimekirjas on reastatud 344 koolibrilaste (Trochilidae) liiki ja 5 alamliiki, mis kuuluvad 111 koolibrilaste perekonda. 111 koolibrilaste perekonda jagunevad aga omakorda kahe koolibrilaste alamsugukonna vahel.

See nimekiri ei ole täielik.

Koolibri ja õis
Calypte costae
Selasphorus rufus
Campylopterus latipennis
Selasphorus platycercus
Cynanthus latirostris

Sisukord

Alamsugukond Phaethornithinae[muuda | redigeeri lähteteksti]

Ramphodon[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Ramphodon naevius

Eutoxeres (sirpkoolibri)[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Eutoxeres aquila (rohe-sirpkoolibri)
  2. Eutoxeres condamini (pruun-sirpkoolibri)

Phaethornis[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Phaethornis yaruqui
  2. Phaethornis guy
  3. Phaethornis syrmatophorus
  4. Phaethornis superciliosus
  5. Phaethornis malaris
  1. Phaethornis (malaris) margarettae
  1. Phaethornis eurynome
  2. Phaethornis hispidus
  3. Phaethornis anthophilus
  4. Phaethornis bourcieri
  5. Phaethornis koepckeae
  6. Phaethornis philippii
  7. Phaethornis squalidus
  8. Phaethornis augusti
  9. Phaethornis pretrei
  10. Phaethornis subochraceus
  11. Phaethornis nattereri
  1. Phaethornis (nattereri) maranhaoensis
  1. Phaethornis gounellei
  2. Phaethornis ruber
  3. Phaethornis stuarti
  4. Phaethornis griseogularis
  5. Phaethornis longuemareus
  6. Phaethornis idaliae
  7. Phaethornis rupurumii
  8. Phaethornis atrimentalis
  9. Phaethornis striigularis
  1. Phaethornis (striigularis) saturatus
  1. Phaethornis longirostris
  1. Phaethornis (longirostris) mexicanus
  2. Phaethornis (longirostris) baroni

Glaucis[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Glaucis aenea
  2. Glaucis hirsuta
  3. Glaucis dohrnii

Threnetes[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Threnetes niger
  2. Threnetes ruckeri
  3. Threnetes leucurus

Anopetia[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Anopetia gounellei

Alamsugukond Trochilinae[muuda | redigeeri lähteteksti]

Androdon[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Androdon aequatorialis

Doryfera[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Doryfera johannae
  2. Doryfera ludovicae

Phaeochroa[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Phaeochroa cuvierii

Campylopterus[muuda | redigeeri lähteteksti]

Sini-saabelkoolibri (Campylopterus hemileucurus)
  1. Campylopterus curvipennis
  2. Campylopterus excellens
  3. Campylopterus largipennis
  4. Campylopterus rufus
  5. Campylopterus hyperythrus
  6. Campylopterus duidae
  7. Campylopterus hemileucurus (sini-saabelkoolibri)
  8. Campylopterus ensipennis
  9. Campylopterus falcatus
  10. Campylopterus phainopeplus
  11. Campylopterus villaviscensio
  12. Campylopterus cirrochloris

Eupetomena[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Eupetomena macrourus (pääsukoolibri)

Florisuga[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Florisuga mellivora

Melanotrochilus[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Melanotrochilus fuscus

Colibri[muuda | redigeeri lähteteksti]

Colibri thalassinus
  1. Colibri delphinae
  2. Colibri thalassinus
  3. Colibri coruscans
  4. Colibri serrirostris

Anthracothorax[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Anthracothorax viridigula
  2. Anthracothorax prevostii
  3. Anthracothorax nigricollis
  4. Anthracothorax mango
  5. Anthracothorax dominicus
  6. Anthracothorax viridis

Avocettula[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Avocettula recurvirostris

Eulampis[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Eulampis jugularis
  2. Eulampis holosericeus

Chrysolampis[muuda | redigeeri lähteteksti]

Moskiitokoolibri (Chrysolampis mosquitus) levialakaart
  1. Chrysolampis mosquitus (moskiitokoolibri)

Orthorhyncus[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Orthorhyncus cristatus

Klais[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Klais guimeti

Abeillia[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Abeillia abeillei

Stephanoxis[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Stephanoxis lalandi

Lophornis[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Lophornis ornatus
  2. Lophornis gouldii
  3. Lophornis magnificus
  4. Lophornis brachylopha
  5. Lophornis delattrei
  6. Lophornis stictolophus
  7. Lophornis chalybeus
  8. Lophornis pavoninus
  9. Lophornis helenae
  10. Lophornis adorabilis

Popelairia[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Popelairia popelairii
  2. Popelairia langsdorffi

Discosura[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Discosura longicauda
  2. Discosura conversii
  3. Discosura letitiae (arvatavasti välja surnud)

Chlorostilbon[muuda | redigeeri lähteteksti]

Chlorostilbon ricordii
  1. Chlorostilbon canivetii
  2. Chlorostilbon assimilis
  3. Chlorostilbon mellisugus
  4. Chlorostilbon aureoventris
  5. Chlorostilbon ricordii
  6. Chlorostilbon bracei (välja surnud)
  7. Chlorostilbon swainsonii
  8. Chlorostilbon maugaeus
  9. Chlorostilbon russatus
  10. Chlorostilbon alice
  11. Chlorostilbon poortmani
  12. Chlorostilbon notatus
  13. Chlorostilbon auriceps
  14. Chlorostilbon forficatus
  15. Chlorostilbon olivaresi
  16. Chlorostilbon elegans (välja surnud)
  17. Chlorostilbon stenurus

Cynanthus[muuda | redigeeri lähteteksti]

Cynanthus latirostris levialakaart
  1. Cynanthus sordidus
  2. Cynanthus latirostris

Cyanophaia[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Cyanophaia bicolor

Thalurania[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Thalurania ridgwayi
  2. Thalurania colombica
  3. Thalurania fannyi
  4. Thalurania furcata
  5. Thalurania watertonii
  6. Thalurania glaucopis

Panterpe[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Panterpe insignis

Damophila[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Damophila julie

Lepidopyga[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Lepidopyga coeruleogularis
  2. Lepidopyga lilliae
  3. Lepidopyga goudoti

Hylocharis[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Hylocharis eliciae
  2. Hylocharis sapphirina
  3. Hylocharis cyanus
  4. Hylocharis pyropygia
  5. Hylocharis chrysura
  6. Hylocharis grayi

Basilinna[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Basilinna xantusii
  2. Basilinna leucotis

Chrysuronia[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Chrysuronia oenone

Goldmania[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Goldmania violiceps

Goethalsia[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Goethalsia bella

Trochilus[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Trochilus polytmus

Leucochloris[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Leucochloris albicollis

Polytmus[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Polytmus guainumbi
  2. Polytmus milleri
  3. Polytmus theresiae

Leucippus[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Leucippus fallax
  2. Leucippus baeri
  3. Leucippus taczanowskii
  4. Leucippus chlorocercus

Taphrospilus[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Taphrospilus hypostictus

Amazilia[muuda | redigeeri lähteteksti]

Amazilia tzacatl
  1. Amazilia viridicauda
  2. Amazilia chionogaster
  3. Amazilia candida
  4. Amazilia chionopectus
  5. Amazilia versicolor
  6. Amazilia luciae
  7. Amazilia fimbriata
  8. Amazilia distans
  9. Amazilia lactea
  10. Amazilia amabilis
  11. Amazilia decora
  12. Amazilia rosenbergi
  13. Amazilia boucardi
  14. Amazilia franciae
  15. Amazilia leucogaster
  16. Amazilia cyanocephala
  17. Amazilia rutila
  18. Amazilia yucatanensis
  19. Amazilia tzacatl
  20. Amazilia castaneiventris
  21. Amazilia amazilia
  22. Amazilia viridifrons
  23. Amazilia violiceps

Saucerottia[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Saucerottia saucerrottei
  2. Saucerottia cyanifrons
  3. Saucerottia alfaroana (arvatavasti välja surnud)
  4. Saucerottia edward
  5. Saucerottia cyanura
  6. Saucerottia beryllina
  7. Saucerottia viridigaster
  8. Saucerottia cupreicauda
  9. Saucerottia tobaci

Eupherusa[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Eupherusa poliocerca
  2. Eupherusa eximia
  3. Eupherusa cyanophrys
  4. Eupherusa nigriventris

Elvira[muuda | redigeeri lähteteksti]

Elvira chionura
  1. Elvira chionura
  2. Elvira cupreiceps

Microchera[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Microchera albocoronata

Chalybura[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Chalybura buffonii
  2. Chalybura urochrysia

Aphantochroa[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Aphantochroa cirrochloris

Lampornis[muuda | redigeeri lähteteksti]

Lampornis castaneoventris castaneoventris
  1. Lampornis clemenciae
  2. Lampornis amethystinus
  3. Lampornis viridipallens
  4. Lampornis sybillae
  5. Lampornis castaneoventris
  6. Lampornis calolaema
  7. Lampornis cinereicauda

Oreopyra[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Oreopyra hemileucus

Lamprolaima[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Lamprolaima rhami

Adelomyia[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Adelomyia melanogenys

Anthocephala[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Anthocephala floriceps

Phlogophilus[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Phlogophilus hemileucurus
  2. Phlogophilus harterti

Clytolaema[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Clytolaema rubricauda

Heliodoxa[muuda | redigeeri lähteteksti]

Heliodoxa jacula
  1. Heliodoxa imperatrix
  2. Heliodoxa xanthogonys
  3. Heliodoxa gularis
  4. Heliodoxa branickii
  5. Heliodoxa schreibersii
  6. Heliodoxa aurescens
  7. Heliodoxa rubinoides
  8. Heliodoxa jacula
  9. Heliodoxa leadbeateri

Eugenes[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Eugenes fulgens

Hylonympha[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Hylonympha macrocerca (käärsaba-koolibri)

Sternoclyta[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Sternoclyta cyanopectus

Topaza[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Topaza pyra ehk Topaza pella pyra (tuli-topaaskoolibri)
  2. Topaza pella (puna-topaaskoolibri)

Oreotrochilus[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Oreotrochilus chimborazo
  2. Oreotrochilus estella
  3. Oreotrochilus leucopleurus
  4. Oreotrochilus melanogaster
  5. Oreotrochilus adela
  6. Oreotrochilus stolzmanni

Urochroa[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Urochroa bougueri

Patagona[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Patagona gigas (suurkoolibri)

Aglaeactis[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Aglaeactis cupripennis
  2. Aglaeactis castelnaudii
  3. Aglaeactis aliciae
  4. Aglaeactis pamela

Lafresnaya[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Lafresnaya lafresnayi

Pterophanes[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Pterophanes cyanopterus

Coeligena[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Coeligena coeligena
  2. Coeligena wilsoni
  3. Coeligena prunellei
  4. Coeligena torquata
  5. Coeligena phalerata
  6. Coeligena orina
  7. Coeligena bonapartei
  8. Coeligena helianthea
  9. Coeligena lutetiae
  10. Coeligena violifer
  11. Coeligena iris

Ensifera[muuda | redigeeri lähteteksti]

Ensifera ensifera
  1. Ensifera ensifera (mõõknokk-koolibri)

Sephanoides[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Sephanoides sephaniodes
  2. Sephanoides fernandensis
    1. Sephanoides fernandensis leyboldi (välja surnud 1908)

Boissonneaua[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Boissonneaua flavescens
  2. Boissonneaua matthewsii
  3. Boissonneaua jardini

Heliangelus[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Heliangelus mavors
  2. Heliangelus amethysticollis
  3. Heliangelus strophianus
  4. Heliangelus exortis
  5. Heliangelus viola
  6. Heliangelus regalis
  7. Heliangelus clarisse
  8. Heliangelus micrastur
  9. Heliangelus zusii (arvatavasti välja surnud)

Eriocnemis[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Eriocnemis nigrivestis
  2. Eriocnemis vestitus
  3. Eriocnemis godini (arvatavasti välja surnud)
  4. Eriocnemis luciani
  5. Eriocnemis cupreoventris
  6. Eriocnemis mosquera
  7. Eriocnemis glaucopoides
  8. Eriocnemis mirabilis
  9. Eriocnemis alinae
  10. Eriocnemis derbyi
  11. Eriocnemis sapphiropygia
  12. Eriocnemis isabellae

Haplophaedia[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Haplophaedia aureliae
  2. Haplophaedia lugens

Urosticte[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Urosticte benjamini
  2. Urosticte ruficrissa

Ocreatus[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Ocreatus underwoodii

Lesbia[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Lesbia victoriae (mustsaba-händkoolibri)
  2. Lesbia nuna

Sappho[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Sappho sparganura

Polyonymus[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Polyonymus caroli

Ramphomicron[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Ramphomicron microrhynchum (lühinokk-koolibri)
  2. Ramphomicron dorsale

Metallura[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Metallura williami
  2. Metallura baroni
  3. Metallura odomae
  4. Metallura theresiae
  5. Metallura eupogon
  6. Metallura aeneocauda
  7. Metallura phoebe
  8. Metallura tyrianthina
  9. Metallura iracunda

Chalcostigma[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Chalcostigma ruficeps
  2. Chalcostigma olivaceum
  3. Chalcostigma stanleyi
  4. Chalcostigma heteropogon
  5. Chalcostigma herrani

Oxypogon[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Oxypogon guerinii

Opisthoprora[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Opisthoprora euryptera

Taphrolesbia[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Taphrolesbia griseiventris

Aglaiocercus[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Aglaiocercus kingi
  2. Aglaiocercus coelestis

Oreonympha[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Oreonympha nobilis

Augastes[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Augastes lumachellus
  2. Augastes scutatus
  3. Augastes geoffroyi

Heliothryx[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Heliothryx barroti
  2. Heliothryx aurita

Heliactin[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Heliactin cornuta

Loddigesia[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Loddigesia mirabilis (imekoolibri)

Heliomaster[muuda | redigeeri lähteteksti]

Heliomaster longirostris
  1. Heliomaster constantii
  2. Heliomaster longirostris
  3. Heliomaster squamosus
  4. Heliomaster furcifer (läik-tähtkurk)

Rhodopis[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Rhodopis vesper

Thaumastura[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Thaumastura cora

Philodice[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Philodice bryantae
  2. Philodice mitchellii

Doricha[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Doricha enicura
  2. Doricha eliza

Tilmatura[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Tilmatura dupontii

Microstilbon[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Microstilbon burmeisteri

Calothorax[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Calothorax lucifer
  2. Calothorax pulcher

Archilochus[muuda | redigeeri lähteteksti]

Calypte anna
  1. Archilochus colubris
  2. Archilochus alexandri

Calypte[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Calypte anna
  2. Calypte costae
  3. Calypte helenae (kimalaskoolibri)

Calliphlox[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Calliphlox evelynae
  2. Calliphlox amethystina

Mellisuga[muuda | redigeeri lähteteksti]

Stellula calliope
  1. Mellisuga helenae (kimalaskoolibri)
  2. Mellisuga minima
  3. Mellisuga colubris (rubiinkurk-koolibri)

Stellula[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Stellula calliope

Atthis[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Atthis heloisa
  2. Atthis ellioti

Myrtis[muuda | redigeeri lähteteksti]

Selasphorus platycercus
  1. Myrtis fanny

Eulidia[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Eulidia yarrellii

Myrmia[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Myrmia micrura

Acestrura[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Acestrura mulsant
  2. Acestrura bombus
  3. Acestrura heliodor
  4. Acestrura astreans
  5. Acestrura berlepschi

Chaetocercus[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Chaetocercus jourdanii

Selasphorus[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. Selasphorus platycercus
  2. Selasphorus rufus (rebaskoolibri)
  3. Selasphorus sasin
  4. Selasphorus flammula
  5. Selasphorus scintilla
  6. Selasphorus ardens
  7. Selasphorus colubris (rubiinkurk-koolibri)

Vaata ka[muuda | redigeeri lähteteksti]

Välislingid[muuda | redigeeri lähteteksti]