Koljaadatsaarid

Allikas: Vikipeedia
Pidustusel osalejad

Koljaadatsaarid (valgevene keeles Цары Каляды) on traditsiooniline uusaastapidustus Valgevenes Minski oblasti Kapyli rajoonis Siemiežavas.

Üritus on kantud UNESCO inimkonna suulise ja vaimse pärandi meistriteoste nimekirja. Pidustused leiavad aset Juliuse kalendri järgi enne uut aastat, 13. ja 14. jaanuaril.

Ühe oletuse kohaselt said pidustused alguse 18. sajandil, mil Siemiežava lähedal peatus tsaariarmee väeosa. Kohaliku loo põhjal käisid sõdurid ja ohvitserid uusaasta eel lõbusat etendust andes majast majja, kogudes koljaadatavade kohaselt ande. Pärast väeosa lahkumist jätkasid seda kohalikud noored, kellele pakkus lõbu end sõjaväevormiga ehtida. [1] See versioon ei ole aga kinnitust leidnud. Küll aga on andmeid, mis kinnitavad, et traditsioon pärineb ajast enne tsaarivägede tulekut. [2]

Pidustusel osalevad valges mundris noormehed ("tsaarid"), kelle rinnal on punase Siemiežava tikandiga vööd ja kel on peas lintidega mütsid. Tsaare saadavad sõdurid ja koomilised tegelased Baba (eit, kehastab mees) ja Dzed (taat, kehastab naine). Rongkäik külastab Siemiežava maju, etendades näidendit "Tsaar Maximilian". Rongkäik toimub tõrvikute valgusel.

Traditsioon kestis 1960. aastateni, siis katkes, kuid 1996. aastal taastati kohalike elanike initsiatiivil.[3] 2009. aastal lisas UNESCO selle inimkonna suulise ja vaimse pärandi meistriteoste nimekirja.[4]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 17. aprill 2015. Vaadatud 9. aprillil 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. http://budzma.org/news/abrad-kalyadnyya-cary-vyoski-semezhava-kapylskaha-rayona-minskaj-voblasci.html
  3. http://budzma.org/news/abrad-kalyadnyya-cary-vyoski-semezhava-kapylskaha-rayona-minskaj-voblasci.html
  4. http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=00011#tabs

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]