Siemiežava

Allikas: Vikipeedia
Siemiežava

valgevene Семежава * / Siemiežava *transkriptsioon: Semežava
klassikaline valgevene Семежаў * / Siemiežaŭ *transkriptsioon: Semežav
vene Семежево (Semeževo)

Elanikke 1142 (2009)[1]

Koordinaadid 52° 57′ N, 27° 0′ E
Siemiežava (Valgevene)
Siemiežava

Siemiežava (transkribeerituna Semežava; poola keeles Siemieżewo või Siemieżów) on agrolinnake (endine alev) Valgevenes Minski oblasti Kapyli rajoonis, Siemiežava külanõukogu halduskeskus. Asub merepinnast 151 meetri kõrgusel, Morači jõe kaldal. Kuigi nii nimekujud Siemiežava ja Siemiežaŭ on klassikalises valgevene keeles lubatud, kasutab tänapäevane valgevene keel nimekuju Siemiežava.

Asulas on keskkool ja kultuurimaja. Asula muudab tähelepanuväärseks seal toimuv koljaadatsaaride pidustus, mis on kantud UNESCO inimkonna suulise ja vaimse pärandi meistriteoste nimekirja. Riiklikul tasemel on kaitse all Siemiežava käsitöötaiesed. Vaatamisväärsuseks on sealne kirik (aastast 1720).

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Siemiežavat mainitakse esimest korda XV sajandi teisel poolel, toona kuulus asula Olelkowiczitele. Aastal 1578 sai asulast alev. Põhjasõja ajal alev rüüstati.

Poola jagamisel loovutas riik Siemiežava aastal 1793. Alev hakkas kuuluma Minski kubermangu. XIX sajandil oli alev tuntud oma traditsiooniliste käsitsi valmistatud tikandite poolest. Kuni 1917. aastani oli Siemiežava Venemaa Keisririigi koosseisus, 19181920 kuulus Valgevene Rahvavabariiki, 19201991 kuulus Nőukogude Liidu koosseisu. Aastal 1959 muudeti alev külaks.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 29. juuni 2015. Vaadatud 29. juunil 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]