Klapilehed

Allikas: Vikipeedia
Süsinikkomposiidist klapilehed

Klapilehed (reed valves) on kahetaktilise sisepõlemismootori sisselaske süsteemi, pumpade ja ka muusikainstrumentide olulised komponendid, mille eesmärk on tagada vedelike või gaaside liikumine ainult ühes suunas.

Kõige enam on klapilehed levinud kahetaktilistes mootorites, kus need aitavad juhtida õhku ja kütust mootorisse. Seal koosnevad need õhukestest painduvatest lehtedest, mis on tavaliselt valmistatud metallist või komposiitmaterjalist, näiteks kevlarist ja süsinikkiust.

Klapilehed on kinnitatud sisselaskekollektori külge, mis asetseb karburaatori ja mootori vahel. Klapilehed avanevad sisselaske takti põhjustatud alarõhu tõttu. Kui silinder täitub õhu ja kütuseseguga ning rõhk tõuseb, klapilehed sulguvad automaatselt, takistades kütusesegu tagasivoolu sisselaskesse ja tagades segu liikumise ainult ühes suunas.[1]

Kasutusalad[muuda | muuda lähteteksti]

Traditsioonilised[muuda | muuda lähteteksti]

Traditsiooniliselt kasutatakse nahast valmistatud klapilehti erievates muusikainstrumentides, näiteks akordionis ja orelis. Keskajal kasutati sarnase tööpõhimõtega klapilehti ka sepalõõtsades.

Kahetaktilised mootorid[muuda | muuda lähteteksti]

Kolb liigub ülespoole kompressioonitaktil ja kolvi all väntvõlli ümber tekib äkiline rõhu langus. Sel hetkel tõmmatakse värske õhu ja kütusesegu karburaatorist karterisse.  Süüdatakse värske kütusesegu alustades töötakti põlemiskambris. Järgmises etapis liigub kolb allapoole alustades väljalasketakti. Vanemate põlvkondade, vähem võimsates kahetaktilistes mootorites liikus osa karterist välja surutud kütuse segust tagasi karburaatorisse. Just selleks kasutatakse karteri ja karburaatori vahel klapilehti.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Model Engine Development Part 8". modelenginenews.org. 4. mai 2009. Vaadatud 1. aprillil 2024.
  2. "Reed valve in a two stroke engine – what it is and how it works?". CompoTec - composites technologies (Briti inglise). Vaadatud 1. aprillil 2024.