Juan Manuel Correa

Allikas: Vikipeedia
Juan Manuel Correa (2022)

Juan Manuel Correa Borja (sündinud 9. augustil 1999 Quitos) on Ecuadori kodakondsusega Ameerika võidusõitja.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Kardisõit[muuda | muuda lähteteksti]

Ecuadori osariigis Quitos sündinud Correa alustas oma kardisportlase karjääri aastatel 20082014. Oma parimate tulemuste hulgas oli Florida Winter Touri meistrivõistluste teine ​​koht 2008. ja 2013. aastal.

Vormel 4[muuda | muuda lähteteksti]

Correa debüteeris üheistmelistes 2016. aastal Itaalia ja Saksamaa Vormel 4 Meistrivõistlustel Prema Powerteami meeskonnaga koos Mick Schumacheri ja Jüri Vipsiga. Oma debüüthooajal saavutas ta Itaalia meistrivõistlustel kolm võitu ja saavutas üldarvestuses kuuenda koha.

Järgmisel 2017. aasta hooajal jätkab ta võistlemist sama kategooria meeskonnaga, kuid ei suuda korrata eelmise hooaja võite ning keskendub Saksamaa meistritiitlile, saavutades kümnenda koha.

GP3 Series ja Vormel Toyota[muuda | muuda lähteteksti]

Ka 2017. aastal tegi Correa debüüdi GP3 Series, vaidlustades meistritiitli teise osa Jenzer Motorsport meeskonnaga koos Alessio Lorandi ja Arjun Mainiga. Punkte ta ei saa, kuid sellegipoolest kinnitab meeskond 2018. aasta hooajaks koos Tatiana Calderóni ja David Beckmanniga, kus ta lõpetab meistrivõistlustel kaheteistkümnendal kohal ning Barcelona sprindivõistlusel saavutab parima tulemuse neljanda koha. .

2018. aastal osales ta koos M2 Competitionis meeskonnaga koos Richard Verschoori, Marcus Armstrongi, James Pulli ja Robert Shwartzmaniga ka Toyota Racing Series meistrivõistlustel. Ta lõpetas meistrivõistlused üldarvestuses neljanda kohaga, saades samuti kaks võitu.

Vormel 2[muuda | muuda lähteteksti]

2019. aasta hooajal debüteeris ta Vormel 2 sarjas Charouz Racing System meeskonnaga, millest sai Sauber Junior Team.

31. augustil Belgia Spa-Francorchamps'i ringrajal toimunud mänguvõistluse teisel ringil keerles Anthoine Hubert oma Ardenil, püüdes vältida kokkupõrget Giuliano Alesi Tridentiga, olles kaotanud poole üle kontrolli., kuid põrkab rajal põrgatades kokku Raidilloni kurvi väliste kaitsetega. Möödasõitja Juan Manuel Correa põrutab täiskiirusel põiki vastu Huberti autot, murdes Huberti auto pooleks ja vigastades teda surmavalt.

Õnnetuse tagajärjed ja rehabilitatsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Correa teatab mõlema jala murru ja mõranenud selgroolüli kohta; kiiresti päästetud ja kogu aeg teadvusel, viidi ta Liège'i haiglasse, kus talle tehti kirurgiline operatsioon. Tema tingimused on stabiilsed.

Transpordituna Londoni erakliinikusse diagnoositi tal äge respiratoorse distressi sündroom: see vigastus põhjustas Correa ägeda hingamispuudulikkuse. Tema seisund on kriitiline, kuid stabiilne, kui ta suunati intensiivravi osakonda, mis on spetsialiseerunud hingamisteede vigastustele, indutseeritud teadvusekaotusele ja ECMO toel.

21. septembril ärkab ta koomast ja ECMO teda enam ei abista. 28. septembril teatatakse transport teise Londoni haiglasse; teadvusel olles keeldub Correa parema jala amputeerimisest ja otsustab rekonstrueerida.

Correa naaseb Vormel 2 sõitma Yas Marina ringrajal koos Charouzi Sauber Junior Teamiga hooajajärgsetel katsetel.

Vormel 3[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast pikka taastusravi naaseb Correa võistlema 2021. aasta hooajal, kuusteist kuud pärast õnnetust ART Grand Prix'ga, mis palkab ta osalema koos Frederik Vesti ja Alexander Smolyariga FIA Vormel 3 Meistrivõistlustel. Tema naasmisest Sauber Junior Teami programmi teatatakse 18. juunil. Ta kogub 11 punkti ja on edetabelis 21. kohal.

14. jaanuaril 2022 kinnitab ART Grand Prix meeskond Correa 2022. aasta hooajaks koos Victor Martinsi ja Grégoire Saucyga.

European Le Mans Series[muuda | muuda lähteteksti]

Lisaks Vormel 3 programmile osaleb Correa 2022. aastal koos Prema meeskonnaga European Le Mans Series LMP2 klassis.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]