Johan Albrecht Ehrenström

Allikas: Vikipeedia
Johan Albrecht Ehrenström
Sünniaeg 28. august 1762
Helsingi
Surmaaeg 15. aprill 1847 (84-aastaselt)
Helsingi
Autasud Püha Anna ordeni 1. klass

Johan Albrecht Ehrenström (28. august 176215. aprill 1847) oli Soome arhitekt ja Helsingi ülesehituskomitee esimees, kes kutsus Carl Ludvig Engeli projekteerima pealinna olulisi hooneid ja kujundas ise linna detailplaneeringu. Tal oli soov kujundada Helsingist euroopalik pealinn, kus tänavad on laiad ja väljakud avarad – tunduvalt erinevad keskaegsest sopilisest linnast.

Ülesehituskomiteel olid linna kujundamisel üpris vabad käed, kuna vanad puitehitised olid suurelt osalt 1808. aasta tulekahjus hävinenud. Ehrenström projekteeris Helsingi kesklinna ruudustikukujuliselt, kus tänavad kulgevad otse kõrguste erinevusele vaatamata. Sellise planeeringu eeskuju sai ta Vana-Kreekast, kus pikad tänavad tõid värskendavat meretuult linna keskusse.

Oulu tulekahjus 1822. aastal oli peaaegu kogu linn maha põlenud. Venemaa keisri Aleksander I käsuga sai Ehrenström õiguse teha Oulu linna detailplaneering. See valmis 1824. aastal, kuid ametlikult kinnitas keiser selle 15. veebruaril 1825. Planeeringu autoriks on peetud ka Engelit, kuid tema osa oli selles ainult planeeringu joonistamine Ehrenströmi soovituste järgi. [1]

Ehrenström on maetud Helsingi Hietaniemi kalmistule.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Oulu ajaloolised kaardid". Originaali arhiivikoopia seisuga 11. jaanuar 2012. Vaadatud 29. detsembril 2008.