Jigme Singye Wangchuck

Allikas: Vikipeedia

Jigme Singye Wangchuck (ka: Wangchuk; sündinud 11. novembril 1955 Thimphus Dechenchholingi palees) on endine Bhutani kuningas. Kuninga tiitel oli Druk Gyalpo 'kõuedraakonikuningas'.

Teises latinisatsioonis kirjutatakse tema nimi Jimi Singgê 'Wangchu.

Jigme Singhe Wangchuck on oma isa, kuningas Jigme Dorji Wangchucki ja oma ema, kuninganna Ashi Kesang Chodeni ainus (seaduslik) poeg.

Kuningas sai hariduse Bhutanis koduõpetajatelt ning Indias ja Suurbritannias. Pärast Bhutani tagasipöördumist 1970 õppis ta ka Paros.

Kuningas kaasas noore printsi valitsemisse ning määras ta troonipärijaks mõni kuu enne oma surma.

Ta tuli võimule 17-aastaselt 1972 pärast oma isa surma. Noort kuningat aitasid tema onu dasho (prints) Namgyal Wangchuck ja tema vanemad õed, Ashi Sonam Chhoden Wangchuck ja Ashi Dechen Wangmo Wangchuck, kes olid kuninga esindajad rahandus- ja arenguministeeriumis. Ashi Sonam Chhoden Wangchuck sai hiljem rahandusministriks.

Kuningas krooniti 2. juunil 1974 ja sai ametlikult kuningaks 21.24. juulil.

Kroonimisele kutsuti välismaa aukandjaid. See andis tunnistust Bhutani pika isolatsiooni lõpust.

Kroonimispidustusi varjutas mais 1974 avastatud eksiiltiibetlaste atentaadiplaan.

Ta on jätkanud oma isa poliitikat, mis seisneb aeglases moderniseerimises ja püüdes seejuures säilitada Bhutani traditsioonilist kultuuri.

Aastal 1985 vastu võetud kodanikuseadus kutsus mõned aastad hiljem esile poliitilised rahutused Lõuna-Bhutanis. Umbes 120 000 Bhutani nepallast rändas välja (osalt põgenes) Indiasse ja Nepali.

Aastal 1988 pani ta aluse poliitikale "Driglam Namzha" ('Viisakus ja kombed'), mis näeb ette, et kõik kodanikud peavad avalikes kohtades kandma traditsioonilisi rõivaid ning koolides tuleb õpetada riigikeelt dzongkha keelt.

1980ndate lõpus kutsus kuninga reformipoliitika esile osalt vägivaldse opositsiooni.

Aastal 1998 loobus kuningas vabatahtlikult absoluutsest võimust. Nüüd valitseb ta ametlikult valitsuse nõuandeid järgides. Jigme Singye Wangchuk keeldus kaua demokraatia kehtestamisest oma riigis (parteid ja ametiühingud on keelatud). Sisepoliitilise surve tõttu oli kuningas 2003 sunnitud algatama uue konstitutsiooni väljatöötamise. Märtsis 2005 esitati põhiseaduseelnõu, mis augustis asendati revideeritud tekstiga. Uue konstitutsiooni peaks parlament (Rahvuskogu) vastu võtma 2006.

2003. aasta lõpul käskis kuningas ette võtta Bhutani esimese sõjakäigu pärast rohkem kui sajandi pikkust vaheaega. Sõjakäigu eesmärk oli suunatud Assami separatistide vastu, kes kasutasid Bhutani territooriumi oma platsdarmina. Relvajõudu on kasutatud ka nepali separatistide vastu Bhutani lõunaosas.

Kuningas on seadnud riigi eesmärgiks rahvusliku kogutoodangu asemel "rahvusliku koguõnne".

Kuningas on Bhutanis ja välismaal palju ringi liikunud. Ta on käinud rahvusvahelistel üritustel ning sageli esindanud oma riiki New Delhis.

14. detsembril 2006 teatas kuningas, et loobub troonist oma poja Jigme Khesar Namgyali kasuks. Jigme Khesar Namgyal krooniti kuningaks 6. novembril 2008.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Perekond[muuda | muuda lähteteksti]

Jigme Singye Wangchuk on alates 1979. aastast abielus nelja õega, kes on pärit Talost (Punakha ringkond). Privaatsele pulmatseremooniale 1979. aastal järgnes 1988 avalik pulmatseremoonia Punakhas, mis pidi tagama troonipärija ametliku tunnustamise. Sellel tseremoonial nimetati kroonprintsiks kuninga vanim poeg prints (dasho) Jigme Khesar Namgyal Wangchuck. Kroonprints on sündinud 21. veebruaril 1980. Tema ema on kuninga kolmas abikaasa Ashi Tshering Yangdön Wangchuck.

Kuninga abikaasad on:

1. Ashi Dorji Wangmo Wangchuck (sündis 20. detsembril 1955, Yab Ugyen Dorji ja Yum Thuiji Zam'i teine tütar)

2. Ashi Tshering Pem Wangchuck (sündis 20. detsembril 1957, perekonna kolmas tütar)

3. Ashi Tshering Yangdön Wangchuck (sündis 21. juunil 1959), perekonna neljas tütar)

4. Ashi Sangay Choden Wangchuck (sündis 11. mail 1962, perekonna viies tütar)

Polügaamia ei ole budistlikes ühiskondades kombeks ning on Bhutanis ametlikult keelatud. Jigme Singye Wangchuki abielu nelja õega on seetõttu üpris ebaharilik ning nõudis Bhutani usujuhi jhe kenpo ametlikku luba.

Vanima kuninganna Jigme Singye Wangchucki raamatus "Of Rainbows and Clouds" (1998) on avatud selle abielu poliitiline taust, mis on seotud kuninganna isa Yab Ugyen Dorji perekonnalooga. Võimupoliitilistel põhjustel mõrvati Jigme Singye Wangchucki vanaisa kuningas Jigme Dorji algatusel Talo kloostris 6. shabdung. Tollane shabdung pärines nelja õe suguvõsast, mida Wangchucki dünastia tollest ajast saadik taga kiusas. Kuningas Jigme Singye Wangchuki abielu Yab Ugyen Dorji nelja tütrega pidi tegema lõpu vihavaenule Wangchuckide ning mõrvatud 6. shabdung'i järeltulijate vahel.

Kuningal on kokku viis poega ja viis tütart.

Mõned tema lastest on õppinud välismaal.

Kuigi suitsetamine on kogu Bhutanis (avalikes kohtades) keelatud, on kuningas ise kirglik sigarisuitsetaja.

Eelnev
Jigme Dorji Wangchuck
Bhutani kuningas
19722006
Järgnev
Jigme Khesar Namgyal Wangchuck