Ikonoklasm

Allikas: Vikipeedia
See artikkel See artikkel räägib ikonoklasmist üldtähenduses. Bütsantsi ajaloo kohta vaata artiklit Ikonoklasm Bütsantsis. Reformatsiooniaja kohta vaata artiklit Pildirüüste.

Purustatud altariretaabel Utrechti toomkirikus on jäetud muutumatul kujul paika mälestuseks kalvinistide pildirüüstest 16. sajandil

Ikonoklasm (kreeka keele sõnadest eikōn 'kuju', 'pilt' ja klasma 'purustamine')[1] üldtähenduses on uskumus, et visuaalse (eelkõige staatilise - pildid, skulptuurid, ehitised jm) kunsti ühiskondlik, poliitiline, religioosne, filosoofiline vm taunimine ja taunitavate taieste eesmärgipärane hävitamine eelnimetatud ajenditel on ühiskondlikus kontekstis kuidagi oluline või kõnekas. Sõna kasutatakse ka piltlikus tähenduses pühaks peetavate tõekspidamiste ründamise kohta.

Eesti keeles on sõna peamiselt kasutatud Bütsantsi ajaloo kontekstis kahe perioodi kohta, mil riigis keelati ikoonide austamine, aga mõnikord ka reformatsiooniaegsete pildirüüstete kohta. Ikonoklasmi ilmingud on ka kirikute purustamine Prantsuse revolutsiooni ajal, keisri ja temaga seotud isikute piltide ja kujude hävitamine Nõukogude Venemaal pärast Oktoobrirevolutsiooni, ajalooliste pühakodade ja kujude hävitamine Daeshi vallutatud aladel jm.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]