Heiligenbrunn

Allikas: Vikipeedia
Heiligenbrunn

Vapp

Pindala 33,5 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 759 (1.01.2018)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 47° 2′ N, 16° 25′ E
Asend Güssingi ringkonnas
Heiligenbrunn (Austria)
Heiligenbrunn

Heiligenbrunn ([ˌhaɪ̯lɪɡn̩ˈbʁʊn]) on vald (Gemeinde) Austrias Burgenlandi liidumaal Güssingi ringkonnas. See on tuntud kui Uhudleri veini keskus ja ajalooline Kellerviertel ehk veinikeldrikvartal, kus vein tehti.

Heiligenbrunni kihelkonnakirik

Heiligenbrunni valda kuuluvad Deutsch Bielingi, Hagensdorf im Burgenlandi, Luisingi ja Reinersdorfi külad ning Heiligenbrunn ise. Vald asub Ungari piiril ning piirneb lõunas ja idas Vasi komitaadiga, põhjas Moschendorfi ja Stremiga ning läänes Großmürbischiga.

Vallas on Naturschutzgebiet, mis koosneb kahest Hagensdorf im Burgenlandi ja Luisingi lähedal asuvast heinamaast, mida tuntakse Schachblumenwiesena, ehk püvililleniiduna. Nendel niitudel kasvab Austria suurim kirju püvilille populatsioon.

Etümoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Nimi Heiligenbrunn tuleneb saksakeelsetest sõnadest Heilig (püha) ja Brunnen (purskkaev või kaev), mis viitab lähedalasuvale allikale Ulrichsquelle, mis on selles piirkonnas olnud sajandeid oluline palverännakute sihtkoht.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Natsi-Saksamaa annekteeris piirkonna koos ülejäänud Austriaga Anšlussi ajal ja see liideti Fürstenfeldi kreisiga. 1. aprillil 1945 jõudis ida poolt Ungarist piirkonda Punaarmee ja sundis Wehrmachti 12. aprillil Güssingisse taanduma.

1947. ja 1954. aastal ehitati kihelkonnakirik pärast suuri sõjakahjustusi ja pikselöögist tingitud kahjustusi uuesti üles.

Otse endise raudse eesriide ääres asuv linn oli sihtkoht Ungari migrantidele, kes üritasid ületada Austria piiri. Seetõttu kindlustati 1957. aasta mais Ungari piiriala okastraadi, puidust vahitornide ja maamiinidega. 1960. aasta novembris üritas kolmest ungari poisist koosnev rühm Burgenlandi Hagensdorfi põgeneda, kuid kaks neist said maamiinide poolt vigastada, üks neist tõsiselt. Kaks poistest põgenesid Austriasse, kuid kolmas jäi kadunuks ja uurimise kohaselt viisid Ungari sõdurid ta tagasi Ungarisse. 1962. aasta augustis sai Luisingi piirkonnas maamiini tõttu viga Ungari kodanik, kes viidi Güssingi haiglasse.

Tuntud inimesi[muuda | muuda lähteteksti]

Michael Somogyi, Ameerika biokeemik, kes on tuntud oma diabeedialase töö poolest.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]