Hans Schmidt

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib heliloojast; arhitekti kohta vaata artiklit Hans Schmidt (arhitekt); sõjaväelase kohta vaata artiklit Hans Schmidt (sõjaväelane)

Hans Schmidt (6. september 1854 Viljandi29. august 1923 Riia) oli baltisaksa helilooja, pianist, luuletaja, muusikakriitik ja -õpetaja.

Ta õppis aastatel 18751878 kompositsiooni Leipzigi konservatooriumis Carl Reinecke, Hermann Kretzschmari ja Salomon Jadassohni juures, seejärel Berliinis Helikunsti Akadeemias Friedrich Kieli juhendamisel. Samal ajal töötas ta koduõpetajana tuntud viiuldaja Joseph Joachimi ja tema abikaasa aldilaulja Amalie Joachimi peres. Hiljem käis Amalie Joachimiga kontserditurneedel, kellel pühendas ühtlasi oma laulutsükli "Fünf Lieder" op. 9.

Õpingute ajal algas tema pikk koostöö kuulsa tenori, samuti Viljandimaalt pärit Raimund von zur Mühleniga. 1878. aastal tutvus Berliinis Johannes Brahmsiga. Brahms on kasutanud oma heliloomingus Schmidti tekste, näiteks "Sappho ood" (op. 94 nr 4, kirjutatud 1884).

1883. aastal naasis Hans Schmidt Eestisse. Oli Kuressaares Laurentiuse kiriku organist ja linna muusikadirektor, korraldades seal kolme aasta jooksul arvukalt kontserte.

1885 siirdus Riiga. Oli seal Rigasche Zeitungi, hiljem Rigasche Rundschau muusikaarvustaja. Asutas Riias muusikaseltsi Crescendo. Oli nõutud klaverisaatja. 1919. aastast oli Riia konservatooriumi klaveripedagoog.

Kirjutanud umbes 70 laulu, eelkõige enda tekstidele, samuti klaveripalu.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Hans Schmidt Eesti vanema kirjanduse digitaalses tekstikogus EEVA
  • Hans Schmidt veebisaidil "BBLD - Baltisches biografisches Lexikon digital"