Gris-Nezi neem

Allikas: Vikipeedia
Gris-Nezi neem vaadatuna täppsatelliidilt
Gris-Nezi neem

Gris-Nezi neem (prantsuse: Cap Gris-Nez; sõna-sõnalt "neeme hall nina"; lääneflaami: Koap Zwartenesse) on neem Côte d'Opale'il Pas-de-Calais' departemangus Põhja-Prantsusmaal.

Vaade Inglismaa rannajoonele Gris-Nezi neeme vaateplatvormilt

Neeme kaljud on Prantsusmaa lähim punkt Inglismaale – 34 km Inglismaa kaljudest Doveris.

Etümoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Gris-nez tähendab prantsuse keeles sõna-sõnalt "halli nina" ja on arhailise inglise keele 'craig ness' moonutus. See on tuletatud hollandi kõnekeelest "hall neem"; ametlikult oli hollandi nimi Swartenesse ("must neem"), et eristada seda kirdesasuvast Blankenessest "valge neem" (Blanc-Nezi neem). Element -nesse on sugulus ingliskeelse -ness, mis tähistab "peamaad", nagu näiteks Dungeness või Sheerness.

Geoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Vaade Inglismaa rannikule Gris-Nezi neemelt

Gris-Nezi neeme kaljud on tehtud liivakivist, savist ja kriidist. Need on peamiselt halli värvi, mis annab neemele ka nime. See on ka populaarne fossiilide kogumise koht, mis on pärit peamiselt juura ajast. Levinud fossiilide hulka kuuluvad kahepoolmelised, teod ja puit. Väikeste kivikestega liivakivikihtides võib kohata kalade ja roomajate hambaid. Mõnikord leidub liivakivides suuremaid ammoniite.

Neem on regulaarne peatuspaik miljonitele rändlindudele.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Neeme lähedus Inglismaale tõi kaasa lähedalasuva Audingheni küla sagedase hävitamise Inglismaa ja Prantsusmaa vahelistes sõdades. Kalju tipus on Inglise kindluse varemed, mille Henry VIII 16. sajandi alguses ehitas. Inglased nimetasid kindlust 'Blackness', mis on tõlge hollandikeelsest nimest Swartenisse.

Napoleoni sõjad[muuda | muuda lähteteksti]

Napoleon I peatus neemel 1. juulil 1803, kontrollides Boulogne-sur-Meri rannikut ja oma sissetungivägesid. Seejärel nägi ta ette kanaliülese optilise telegraafi püstitamist semaforiga neemel. Selle liini esimene semafor paigaldati neemele 1805. aastal, ootamata ära Prantsusmaa kavandatud sissetungi Inglismaale. 18. juulil 1805 toimus neeme lähedal merelahing. Tugeva arvulise ülekaaluga Briti laevastik jälitas Hollandi laevu, mis liikusid piki rannikut ja üritasid Ambleteuse'i sadamasse pääseda. Seda tüüpi rünnakut oodates oli Napoleon paigutanud neemele 300 kahurist koosneva patarei ja see sundis Briti laevu taganema.

Teine maailmasõda[muuda | muuda lähteteksti]

Gabriel Auguste Ferdinand Ducuing ja tema mehed surid 25. mail 1940 semafori kaitstes ning hiljem asetati neemele selle ohvri mälestuseks steel.

Hiljem ehitasid sakslased Tudori varemete vahele blokhausi. Selles paigas on Teise maailmasõja aegsete punkrite kobar, mis oli osa Atlandi vallist, mis oli mõeldud liitlaste eeldatava sissetungi tõrjumiseks. Seal on raskekahurvägi – Grosser Kurfürsti patarei, kus varem oli kolm 170-millimeetrist kahurit, ja Todti patarei, nelja 380-millimeetrise kahuriga. Need hõlmasid nii Calais' kui ka Boulogne'i lähenemisi ning neid kaitsesid massiivsed raudbetoonist blokhausid ja muud vähemkaitsvad alad. Ühes Todti patarei blokhausis on nüüd Atlandi valli muuseum.

3. Kanada jalaväediviisi üksused vabastasid piirkonna septembris 1944.

Pärast Teist maailmasõda[muuda | muuda lähteteksti]

Silindriline raudbetoonist tuletorn Gris-Nezi neemel pärineb 1958. aastast. See on 31 m kõrge ja asendab varasemat ehitist, mis purustati 1944. aastal.

Tuletorn ja sellega kaasnev radarijaam annavad iga päev juhiseid üle 500 neemest mööduvale laevale.

Päikeseloojang Gris-Nezi neemel

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]