Godefroid de Claire

Allikas: Vikipeedia
Paavst Aleksandri relikviaar, umbes aastast 1145. Pronks, osaliselt kullatud hõbe, kaunistatud emaili ja vääriskividega
Püha Domitianuse relikviaar
Püha Mengoldi relikviaar

Godefroid de Claire, ka Godefroid de Huy (umbes 1100 – umbes 1173) oli tänapäeva Belgia aladelt pärit kullassepp ja emailikunstnik, romaani kunstkäsitöö silmapaistev esindaja.

Eluloolist[muuda | muuda lähteteksti]

Sündinud oli ta ilmselt Huy's (Huy sur le Meuse) ja tema peamine tegutsemisperiood jäi ajavahemikku 1130–1150[1]. Godefroid kuulub Maasi koolkonda, mis oli spetsialiseerunud champlevé-tehnikas pühapiltidele, kirikuriistadele ja relikviaaridele. Tema elust on vähe teada, kuid peamine tegutsemispaik paistis tal olevat Staveloti benediktlaste klooster[2].

Arvatakse, et ta õppis oma kunsti Rainer de Huy'lt ja on oletatud, et ta oli Verduni Nikolause õpetaja.

Teosed[muuda | muuda lähteteksti]

Godefroid de Claire'ile omistatud teoste hulgas on kuulsaimad pronksist, hõbedast ja kullatud akvamaniil-relikviaar pühaku paavst Aleksander I säilmetele (u 1145), mis tänapäeval asub Brüsselis Kuninglikus kunsti- ja ajaloomuuseumis, samuti kaks emailtahvlit, millel on kujutatud Kristuse ristimist ja ristilöömist[3]. Talle on omistatud ka Staveloti triptühhon, kuigi autorsuse üle vaieldakse[1].

V. Vaga nimetab Godefroid de Claire'i tööks ka Heribertuse relikviaari Deutzis[4], mis on küll kahtlemata Maasi koolkonna töö, aga selle loomisaeg paigutatakse tänapäeval 1180. aastatesse[5].

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 http://www.visual-arts-cork.com/sculpture/godefroid-de-claire.htm
  2. https://www.britannica.com/biography/Godefroid-de-Claire
  3. W. H. Forsyth. Around Godefroid de Claire. – The Metropolitan Museum of Art Bulletin, vol 24, no 10. 1966. lk 304–315
  4. V. Vaga. Üldine kunstiajalugu. Tallinn, 1999
  5. Repertorium für Kunstwissenschaft. Band 27, 2018. lk 520–521

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]