Giudecca

Allikas: Vikipeedia
Vaade Giudecca saarele Püha Markuse kiriku kellatornist
Giudecca asukoht Veneetsias

Giudecca on Itaalia põhjaosas Veneta laguunis asuv kaheksast omavahel kanalite ja sildadega ühendatud saarest koosnev saarterühm.[1] Halduslikult on see osa Veneetsia Dorsoduro sestierest.

Geograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Giudecca asub Veneetsia peamistest saartest lõunas ning neid eraldab Giudecca kanal. Saare idapoolse otsa lähedal asub San Giorgio Maggiore saar.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Varem on Giudecca saare kohta kasutatud nime Spinalunga ("Pikk oga"). Nime Giudecca võib pidada ladinakeelse sõna judaica moondunud kujuks ning seda võib tõlkida kui "juutide linnaosa/juutkond": mitmes Lõuna-Itaalia ja Sitsiilia linnas on olnud nime Giudecca või Judeca kandvaid juutide linnaosi. Ent algne Veneetsia geto asus põhjapoolses Cannaregio linnaosas ja kui nimi Giudecca välja arvata, ei ole mingeid teateid selle kohta, et juudid oleksid kunagi Giudeccal elanud. Veelgi enam, Põhja-Itaalias ei ole terminit giudecca juutide linnaosade tähistamiseks kasutatud.

Ajalooliselt oli Giudecca suurte aedadega paleede piirkond, kuid 20. sajandi alguses sai saarest tööstuspiirkond: seal asusid dokid ja tehased ning ka filmistuudio. Pärast Teist maailmasõda läks suurem osa tööstusest langusse ja seda piirkonda peetakse vaikseks elamupiirkonnaks, kus on lisaks mõnedele elegantsetele korteritele ja eksklusiivsetele majadele peamiselt töölisklassi elamud.

Saart tuntakse selle pika doki ja kirikute poolest, mille hulgast paistab silma Andrea Palladio projekteeritud Il Redentore. Kunagi töötas saarel ka suur jahuveski Molino Stucky, kuid tänapäeval on see ümber ehitatud luksushotelliks ja korteriteks. Giudecca teises otsas asub tuntud viietärnihotell Cipriani, mille juurde kuuluvad suured privaatsed aiad ja soolase veega bassein. Mõnede antiikse arhitektuuriga hoonete renoveerimine on parandanud saare kui puhkusekoha mainet.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Mini guide to Giudecca, Venice. Vaadatud 17.03.2015.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]