Fabio Grosso

Allikas: Vikipeedia

Fabio Grosso (2009)
Kuld 2006 jalgpall

Fabio Grosso (sündinud 28. novembril 1977 Roomas) on Itaalia jalgpallikoondise endine kaitsja, maailmameister.

Klubid[muuda | muuda lähteteksti]

Koondisekarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Grosso debüteeris Itaalia jalgpallikoondises 30. aprillil 2003 Šveitsi jalgpallikoondise vastu.

Esimese värava Itaalia kasuks lõi ta 3. septembril 2005 MM-valikmängus Šotimaa jalgpallikoondise vastu võõrsil 76. minutil, viigistades 1:1 ja see jäigi mängu lõpptulemuseks. Itaalia võitis kindlalt alagrupi.

2006. aasta MM-il osales Grosso kõigis Itaalia mängudes algusest lõpuni peale teise alagrupimängu, kus ta ei osalenud. Kõigepealt võitis Itaalia 12. juunil 2:0 Ghana jalgpallikoondise, siis viigistas 17. juunil 1:1 USA jalgpallikoondisega ja alistas 22. juunil 2:0 Tšehhi jalgpallikoondise. Itaalia võitis alagrupi Ghana ees. Järgmises mängus Austraalia jalgpallikoondise vastu 26. juunil sai Grosso 29. minutil kollase kaardi. Itaalia jäi 50. minutil vähemusse, kuid võitis 5. üleminutil penaltist. Veerandfinaalis alistas Itaalia 30. juunil 3:0 Ukraina jalgpallikoondise. Poolfinaal Saksamaa jalgpallikoondise vastu toimus 4. juulil ja normaalajal väravateni ei jõutud. Lisaaja eelviimasel minutil lõi Grosso oma teise värava Itaalia koondises, viies Itaalia juhtima, ja 1. üleminutil lõi Alessandro Del Piero 2:0, viies Itaalia finaali Prantsusmaa jalgpallikoondise vastu. Finaal toimus 9. juulil ja mängu algul lõi kumbki meeskond värava. Järgmised väravad tulid penaltiseerias, kus Itaalia ei eksinud. Viimasena, viiendana lõi Grosso, tagades Itaaliale võidu 5:3.

Fabio Grosso (2006)

2008. aasta EM-valikturniiril loositi MM-finalistid Itaalia ja Prantsusmaa samasse valikgruppi. Itaalia viigistas Prantsusmaaga kodus ja kaotas võõrsil, kuid võitis siiski alagrupi. 13. oktoobril 2007 lõi Grosso oma kolmanda värava Itaalia eest, nimelt teise värava MM-valikmängus kodus Gruusia jalgpallikoondise vastu, mille Itaalia võitis 2:0. Finaalturniirile pääses igast alagrupist kaks paremat, seega Prantsusmaagi. EM-alagruppi loositi Itaalia ja Prantsusmaa taas kokku. 9. juunil kaotas Itaalia Hollandi jalgpallikoondisele 0:3 ja Grosso sekkus vahetusest 54. minutil seisul 0:2. Itaalia ülejäänud mängud tegi Grosso kaasa algusest lõpuni. 13. juunil viigistas Itaalia Rumeenia jalgpallikoondisega 1:1 ja pidi 17. juunil Prantsusmaaga välja selgitama, kumb neist alagrupist edasi ei pääse (halval juhul võisid ka mõlemad välja kukkuda). Itaalia võitis 2:0 ja pääses 22. juunil toimunud veerandfinaali Hispaania jalgpallikoondise vastu, kus väravaid ei löödud enne penaltiseeriat. Grosso realiseeris Itaalia esimese penalti, aga tema meeskonnakaaslased nii täpsed polnud ja Hispaania võitis 4:2. Hispaania tuli Euroopa meistriks ja Itaalia oli ainus, kes normaalaja suutis temaga viiki mängida.

Maailmameistrina pääses Itaalia 2009. aasta konföderatsioonide karikavõistlustele, mis toimusid Lõuna-Aafrikas. 15. juunil peetud esimese vooru mängus USA vastu jäi Itaalia 35. minutil arvulisse ülekaalu ja Grosso sai 35. minutil kollase kaardi. Poolaja võitis USA, kuid kogu mängu Itaalia 3:1. 18. juunil kaotas Itaalia teise mängu Egiptuse jalgpallikoondisele. Kahes esimeses mängus osales Grosso algusest lõpuni, aga 21. juunil kolmandas ta kaasa ei teinud. Brasiilia jalgpallikoondis alistas Itaalia 3:0 ja võitis alagrupi täiseduga. Ülejäänud meeskondade vahel tekkis surnud ring, kus Egiptus jäi väravate vahega viimaseks ja Itaalia vähese löödud väravate arvu tõttu kolmandaks. Finaalis võitis Brasiilia USA.

2010. aasta MM-valikgrupi võitis Itaalia ainsagi kaotuseta samuti kaotuseta jäänud Iirimaa jalgpallikoondise ees. 9. septembril 2009 lõi Grosso oma viimase värava Itaalia eest, viies Itaalia kodus 11. minutil Bulgaaria jalgpallikoondise vastu juhtima. Mäng lõppes 2:0. Itaalia koondise peatreener Marcello Lippi kutsus Grosso koondise treeninglaagrisse, kus osales 30 jalgpallurit, aga finaalturniirile Grosso ei pääsenud. Tema asemele võttis Lippi Grosso meeskonnakaaslase Juventusest Antonio Candreva, keda ta aga MM-il ei kasutanud. Itaalia jäi 2 viigi ja 1 kaotusega alagrupis viimaseks ja langes välja.

Rohkem Grosso Itaalia koondises ei mänginud. Ta pidas Itaalia eest 48 mängu ja lõi neis 4 väravat.

Saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

Internazionale
Lyon
Juventus

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Fabio Grosso on 190 cm pikk ja kaalub 82 kg.

Ta on abielus Jessica Repettoga. Neil on kaks poega: Filippo, kes sündis varsti pärast 2006. aasta MM-i, ja Giacomo, kes on sündinud 26. oktoobril 2009.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]