Enn Kareda

Allikas: Vikipeedia

Enn Kareda (25. september 19397. august 2016) oli eesti insener ja tehnikateadlane.

Lõpetas Tallinna Polütehnilise Instituudi automaatika erialal 1963. aastal. Diplomiprojekti teema oli "Sünkrodetektor kulumõõtjale" (sisuliselt mõõtetehnilise sünkroondetektori elektroonne sõlm elektromagnetilisel induktsioonil põhineva vedelike kulu mõõteseadme – induktsioonkulumõõtja jaoks).

Nõmme Tee Seltsi asutajaliige ja esimene esimees.

Nõmme halduskogu aseesimees (2002).

Ta oli vastu Tallinna Linnavalitsuse ja sealhulgas Nõmme Linnaosa Valitsuse Nõmme looduse suhtes väga vaenulikule plaanile ehitada Mustamäe männimetsaga kaetud kaldapealsele endise kitsarööpmelise raudtee (praeguse Kitsarööpa tee) kohale Nõmme Keskusest mööda viiv nn ümbersõidutee. Tee ehitamine liivikule ja intensiivne liiklus sellel oleksid metsa hävitanud, kuid poleks parandanud liikluse olukorda Nõmme keskuses ja Hiiul.

Koos mõttekaaslastega 1999. aastal asutatud Nõmme Tee Seltsist oli tema eesmärk säästa seda metsa ja peatada tee ehitamise plaan. Kasutades ära kohaliku omavalitsuse seadusega antud võimalust, mis andis 1% elanikkonnast (antud juhul Tallinna elanikkonnast) õiguse peatada kohaliku omavalitsuse algatus, kogusid NTS liikmed umbkaudu 4000 kodaniku allkirjad, et tee ehitamise plaan nurjata.

Ta oli üks nendest, kes tegi ettepaneku sedalaadi plaanide peatamiseks algatada Nõmme-Mustamäe maastikukaitseala moodustamine. See oli pikk protsess, mis lõppes võiduga.[1]

Ta oli SEI projekti "Energiamajanduse Riikliku Arengukava aastani 2020 keskkonnamõju strateegiline hindamine" töörühma liige, energiamajanduse väliskulude ekspert (2007–2009).

Enn Kareda suri 7. augustil 2016 ja ta maeti 12. augustil 2016 Rahumäe kalmistule.[2]

Publikatsioone[muuda | muuda lähteteksti]

  • Elektromagnetvälja kiirguskaitse. Metoodiline materjal. Koostanud Enn Kareda. Tallinna Polütehniline Instituut, 1983, lk 55.
  • Töökaitsealased arvutused: ülesannetekogu. Koostanud E. Kareda jt. Tallinn, Tallinna Polütehniline Instituut, töökaitse kateeder, 1988, lk 114.
  • Säästva arengu sõnaseletusi. Võrgusõnaraamat koos otsimootoriga (Võrguteavik). Toimetanud ja koostanud Aet Tamm, ..., Enn Kareda jt. Kollektiivautorid ÜRO Arenguprogramm, Eesti Keskkonnaministeerium, Säästva Eesti Instituut. Tallinn, Säästva Eesti Instituut, 2006.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "In memoriam - Enn Kareda". Originaali arhiivikoopia seisuga 28. oktoober 2018.
  2. https://www.kalmistud.ee/haudi?action=hauaplats&filter_hauaplats_hauaplats=72803
  3. "Kirje e-kataloogis ESTER". Originaali arhiivikoopia seisuga 28. oktoober 2018.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]