Elko

Allikas: Vikipeedia
Elko
Elko kesklinn
Pindala 46,3 km²[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 20 564 (1.04.2020)[2][3] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 40° 50′ N, 115° 46′ W
Elko (Nevada)
Elko
Asend Nevada osariigis

Elko on linn USA-s Nevada osariigis, Elko maakonna halduskeskus ja suurim linn. See asub Humboldti jõe kaldal. Elko on suurim linn üle 350 kilomeetri raadiuses ning see on tuntud Kirde-Nevada südamena (The Heart of Northeast Nevada).

Elanike arv on 2020. aasta rahvaloenduse järgi 20 564. 2010. aasta rahvaloenduse kohaselt oli elanikke 18 297.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Elko maakonna kohtumaja Elkos

Elko asub ajaloolise California Traili ääres, mida mööda suundusid esimesed asunikud idast Californiasse. Elko kohale rajati esimene asula 1868. aastal, mil see sai Central Pacific Railroadi raudteeliini kõige idapoolsemaks punktiks. Kuid raudtee-ehitus ida poole suundus, jäi Elko piirkonna kaubandus- ja kaevanduskeskuseks.

On arvatud, et nime "Elko" on välja mõelnud raudteeametnik Charles Crocker, kes harrastas jahindust. Ta lisas sõnale "elk" (ingl vapiti – Põhja-Ameerika suur hirvlane) tähe "o", saades "Elko", kuid ametlik versioon nime päritolu kohta puudub.

1869. aastal sai Elko vastloodud Elko maakonna halduskeskuseks.

1910. aastal valmis linnas Elko maakonna praegune kohtumaja.

Kliima[muuda | muuda lähteteksti]

Elkos valitseb poolkõrbeline kliima. Kõige külmem kuu on jaanuar, mil keskmine õhutemperatuur on –3,9 °C. Kõige soojem kuu on juuli keskmise õhutemperatuuriga 21,3 °C. Külmakraade võib esineda kõikidel kuudel aastas. Kõige soojem õhutemperatuur mõõdeti 4. juulil 1981, mil 41,7 °C sooja. Kõige madalam õhutemperatuur −41,7 °C on mõõdetud 21. jaanuaril 1937.

Aasta keskmine sademete hulk on 254 mm. Kõige enam sajab novembrist jaanuarini (28–31 mm kuus) ning kõige vähem juulis ja augustis (9 mm kuus). Lund sajab aastas 105 cm, tavaliselt novembrist märtsini.

Majandus[muuda | muuda lähteteksti]

Elko majandus tugineb suuresti kullakaevandamisel. Linna lähedal asuvad osariigi suurimad kullakaevandused. Eraldatud asukoha ja ümbruskonna karmi kõrbeliste olude tõttu on muud majandusharud vähearenenud. Tulu saadakse veel ka turismist.

Transport[muuda | muuda lähteteksti]

Interstate 80 Elkos

Elko on suurim kiirteel Interstate 80 asuv linn Salt Lake City ja Reno vahel. Maantee Nevada State Route 225 ühendab linna Owyhee asula ja Idaho osariigiga.

Linnas asub linnadevahelisi bussiliine opereeriva firma Greyhound Linesi bussipeatus liinil Salt Lake City – Reno. Lisaks asub Elkos reisirongiliini Amtrak peatus.

Linnas asub regionaallennujaam, mida teenindab SkyWest Airlines. Lisaks sõidab Delta Air Linesi lennuliin vahepeatuseta Salt Lake Citysse.

Kultuur[muuda | muuda lähteteksti]

Ikoonilne "White King" Commercial Casino juures Elko kesklinnas

Alates 1985. aastast toimub linnas iga aasta jaanuari viimasel nädala riiklik kauboiluuletajate kogunemine (National Cowboy Poetry Gathering).[4] 1963. aastast toimub linnas iga aasta juulis riiklik baskide festival.

Linnas tegutseb Western Folklife Center, mis tutvustab Ameerika lääneosa traditsioone ja kultuuri.[5] Lisaks asub linnas Northeastern Nevada Museum, mis säilitab ja tutvustab piirkonna kultuuri ja ajalugu.[6]

Elko kesklinnas on rohkesti kasiinosid. Elko maakond on üks Nevada 11 maakonnast, kus prostitutsioon on legaalne, ja linnas tegutsebki mitu bordelli.

Varia[muuda | muuda lähteteksti]

Linnas sündis 16. Nevada kuberner Morley Griswold.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]