Daliyya Itsik

Allikas: Vikipeedia
Daliyya Itsik (2007)

Daliyya Itsik (kasutatakse ka nimekuju Dalia Itzik; heebrea keeles דליה איציק; sündinud 20. oktoobril 1952 Jeruusalemmas) on Iisraeli poliitik. Aastail 20062009 oli ta Iisraeli parlamendi Knesseti esimees, 1. juulist 15. juulini 2007 Iisraeli presidendi kohusetäitja, olles ühtlasi esimene naine mõlemal ametikohal.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ta sündis Iraagi juutide perekonnas. Ta on lõpetanud Jeruusalemma Efrata Õpetajate Seminari ning Jeruusalemma Heebrea Ülikooli bakalaureusekraadiga kirjanduse ja ajaloo erialal. Herzliyya Interdistsiplinaarsest Keskusest on ta omandanud ka õigusteaduse bakalaureuse kraadi.

Töötanud õpetajana, astus ta Iisraeli Tööparteisse ja siirdus poliitikasse. Tema esimeseks silmapaistvaks poliitiliseks ametikohaks sai Jeruusalemma abilinnapea amet, kust ta valiti 1992. aastal Knessetisse. Sellest ajast on ta kuulunud kõigisse parlamendi koosseisudesse. Tööpartei valitsustes on ta olnud kaubandus-, keskkonna- ja sideminister.

Novembris 2005 astus ta Ari'el Sharoni asutatud uude Kadima parteisse ning 4. mail 2006 valiti ta Knesseti esimeheks. Knesseti esimehe koht on riigis tähtsuselt teine ametikoht, seepärast, kui seksuaalses ahistamises süüdistatud president Moshe Katsav peatas 25. jaanuaril 2007 kolmeks kuuks oma volitused, täitis Itsik riigipea kohuseid. Pärast Katsavi tagasiastumist sama aasta 1. juulil vannutati ta 15 päevaks presidendi ajutiseks kohusetäitjaks. 15. juulil 2007 andis ta ameti üle uuele presidendile Shim'on Peresele.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Daliyya Itsik on abielus ja kolme lapse ema. Ta valdab heebrea ja inglise keelt.

Eelnev
Moshe Katsav
Iisraeli president (kohusetäitja)
2007
Järgnev
Shim'on Peres