Luure Keskagentuur

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt CIA)
Luure Keskagentuur
LKA vapp
LKA lipp
Lühend LKA või CIA
Asutatud 1947
Asukoht Langley Washingtoni linna lähedal Virginias
Peadirektor William Joseph Burns
Peadirektori asetäitja David Cohen
Veebileht Koduleht

Luure Keskagentuur (lühend LKA, inglise keeles Central Intelligence Agency, CIA [sii-ai-'ei]) on Ameerika Ühendriikide luureagentuur. LKA loodi 18. septembril 1947 valitsuse luureasutuste töö haldamiseks.

Agentuuri ametlikuks ülesandeks on välisriikide valitsuste, korporatsioonide ja isikute kohta teabe hankimine ja analüüsimine ning edastamine Ameerika Ühendriikide presidendile, Rahvuslikule Julgeolekunõukogule ja vastavatele USA riigiasutustele.

Luure Keskagentuuri tegelik roll on sellest märgatavalt laialdasem. Muuhulgas korraldab LKA välisriikides paramilitaarseid operatsioone, kaasa arvatud välisriikide valitsuste kukutamine. Teda on süüdistatud inimõiguste rikkumises, loata pealtkuulamises, propagandas ja isegi narkokaubanduses.

Erinevalt Föderaalsest Juurdlusbüroost, mis tegutseb põhiliselt siseriiklikult, on Luure keskagentuuri tegevus suunatud välismaale. Seetõttu erinevalt FJB-st ei ole LKA-l täidesaatvat võimu.

Luure Keskagentuuri eelkäija oli Strateegiliste Teenuste Amet (Office of Strategic Services), mis loodi 13. juunil 1942 ja saadeti laiali 20. septembril 1945. 22. jaanuaril 1946 asutas USA president Harry Truman Luure Keskrühma (Central Intelligence Group), mis järgmisel aastal reorganiseeriti Luure Keskagentuuriks.

Luure Keskagentuuri peakorter asub Virginias Washingtoni linna lähedal Langleys. Seda nimetatakse George Bushi luurekeskuseks, sest George H. W. Bush on ainus LKA peadirektor, kes on saanud USA presidendiks.

2013. aasta seisuga oli LKA-l 21 575 töötajat ja tema eelarve oli 15 miljardit dollarit.

Juhid[muuda | muuda lähteteksti]

Kuni 21. aprillini 2005 oli peadirektori ametlikuks ametinimetuseks Keskluure peadirektor (Director of Central Intelligence; DCI).

Luure Keskagentuuri ülejooksikud ja tegevuse avalikustajad[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Ex-CIA spy to plead guilty again, news.theage.com.au, November 5, 2010

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]