Arutelu:Hermeneutika

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Liita järgmine sisu:

Hermeneutika on filosoofiline suund, mille üldine idee on järgnev: mõistmine on inimtegevuse põhiilming, mis inimtegevust otsustavalt vormib. See on ka vahend, mida meil on tarvis mõistmaks inimese tegevust ja kultuurisaavutusi (mis omakorda sünnivad mõistmise kaudu).

Hermeneutika arenes välja 18. ja 19. sajandil pingelises vastasseisus positivismiga. Ta tekkis soovist mõista humanitaarteaduste erijooni ning luua üldine teooria mõistmise kohta.

Hermeneutika arendajad ning nende mõtted[muuda lähteteksti]


Friedrich Daniel Ernst Schleiermacher (1768-1834) taotles tõlgitsuse objekti sisseelavat mõistet. Tõlgitsuse objekt on mis tahes tekst, mida uurija soovib mõista, elades sisse selle autori teadvusesse, eesmärkidesse ja kultuurikeskkonda. Mõistmine on selle teksti ajajärgu ja mõttemaailma taaskogemine.

Wilhelm Dilthey (1833-1911) arendas Fr. D. E. Schleiermacheri mõtteid edasi. Ta väitis, et loodusteadus (füüsika, astronoomia jne) on humanitaarteadustest (vt humanitaarteadused) olemuslikult erinevad. Loodusteadus otsib seletusi ja üldisi seaduspärasusi, samal ajal kui humanitaarteaduste sihiks on mõistmine.

Hans-Georg Gadamer (1900-2002) oli tänapäeva tähtsaim hermeneutika arendaja, kes leidis, et inimene on oma olemuslikult ajalooline olend, kellel on lahutamatu suhe traditsiooniga ning see on mõistmise eeltingimus. Inimene on mõjudeajaloost ning selle kaudu on tema tõlgitsushorisont alles avanemisel. Gadamerile on oluline avatus astuda kõnelusse, sest sedasi sündiv arusaamine viib meid teisele poole teaduslikku teadmist. Mõistmine on seotud tõe läbieaalmisega kunstis ja kirjanduses.

Hermeneutiline ring[muuda lähteteksti]


Hermeneutiline uurimine liigub mööda nn hermeneutilist ringi.

Fail:Hermenautiline ring.JPG

Andres 19. detsember 2008, kell 07:33 (UTC)


Etümoloogia ei ole täpne. Andres 30. september 2011, kell 23:52 (EEST)[vasta]

originaalis Võõrsõnade leksikonis (2006) on nii: (kr hermeneutike < hermeneia seletus, tõlgendus)--Bioneer1 1. oktoober 2011, kell 00:08 (EEST)[vasta]
No just. Esimene sõna on teisest kuidagi tuletatud, ja esimene sõna on otsene allikas. Seda peaks pikemalt selgitama, aga seda oleks parem teha Vikisõnastikus. Andres 1. oktoober 2011, kell 00:43 (EEST)[vasta]