Arutelu:Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Vabariigi Valimiskomisjoni andmetel sai ERSP 1992. aastal ikka 10 mandaati. [[1]] andmetel. 1995. aastal moodusati valimisliit Isamaa ja ERSP liit, mis kogus 8 kohta, neist 2 kohta kuulusid ERSP-ele.

Palun pane see sisse. Andres 31. august 2005, kell 05.12 (UTC)

Kristlik-Demokraatlik Erakond loodi enne seda... 24. juulil - Ahsoous 27. märts 2006, kell 07.06 (UTC)

> Jah, see asutati 23. juulil 1988. Andres 27. märts 2006, kell 08.03 (UTC)


Kommunistlikust Parteist sõltumatu erakond

Jääb mulje, nagu varem oleks olnud EKP-st sõltuvaid erakondi. Üldse, mulle tundub, et alustama ei peaks sellest. Andres 29. september 2006, kell 19:05 (UTC)

Selleks peeti vajalikuks taastada Eesti Vabariik õigusliku järjepidevuse alusel.

Peaks vist olema eraldi artikkel, mis käsitleb Eesti Vabariigi õiguslikku järjepidevust. Andres 29. september 2006, kell 19:15 (UTC)

Tolleaegset Eestit käsitles ERSP okupeeritud ja annekteeritud riigina.

Siin ma näen probleemi. Mis oli Eesti riik sel ajal, kui Eesti oli okupeeritud ja annekteeritud? Kas okupeeritud ja annekteeritud Eesti oligi Eeesti riik? Andres 29. september 2006, kell 19:15 (UTC)

Eesti Kongress oli Eesti Vabariigi õigusjärgsete kodanike esinduskogu, mis nõudis Eesti Vabariigi iseseisvuse taastamist õigusliku järjepidevuse alusel, olles seega ERSP tähtsaima eesmärgi kandjaks ning deklareerijaks.

Mulle tundub see lause liigsena. Mis oli Eesti Kongress, see selgub artiklist Eesti Kongress. Andres 29. september 2006, kell 19:17 (UTC)

mis 1995 reorganiseeriti Isamaaliiduks ... mis 2003 reorganiseeriti Sotsiaaldemokraatlikuks Erakonnaks)

Mulle tundub, et see pole artikli teema seisukohast oluline. Pealegi hõlmas Isamaaliit ka endise ERSP, ja see kõik ei puuduta 1992. aastal valitud Riigikogu koosseisu. Andres 29. september 2006, kell 19:21 (UTC)
Ja erakonna nimi on Erakond Isamaaliit.
Võtan need kohasd välja. Andres 29. september 2006, kell 19:29 (UTC)

Arvan, et artiklis võiks mainida ka seda, et 1992. aasta presidendivalimistel kandideeris ka ERSP esimees Lagle Parek. Andres 29. september 2006, kell 19:25 (UTC)

Ka Lagle Parekit kui erakonna esimeest võiks mainida. Samuti võiks loetleda tuntud inimesi, kes erakonda kuulusid. Ka algatusgrupi liikmed võiks ära tuua. Andres 29. september 2006, kell 19:29 (UTC)


Mis siin toimub? Tundub, et praegu on kaks artiklit samast asjast üksteise järel. Kui midagi lisada, tuleb see olemasolevasse teksti sulandada aga mitte oma joru ajada. --Metsavend 31. oktoober 2006, kell 19:39 (UTC)


Poisikesed ma kirjutan siia faktilist ajalugu ja pole mötet seda torkida , sest need on faktid

Jutt ei ole faktide torkimisest, vaid artikli vormistusest. Artikli tekst peab järgima mingit ühtset plaani. Aga selle eest võivad hoolitseda ka teised. Andres 31. oktoober 2006, kell 19:48 (UTC)

Millega sa enda arvamust argumenteerid, sest köigil on erinev maitse vöi maitsetus.

Küsimus pole maitses vaid üldistes põhimõtetes. See selleks, aga kust need faktid pärinevad? Väärtnõud on seostatud KGB-ga, seda tuleks ka artiklis mainida. --Metsavend 31. oktoober 2006, kell 20:10 (UTC)
Palun hoiduda isiklikest rünnakutest.
Seda, et Väärtnõud on seostatud KGB-ga (seda on teinud näiteks Jaan Isotamm), tuleks kindlasti mainida artiklis Vello Väärtnõu ja võib-olla ka selles artiklis siin, sest Jaan Isotamm on avalikult nimetanud ERSP algatamist KGB ettevõtmiseks. Vikipeedial on võimatu kindlalt öelda, kas tal on õigus või ta eksib, ja selles Vikipeedia seisukohta võtta ei saa. Lihtsalt tuleb mainida nii seda, et Isotamm on seda avalikult väitnud, kui ka seda, et Väärtnõu (või keegi, kes Väärtnõuna esineb:-)) nimetab seda laimuks. Nii et kui kedagi kohtu alla anda, siis Johnny B. Andres 31. oktoober 2006, kell 22:31 (UTC)


On olemas tolle aegsed ajalehed ja MRP-AEG dokumendid , lisaks inimesed kes sel ajal osalesid neis ERSP loomise aktsioonides.

Kas sinu käes on dokumendid ja materjalid selle kohta et Väärtnöu töötas KGB-s vöi oli KGB-ga kuidagi seotud?

Välja arvatud see et nad panid ta kaks korda trellide taha ja siis saatsid Eestist välja , kus siin loogika on ?

Kui ei , siis saab kodaniku kes sellist laimu levitab kohtusse anda .

Eestis on KGB-lasi siiani elamas ja koguni töötamas Julgeoleku politseis isegi vana kommunist ja Moskva ees lipitseja Arnold Ryytel oli presidendiks praeguses Eesti vabariigis ,kas siin nagu pöhimötetest ei räägita.

Kuid ERSP programmi loomisega ja ettepaneku tegemisega KGB nagu ei tegelenud , faktid räägivad et nad meeletult vöitlesid selle poliitilise nähtuse vastu tol ajal. Huvitav kas siis kogu seltskond kes ERSP ettepanekule allakirjutasid olid KGB -ga seotud ?

Ainukene kes kogu sellest ERSP poliitilisest loost ei vöitnud endale midagi olid budistid koos Väärtnöuga.

Mul pole põhjust selles kahelda. Aga Vikipeediale see ei loe. Andres 31. oktoober 2006, kell 22:31 (UTC)
Mul pole ka mingit põhjust kahelda artiklis esitatud andmetes. Aga tegu on andmetega, mis on raskemini kontrollitavad kui tavaliselt. Seetõttu oleks hea leida nii palju viiteid kui võimalik, et keegi ei saaks öelda, et siin on midagi luuletatud. Andres 31. oktoober 2006, kell 22:37 (UTC)




Huvitav miks nood andmed on raskemini kontrollitavad vörreldes teiste teemade ja isikutega?

Väärtnöu töötamist KGB-s on väitnud Johnny Bi Isotamm kes on muutunud avalikuse jaoks järsku Jaan Isotamm-eks koos Viktor Tsetverikov-iga kellest on saanud meie päevil Viktor Niitsoo ,

Fakt on et Väärtnöu pole enda nime muutnud samuti nagu enda pöhimötteid ja suhtumisi

Vanad indiaani kultuurid seostasid nime muutmist alati indiviidi muutumisega.

Arvatavasti on suurem osa siin kirjutatust hõlpsasti kontrollitav, kuid näiteks partei loomise idee väljaütlemine Pärnus vajaks viidet. Mina näiteks ei oska seda otsida. Andres 1. november 2006, kell 13:14 (UTC)

Me ei kirjuta esseed ega manifesti, vaid entsüklopeediaartiklit. Sellepärast ei soovita tsitaate sisse panna.

Vello Väärtnõu teenete omistamine Taolale on minu meelest meelevaldne. Artiklist ei selgu kuidagi, et ERSP ideel oleks midagi tegemist budismiga. Andres 1. november 2006, kell 13:26 (UTC)

On olemas Eve Pärnaste kes elab Talinnas , hellista talle ja kysi ,kuna ta oli MRP-AEG-es ja hiljem Riigikogus ,Taola aegadel oli ta budistidele sekretäriks , kysi temalt. Pärnastel on ka juurdepääs pressis ilmunud materjalidele,kus Väärtnöud syydistatakse koostöös Ameerika Luure Keskagentuuriga , samuti lääne pressis ilmunud materjalid,Lisaks vöid sel temal vestelda Tunne Kelamiga.

Isegi Viktor Tsetverikov-Niitsoo vastab sinu kysimustele kas KGB töötaja Vello Väärtnöu tegi seda köike vöi mitte.

Mina usun Sind niigi. Andres 1. november 2006, kell 15:06 (UTC)


Tõstsin välja järgmised seosetud artiklisse sobimatud tsitaadid:

"Vägivald on vältimatu ja vajalik." V. Lenin

Vaba on selline ühiskond, kus kõigil traditsioonidel on võrdsed õigused ja võrdne juurdepääs võimu keskustesse (mis erineb tavalisest määratlusest, mille järgi indiviididel on võrdsed õigused seisundi saavutamiseks, mis on määratud teatud traditsiooni - Lääne teaduse ja ratsionalismi - poolt." Paul Feyerabend --Metsavend 1. november 2006, kell 14:04 (UTC)


Lisasin artiklisse lingi Kelami artiklile. Siin seda ei tohi olla. Andres 3. september 2007, kell 06:36 (UTC)


esimene sõltumatu erakond kogu Nõukogude Liidus selle loomisest alates.

Kas NLKP ei olnud seda.
Pole ka selge, mida lugeda erakonnaks. Andres 28. veebruar 2009, kell 07:28 (UTC)


Kalju Mätlik? Või Kalju Mätik? (vt)--Brita 9. mai 2009, kell 17:49 (UTC)

Mätik. Andres 9. mai 2009, kell 18:35 (UTC)

Kas taasloodava partei kohta peaks eraldi artikkel olema? Kas selle artikli nimi võiks olla Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei (2009)? --Metsavend 22. august 2009, kell 17:22 (UTC)

Jah, täpselt minu mõte. Andres 22. august 2009, kell 17:30 (UTC)

Välislinkideski tuleb need lahus hoida. Andres 25. august 2009, kell 21:18 (UTC)

Välja. Andres 25. august 2009, kell 21:19 (UTC)

Niikaua kui registreeritud pole, ei saa peale algatusgrup, korralduskomitee jne kirjutada
Tuleb teha samamoodi kui piraadiapartei puhul.
suwa 26. august 2009, kell 06:02 (UTC)
Ei ole nõus. Ka MTÜ Piraadipartei kohta tuleks teha eraldi artikkel, olgu tal partei staatus või mitte, mitte panna teda Rootsi partei artiklisse.
Partei staatuse saamiseks on tarvis 1000 liiget. Meil on küll registreerimata parteisid, kus on vähem liikmeid. Saame ka kirjutada, et tegu on asutatava parteiga vms. Andres 26. august 2009, kell 06:38 (UTC)
nii ma mõtlesingi, eks ma püüa end täpsemalt väljendada edaspidi. suwa 26. august 2009, kell 06:51 (UTC)

Dissidendid on asendatud Erik Udamiga. Andres 18. jaanuar 2011, kell 00:44 (EET)[vasta]

Komparteist sõltumatu[muuda lähteteksti]

"esimene Kommunistlikust Parteist sõltumatu" erakond... Hästi kummaline! Miks mitte lihtsalt sõltumatu? Iseseisev. Miks see oleks pidanud olema sõltumatu just komparteist? Ameeriklased ei pane rõhku sellele, et on Suurbritanniast sõltumatud, nii oleks veider, kuigi tuldi just inglaste alt ära... Riik või erakond määrab iseenesele tee, mitte ei toonita alalõpmata, et "me pole osa nendest". See on ju niigi arusaadav.

Esimene uus erakond mis julges astuda KP kõrvale, sellest saaks veel kuidagi aru.

Olen ise kunagine ERSP liige. Kogesin seda nii, et asi on (Eesti) rahvuslikus sõltumatuses üldiselt, mitte selles, et ming erakond oleks olnud komparteist üllataval kombel sõltumatu! Miks üldse rääkida KP-st? Mis see sellesse puutub? Ega ERSP kommareilt luba ei palunud.

Täbar lugu, aga kas siis KP ise ei olnud sõltumatu? Parem sõnastus oleks jah see, et esimene, mis julges astuda KP kõrvale? Andres (arutelu) 11. juuni 2012, kell 17:24 (EEST)[vasta]
Noh, päris nii lihtne see ka pole. Mitmes sotsleeri riigis olid "teised parteid" lubatud, aga need sõltusid just nimelt kommunistlikust parteist, olid selle "liitlased" ehk manused. Selles kontekstis on komparteist mittesõltumatuse rõhutamisel oma tähendus täiesti olemas. "Esimene, mis julges astuda KP kõrvale" vihjab, just nagu olnuks teised ka olemas, aga ei julenud kõrvale astuda (võib-olla näiteks ei osalenud valimistel või olid ametlikult registreerimata, umbes nagu väikeparteid tänapäeva Eestis). Pigem siis midagi seesugust, et ERSP "oli pärast Nõukogude okupatsiooni algust esimene Eestis loodud ja tegutsenud erakond" vms ning kui keegi tahab eraldi rõhutada ERSP rolli vastuhakkajana, siis panna see uude lausesse (et mõni toonast olustikku mittetundev noor ei loeks tekstist välja, justkui olnuks kuskil veel mingeid teisi, kuulekaid erakondi). --Oop (arutelu) 11. juuni 2012, kell 17:53 (EEST)[vasta]

See oli esimene kord NSV Liidu ajaloos kui Moskva seati fakti ette ametliku opositsioonipartei loomise ideega.

Väga segane, ja kahtlane. Võtsin välja. 2001:7D0:87FF:6480:3C19:96F3:CA5F:2788 18. august 2016, kell 10:55 (EEST)[vasta]

ERSP eesmärk oli luua uus NSVLiidust sõltumatu iseseisev Eesti rahvusriik.

Välja. ERSP eesmärk oli taastada Eesti Vabariik õigusliku järjepidevuse alusel. 2001:7D0:87FF:6480:3C19:96F3:CA5F:2788 18. august 2016, kell 11:18 (EEST)[vasta]

Nii saab Eestimaa Budistliku Vennaskonna ehk Taola teeneks lugeda esimese riskantse poliitilise sammu tegemist Eesti riikliku iseseisvuse taastamise teel ja nimel.

Pole tõsi, kui meenutada kasvõi Balti apelli või Hirvepargi miitingut. Välja. 2001:7D0:87FF:6480:9147:FB5F:D8A9:79ED 19. august 2016, kell 12:27 (EEST)[vasta]

Katkine link 2[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

--MastiBot (arutelu) 5. juuli 2013, kell 23:20 (EEST)[vasta]


Katkine link 4[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

--MastiBot (arutelu) 5. juuli 2013, kell 23:20 (EEST)[vasta]


Katkine link 5[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

--MastiBot (arutelu) 5. juuli 2013, kell 23:21 (EEST)[vasta]

1.126.104.235, selline asi, et võimalik et 1980. aastatel võis ERSP olla esimene mittekommunistlik partei, aga kasvõi 1950. oli sellises kohas nagu Moldaavia olemas Demokraatlik Agraarpartei, mille ideoloogiaks ei olnud mitte kommunism, vaid agrarianism. Aga ka 1920. aastatel oli N.Liidus olemas mittekommunistlik partei ERK ehk siis Turkestani sotsialistlik partei.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu • 11. märts 2018, kell 05:43 (EET

Jumal kyll, sotsialistlik partei pohineb ju kommunistlikel ideedel. Minge kooli lapsed ja lugege raamatuid. Ma panen teie hiilgavad ajupingutused oma jargmisesse artiklisse.