Apple Vision Pro

Allikas: Vikipeedia
Apple Vision Pro poes[1]

Apple Vision Pro on välja töötanud Apple Inc poolt ja see on nende esimene ruumiline arvuti, kus on võimalik navigeerida silmade, käte ja hääle abil või siis toetatud lisatarvikute abil: klaviatuurid, puuteplaadid, mängukontrollerid[2].Toode tuli turule 2. veebruar 2024 Ameerika Ühendriikides hinnaga 3499 USA dollarit[3] peale seitset aastat arendustööd. Apple müüs oma esimesel ettetellimisnädalavahetusel umbes 160 000–180 000 Vision Pro peakomplekti. Seadet saab osta kolme sisemälu konfiguratsiooniga: 256 ($3,500) GB, 512 GB ($3,700) ja 1 TB($3,900)[4].

Rakendused[muuda | muuda lähteteksti]

VisionOS-i keskkonnas, mis ühendab virtuaalse ja reaalse maailma läbi segareaalsuse, avaneb kasutajatele võimalus rakendusi kasutada omale sobivas ruumis, kohandades neid vastavalt individuaalsetele eelistustele. Lisaks saavad kasutajad valida erinevate maastike või teemade vahel, kuhu rakendusi paigutada, luues seeläbi personaalse keskkonna[5].

VisionOS sisaldab Apple'i tavapäraseid rakendusi nagu App Store, Apple Music, Safari, Apple TV jne[6]. Samuti on ka sajal Apple Arcade mängul ühilduvus visionOS-i käivitamise. Paljudel populaarsetel rakendustel on välja andnud täielikult optimeeritud visionOS-i versioonid, sealhulgas Microsoft 365 rakendused (Teams, Word, Excel, PowerPoint, Outlook, SharePoint , OneDrive), Slack, Zoom ja ka näiteks Disney+ ja Prime Video[7].

Intervjuus Stratecheryle mainis Netflixi kaasjuht Greg Peters, miks Netflix pole teinud Vision Pro jaoks oma rakendust. Ta tõi välja, et see pole enamiku nende liikmete jaoks eriti asjakohane ja lisab, et nad peavad tagama, et nad ei investeeriks kohtadesse, mis tegelikult tulu ei tooda. Kuid nad ei välista tulevikus Vision Pro jaoks rakenduse tegemist, kuid ainult siis, kui Apple'i peakomplekt muutub palju kättesaadavamaks tavakasutajatele[8].

Riistvara[muuda | muuda lähteteksti]

Klaaspaneel[muuda | muuda lähteteksti]

Klaaspaneel[9]

Apple Vision Pro koosneb kolmemõõtmeliselt lamineeritud klaaspaneelist, millele on vormitud alumiiniumsulamist raam, kus asuvad andurid, mikrofonid ja kaamerad. Selle kaal akuta on ligikaudu 600–650 grammi (Kaal võib varieerub sõltuvalt Light Sealist ja peapaela konfiguratsioonist)[10]. Klaaspaneelil on kohandatud mikro-OLED-ekraanisüsteem (toodetud Sony poolt), mis pakub ülimalt detailset kuvamist, sisaldades 23 miljonit pikslit, mis on võimelised 12-millisekundiliseks värskendussageduseks (83 kaadrit sekundis). Klaaspaneel on ilmselt kõige kallim komponent peakomplektis, mõlema silma jaoks hinnanguliselt 460 dollarit. Objektiiviga integreeritud seade on kokku pandud keerukalt, see on kruvidega nurga all pingutatud, et vältida isegi vähimatki nihket[11]. Väike arv Apple Vision Pro omanikke on väitnud, et nende peakomplektidel tekkis esikaane klaasi keskosas mõra, hoolimata sellest, et neil pole kunagi toode maha kukkunud ega nad pole seda valesti käsitlenud[12].

Kaamerad[muuda | muuda lähteteksti]

Hinnanguliselt on Apple Vision Prol 14 kaamerat, mis jäädvustavad detaile nii peakomplekti sees kui ka väljas. Välisosas on 10 kaamerat ja peakomplekti sees on 4 infrapunakaamerat, mis jälgivad teie silmi. Infrapunakkaamerad saavad töötada ka absoluutses pimeduses. Need kaamerad on väga olulised iirise 3D-skanneerimisel. Peakomplekti sisemuses on ka igat silma ümbritsevad nähtamatud LED-valgustid, mis aitavad infrapunakkaameratel jälgida silmade liikumist ja reaktsioone[13].

Andurid[muuda | muuda lähteteksti]

Apple Vision Pro on varustatud mitmete anduritega, mis võimaldavad kasutajal saavutada täpset ja sujuvat kasutuskogemust. Andurid, sealhulgas kiirendusandurid ja güroskoobid, mis jälgivad kasutaja näoliigutusi ja kallutust. Peakomplekti kuuluvad ka mikrofonid, mis on üliolulised, kuna häälkäsklused moodustavad peakomplektiga suhtlemise põhiosa. Samuti oskavad peakomplekti mikrofonid teostada akustilist skannimist, et sobitada heli ruumiga, edastades õiges koguses tonaalseid sagedusi. Lisaks on varustuses LiDAR skanner, mille eesmärk on luua kasutajat ümbritsevast maailmast 3D-kaart. See asub esipaneeli keskel nina kohal ja jäädvustab ka kasutaja 3D-mudeli, mida kasutatakse FaceTime ajal avatarina[14].

Aku[muuda | muuda lähteteksti]

Apple Vision Pro battery[15]

Apple Vision Pro aku on kujundatud välimiseks ja kaetud alumiiniumümbrisega. Aku kestvus on umbes 2 kuni 2,5 tundi ja see on valmistatud kolmest iPhone'i suurusest akust, mille koguvõimsus on 35,9 Wh, mis on enam kui kaks korda suurem kui iPhone 15 Pro 17,3 Wh. Kasutajad on kurtnud aku kestusaja üle, kuna sellega ei pruugi isegi täispikka filmi vaadatud jõuda. Akud ise kaaluvad 184 g tükk[16]. Väline aku valiti eelkõige selleks, et vähendada seadme kogukaalu, kuna aku kaalub 353g, siis sisseehitatud aku oleks tõstnud toote massi juba ligikaudu kilogrammini, mis omakorda oleks oluliselt mõjutanud kasutajakogemust. Välise aku üks põhjustest võib ka olla tulevane Euroopa Liidu akumäärust, mis nõuab, et 2027. aastaks oleks kõikidel elektroonikaseadmetel kasutaja poolt vahetatavad akud[17]. Aku ühendub peakomplektiga, kasutades Lightning-pistiku eemaldamatut 12-kontaktilist lukustatavat varianti[18]. Lisaaku saab kasutaja endale soetada eraldi 199 dollari eest[19].

Audio[muuda | muuda lähteteksti]

Kõrvade lähedal paiknevad kõlarid, mis pakuvad ruumilist heli ning on varustatud aktiivse mürasummutuse funktsiooniga, mis aitab vähendada häirivaid helisid ja müra, nagu näiteks ventilaatori sumin: mõlema silmasisendi lähedale on paigutatud kaks umbes 4-sentimeetrise läbimõõduga jahutusventilaatorit. Lisaks on seadmel spetsiaalselt disainitud termosüsteem, mis liigutab õrnalt õhku, tagades seeläbi Apple Vision Pro jaheduse ja vaikuse. Lisaks võimaldab Apple Vision Pro kasutajatel nautida ka tavaliste kõrvaklappide kasutamist.

Apple kasutab heli puhul kiirtejälituse lähenemist, mis võimaldab elutruud kogemust. Valguskiirteasemel on aga helilaineid, mis suhtlevad keskkonnaga. Helilained peegelduvad tagasi seintelt, neelduvad pehmesse materjali ja difraktsiooni takistuse ümber. Helikiirte jälgimine jäädvustab need interaktsioonid, et luua helimaastik[20].

Ruumiline heli sulandub sujuvalt reaalsesse maailma tänu integreeritud LiDAR-skannerile ja Vision Pro TrueDepth-kaamerale, mis kaardistab automaatselt teie keskkonna 3D-paigutuse. See tähendab, et ruumilisi helisid ei paigutata meelevaldselt teie füüsilisse ruumi; need resoneerivad, nagu oleksid nad osa teie füüsilisest ümbrusest[21].

Kiibid[muuda | muuda lähteteksti]

Apple Vision Pro sisaldab kahte kiipi. Esiteks, M2 süsteemikiip[22], mis käivitab visionOS-i, täidab arvutinägemise algoritme ja tagab kvaliteetse graafika. Teiseks, uus R1 kiip[23], mida tuntakse ka kui kaasprotsessorit, mis täiendab M2 protsessorit segareaalsusega peakomplektis. See on spetsiaalselt loodud Apple Vision Pro jaoks, reaalajas andurite sisendi töötlemiseks, näiteks kaamerate, andurite ja mikrofonide jaoks, et oleks võimalik 3D-kaardistada ja täita näiteks silmade jälgimise funktsioone. R1 kiip töötleb sisendandmeid uskumatult kiire 12 millisekundi jooksul, mis on lausa kaheksa korda kiiremini kui silmapilk.

Apple'i kiipidel on sügav integreeritus riist- ja tarkvaraga, kaasates spetsiaalseid tehnoloogiaid nagu Secure Enclave[24] , mille disainipõhimõtted koosnevad alglaadimis-ROM-ist, AES-i mootorist ja eraldi NAND-välkmälust[25]. Need kiibid hõlmavad ka funktsioone nagu masinõppe kiirendid ja närvimootorid, muutes need optimaalseks masinõppe ülesannete jaoks. Tugevad teadmised integraallülituste ja tipptasemel ränitehnoloogia vallas on olnud võtmerollis R1 kiibi väljatöötamisel[26].

Silma iirise tuvastamine[muuda | muuda lähteteksti]

Silma iirist tuvastatakse automaatse biomeetrilise identifitseerimise meetodiga, mis kasutab matemaatilisi mustrite tuvastamiste tehnikaid. Optic ID tuvastab vikerkesta ja autentib kasutaja selle kaudu. Selle teeb võimalikuks LED-ide ja infrapunakaamerate pilgujälgimissüsteem. Silma valgustab ruumiliselt moduleeritud infrapunavalgus samal ajal kui kaameravad teevad vikerkestast pilte. Seejärel Apple M2 kiip töötleb neid kujutisi ja võrldeb kas vikerkesta pilt on registreeritud biomeetriliste andmetega ja on vastav. Optic ID töötab erinevates valgustingimustes. Optic ID-ga saab kasutada ka ainult ühte silma. Silmasisendiks saab valida: mõlemad silmad, ainult vasaku silma või ainult parema silm[27].

Toote riistvaralised võimalused nägemishäiretega kandjatele[muuda | muuda lähteteksti]

Apple Vision Pro on loodud kasutamiseks ilma prillideta. Kehvasti nägevatele inimestele on võimalik valida tellimuse esitamisel ZEISSi optilised sisestused, mis kinnituvad magnetiliselt põhiläätse külge. ZEISSI optilisi lisasid väljastatakse retsepti alusel. Ostu lõpetades on võimalik retsept üles laadida. Pärast tellimuse esitamist saadakse ühe tööpäeva jooksul kinnituse, kas ZEISSi optilised sisestused on tellija retseptile vastavalt saadaval[28]. Apple Store'is on ka võimalik broneerida interaktiivne demokogemus. Kohtumise käigus tutvustab spetsialist toodet[29]. Apple Store'is on ka masin, mis määrab prillide ligikaudse tugevuse, mida saab demole minnes teha.

EyeSight ekraan[muuda | muuda lähteteksti]

Apple Vision Pro EyeSight[30]

EyeSight on Apple Vision Pro seadmes kasutatav funktsioon, mis võimaldab teil jälgida, kuidas teised inimesed teie ümber reageerivad. EyeSightil on kolm erinevat vaadet, mis annavad teile võimaluse kontrollida, millist teavet teistega jagatakse.

Esimene vaade on isikupärastatud EyeSight, mis näitab teistele, et te näete neid ja olete teadlik nende kohalolekust. See vaade võimaldab teil luua isikliku ühenduse teiste inimestega.

Teine vaade on hämar, mis annab märku sellest, et te olete hõivatud rakenduste kasutamisega ja ei pruugi neid märgata. See aitab teistel teie tähelepanu mitte segada, kui te olete süvenenud oma tegevusse.

Kolmas vaade on täielikult peidetud, näidates teistele, et te olete täielikult keskendunud ja soovite olla segamatu. See vaade võimaldab teil täielikult süveneda oma tegevusse ilma välise segaduseta.

Patendis on palju erinevaid pilte ja graafikaid, mis võivad ekraanil kuvada erinevaid emotsionaalseid seisundeid ja biomeetrilisi analüüse. Näiteks võib see kuvada koomiksiloomade silmi või südameid, mis vastavad teie emotsionaalsele seisundile või suhtlusele[31].

Apple tahtis saavutada midagi väga konkreetset: animeeritud, 3D-välimusega silmadega nägu. Selle saavutamiseks pidid nad tegema väga strateegilisi disainivalikuid. Üks põhjus, miks 3D-renderingud ei näe tõeliselt 3D-na välja, on see, et neil puudub stereoskoopiline efekt. Et miski näeks välja 3D, peame nägema iga silmaga peenelt erinevaid pilte. Vision Pro lahendab selle probleemi läätsekujulise läätsega, mis kuvab erinevate nurkade alt vaadates erinevaid pilte[32].

Solo Knit Band [33]

Mõned kasutajad on väitnud, et EyeSighti ekraan tundub peaaegu selline, nagu näeksid silmi läbi suitsuse klaasi[34]. Tehnikaajakirjanikud on ka nimetanud EyeSighti "veidraks"[35].

Disain[muuda | muuda lähteteksti]

Dual Loop Band[36]

Toote proovijad on kiitnud disaini ning rõhutanud, et võrreldes teiste VR-peakomplektidega, mis sageli on valmistatud plastikust ja mõnikord kohmakas väljanägemisega, on Apple'i disain modernne ja kerge. Pea ümber kinnituvate paelte vahel on tarbijal võimalik valida erinevate disainide vahel. Toote pakendis on kaks erinevat peapaela: Solo Knit Band[37] ja Dual Loop Band[38]. Mõlemad paelad kinnituvad ja eralduvad hõlpsasti. Proovijate tagasisides on esile toodud, et Solo Knit Band on üldiselt oluliselt mugavam tänu oma sooniku struktuurile, mis tagab hingavuse ja venivuse[39]. Pael ümbritseb kasutaja pea tagaosa ja seda on võimalik reguleerida küljel oleva valikukettaga, sarnaselt sellega, kuidas pingutaksite jalgrattakiivrit. Ekraani ja peapeala vahel on Light Seal Cushion ehk tihenduspadi, mis kinnitub magnetiliselt ekraani külge ja see on puhastamiseks kergesti eemaldatav.

Keskkonna sõbralik disain[muuda | muuda lähteteksti]

Light Seal Cushion[40]

Apple Vision pro on 100% valmistatud taaskasutatud alumiiniumist raamis ja akuümbrises, 100% taaskasutatud kullaga kaetud mitmel trükkplaadil, 100% taaskasutatud tina mitme trükkplaadi joodises, üle 80% taaskasutatud lõngast Light Sealis, 70% taaskasutatud lõngast Solo Knit Bandis[41].

Persona (beta)[muuda | muuda lähteteksti]

Iga kasutaja saab endast teha Persona, mis on kasutaja näo ja liigutuste dünaamiline ja loomulik kujutis[42]. Seda on võimalik kasutada FaceTime'i kõnes või teistes rakendustes. FaceTime'i kõne ajal teistega, kellel on samuti Apple Vision Pro, saab suhelda nende ruumilise persooniga, nii et tundub, nagu oleksite ühes ruumis koos. Ruumilised persoonid ilmuvad kasutaja ruumi, nii et kõik personad saavad ringi liikuda, silmsidet luua või isegi kasutada SharePlayd koos filmide vaatamiseks, mängude mängimiseks, koostöö tegemiseks ja paljuks muuks. Saate kasutada ruumilisi isikuid korraga kuni viie osalejaga[43].

Turvameetmed[muuda | muuda lähteteksti]

Optilise ID andmed on krüptitud ja kaitstud turvalise enklaaviga ning on juurdepääsetavad ainult. Secure Enclave[44] on spetsiaalne turvaline alamsüsteem, mis on integreeritud süsteemikiibile. Ta on põhiprotsessorist isoleeritud, et kaitsta kasutaja andmeid isegi siis, kui rakendusprotsessori tuum satub ohtu. Ta loob riistvaralise usaldusjuure ning kaitstud mälu. Secure Enclave protsessor aitab vältida külgkanalite rünnakuid, mis sõltuvad pahatahtlikust tarkvarast.[45]

Andmeid ei varundata kunagi iCloudi. Opitliline ID võimaldab maksimaalselt viis ebaõnnestunud katset ning seejärel nõutakse pääsukoodi. Lähi-infrapuna näitab väga ainulaadseid mustreid ja see on loodud kaitsma võltsimise eest keerukate närvivõrkude abil.

Apple Vision Pro jäädvustab kõik kasutaja ümber. Suur osa andmetest, mida jäädvustatakse võivad olla isiklikud, nii et mõned rakendused küsivad kasutaja luba juurdepääsuks tema ümbruse teabele. Kui annate rakendustele juurdepääsu, saab see juurdepääsu kasutaja ümbruse teabele ainult viie meetri raadiuses kasutaja asukohast[46].

Tuleviku plaanid[muuda | muuda lähteteksti]

Apple hetkel töötamas ka toote soodsama versiooni kallal, mis kavatsetakse välja anda 2025. aasta lõpuks. Oletatakse, et taskukohasemat versiooni võiks nimetada tavaliseks Apple Visioniks või Apple Vision One'iks. Spekuleeritakse, et kulude vähendamiseks võivad nad näiteks kasutada madalama kvaliteediga ekraane, kuna see on hetkel toote kalleim osa[47]. Samuti on neil võimalik vähendada kulusid nõrgema protsessoriga nagu näiteks iPhone'i klassi kiipi või mingi vanem Maci kiipi. Samuti lihtsam peavõru disain, andurite hulga vähendamine või kasutajate suunamine kasutama Airpodse ja eemaldada ruumilise heli kõlarid võiksid aidata Applel hinnast mitusada dollarit odavamaks saada[48].

Samal ajal töötab Apple juba teise põlvkonna kiirema protsessoriga Apple Vision Pro kallal, mis näitab, et nad soovivad seadme jaoks kahe toote strateegiat kooskõlas tavaliste iPhone'i ja iPhone Pro mudelitega[49].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Seasider53 (19. aprill 2024), English: Apple Vision Pro on display at an Apple Store, vaadatud 25. aprillil 2024
  2. "Apple Vision Pro". Apple (Ameerika inglise). Vaadatud 25. aprillil 2024.
  3. "Buy Apple Vision Pro". Apple (Ameerika inglise). Vaadatud 25. aprillil 2024.
  4. "Apple Vision Pro - Technical Specifications". Apple (Ameerika inglise). Vaadatud 25. aprillil 2024.
  5. "visionOS", Wikipedia (inglise), 30. aprill 2024, vaadatud 1. mail 2024
  6. "‎Vision Pro Apps and Games - App Store". apps.apple.com (Ameerika inglise). Vaadatud 25. aprillil 2024.
  7. updated, James Bentley last (8. jaanuar 2024). "Every Apple Vision Pro app we've heard about so far". iMore (inglise). Vaadatud 25. aprillil 2024.
  8. published, Mark Wilson (25. jaanuar 2024). "Netflix says the Apple Vision Pro is way too niche for it to make an app for the headset". TechRadar (inglise). Vaadatud 26. aprillil 2024.
  9. "Fail:The outer glass of Apple Vision Pro.jpg – Vikipeedia". commons.wikimedia.org. 3. veebruar 2024. Vaadatud 27. aprillil 2024.
  10. "How much does the Apple Vision Pro weigh? Is it comfortable to wear?". Android Authority (inglise). 15. veebruar 2024. Vaadatud 25. aprillil 2024.
  11. Solution, Masaharu Ban,Ryosuke Eguchi,Takeshi Shiraishi,Yuta Tsunashima,Yuichi Nitta,Kento Awashima,Ryuji Nishijima,Ryo Osuga,Hiroyuki Miyashita,Gaku Ito,Akihiro Tojo,Fomalhaut Techno. "Vision Pro teardown Japan-made parts make up 40% of new device". Nikkei Asia (inglise). Vaadatud 25. aprillil 2024.
  12. "Handful of Apple Vision Pro Units Develop Identical Crack in Cover Glass". MacRumors (inglise). 23. veebruar 2024. Vaadatud 27. aprillil 2024.
  13. Sheth, Sarang (7. juuni 2023). "Every Single Sensor inside the Apple Vision Pro and What It's Individually Designed To Do - Yanko Design". www.yankodesign.com (Ameerika inglise). Vaadatud 1. mail 2024.
  14. Sheth, Sarang (7. juuni 2023). "Every Single Sensor inside the Apple Vision Pro and What It's Individually Designed To Do - Yanko Design". www.yankodesign.com (Ameerika inglise). Vaadatud 25. aprillil 2024.
  15. "Fail:Vision Pro - Battery.jpg – Vikipeedia". commons.wikimedia.org. 26. aprill 2024. Vaadatud 27. aprillil 2024.
  16. "Vision Pro Teardown—Why Those Fake Eyes Look So Weird | iFixit News". iFixit (inglise). 25. aprill 2024. Vaadatud 25. aprillil 2024.
  17. Ganapini, Cristina (14. juuni 2023). "Big win for right to repair with new EU rules for batteries - but legislators must get the implementation right". Right to Repair Europe (Ameerika inglise). Vaadatud 25. aprillil 2024.
  18. Davis, Wes (31. jaanuar 2024). "Apple's Vision Pro battery pack is hiding the final boss of Lightning cables". The Verge (inglise). Vaadatud 27. aprillil 2024.
  19. "Apple Vision Pro Battery". Apple (Ameerika inglise). Vaadatud 25. aprillil 2024.
  20. Das, Amal-Sebastian (15. september 2023). "How the Apple Vision Pro Will Shift the Audio Experience: Part 1". Fansea (inglise). Vaadatud 25. aprillil 2024.
  21. Das, Amal-Sebastian (11. oktoober 2023). "How the Apple Vision Pro Will Shift the Audio Experience: Part 2". Fansea (inglise). Vaadatud 25. aprillil 2024.
  22. "Apple unveils M2 with breakthrough performance and capabilities". Apple Newsroom (Ameerika inglise). Vaadatud 25. aprillil 2024.
  23. Zibreg, Christian (3. august 2023). "What Is Apple's R1 Chip and How Does It Compare to M1 and M2?". MUO (inglise). Vaadatud 25. aprillil 2024.
  24. "Secure Enclave". Apple Support (inglise). Vaadatud 30. aprillil 2024.
  25. "Secure Enclave". Apple Support (inglise). Vaadatud 26. aprillil 2024.
  26. Ali, Owais (15. juuni 2023). "What to Know About Apple's New R1 Chip". AZoM (inglise). Vaadatud 26. aprillil 2024.
  27. "About Optic ID advanced technology". Apple Support (inglise). Vaadatud 25. aprillil 2024.
  28. "Using Apple Vision Pro with vision prescriptions and vision conditions". Apple Support (inglise). 11. aprill 2024. Vaadatud 25. aprillil 2024.
  29. "Get your Apple Vision Pro ready for service". Apple Support (inglise). Vaadatud 25. aprillil 2024.
  30. "Fail:Vision Pro - Eyes.jpg – Vikipeedia". commons.wikimedia.org. 26. aprill 2024. Vaadatud 27. aprillil 2024.
  31. "What does EyeSight show?". Apple Support (inglise). Vaadatud 25. aprillil 2024.
  32. "Vision Pro Teardown—Why Those Fake Eyes Look So Weird | iFixit News". iFixit (inglise). 25. aprill 2024. Vaadatud 25. aprillil 2024.
  33. "Fail:Vision Pro - Solo Knit Band 2.jpg – Vikipeedia". commons.wikimedia.org. 26. aprill 2024. Vaadatud 27. aprillil 2024.
  34. "Vision Pro Teardown—Why Those Fake Eyes Look So Weird | iFixit News". iFixit (inglise). 27. aprill 2024. Vaadatud 27. aprillil 2024.
  35. "Apple's EyeSight Feature on Vision Pro Is Creepier Than It Needs to Be". CNET (inglise). Vaadatud 27. aprillil 2024.
  36. "Fail:Vision Pro - Dual loop band.jpg – Vikipeedia". commons.wikimedia.org. 26. aprill 2024. Vaadatud 27. aprillil 2024.
  37. "Apple Vision Pro Solo Knit Band". Apple (Ameerika inglise). Vaadatud 30. aprillil 2024.
  38. "Apple Vision Pro Dual Loop Band". Apple (Ameerika inglise). Vaadatud 30. aprillil 2024.
  39. Patel, Nilay (30. jaanuar 2024). "Apple Vision Pro review: magic, until it's not". The Verge (inglise). Vaadatud 25. aprillil 2024.
  40. "Fail:Vision Pro - Light seal.jpg – Vikipeedia". commons.wikimedia.org. 26. aprill 2024. Vaadatud 27. aprillil 2024.
  41. "Apple Vision Pro - Technical Specifications". Apple (Ameerika inglise). Vaadatud 25. aprillil 2024.
  42. "Set up your Persona (beta) on Apple Vision Pro". Apple Support (inglise). Vaadatud 26. aprillil 2024.
  43. "Use spatial Persona (beta) on Apple Vision Pro". Apple Support (inglise). Vaadatud 26. aprillil 2024.
  44. "Secure Enclave". Apple Support (inglise). Vaadatud 30. aprillil 2024.
  45. "Secure Enclave". Apple Support (inglise). Vaadatud 15. aprillil 2024.
  46. "Apple Vision Pro's security and privacy: How good is it really?". The Mac Security Blog (Ameerika inglise). 21. veebruar 2024. Vaadatud 26. aprillil 2024.
  47. Miller, Chance (11. juuni 2023). "Apple still aiming to release a more affordable version of Vision Pro by the end of 2025". 9to5Mac (Ameerika inglise). Vaadatud 25. aprillil 2024.
  48. "How Apple Can Bring Down the Price of Apple Vision Headset From $3,500". Bloomberg.com (inglise). 11. juuni 2023. Vaadatud 27. aprillil 2024.
  49. "How Apple Can Bring Down the Price of Apple Vision Headset From $3,500". Bloomberg.com (inglise). 11. juuni 2023. Vaadatud 27. aprillil 2024.