Amineh Kakabaveh

Allikas: Vikipeedia
Amineh Kakabaveh (aastal 2012)

Amineh Kakabaveh (sündinud 6. detsembril 1970 Saqqezis) on kurdi päritolu Rootsi vasakpoolne poliitik. Ta on aastast 2008 (vaheaegadega) Riksdagi liige.

Ta sündis aastal 1970 Saqqezis Kurdistani provintsis Iraanis kurdi perekonnas. Ta on olnud nooruses Iraagis ja Iraanis pešmerga sõdur. 19-aastaselt põgenes ta surmanuhtluse ähvardusel Iraanist Rootsi. Rootsis veetis ta esimesed aastad Västeråsis. Järgmised kuus aastat käis ta põhikoolis ja keskkoolis. Seejärel õppis ta Stockholmi Ülikoolis, ta on sotsiaaltöö, sotsioloogia ja filosoofia magister. Varem on ta olnud Botkyrka valla sotsiaaltöötaja.

Ta asutas aastal 2005 ühingu Voken hora eller kuvad (VHEK), mis on apoliitiline ja usuliselt sõltumatu ning feministlik ja rassismivastane liikumine, mille esimees on ta siiani.

Ta on olnud Riksdagi alaline liige alates 2008. aastast (enne seda Pernilla Zethraeusi asendusliige Riksdagis mõnda aega 2008. aastal). Riksdagis on ta olnud tsiviilasjade komisjonis, ELi komisjonis, põhiseaduskomisjonis, kultuurikomisjonis ja hariduskomisjonis asetäitja.

Tal on suur toetus organisatsioonidelt, mis keskenduvad naiste õigustele. 2016. aasta mais tegi umbes 20 organisatsiooni ettepaneku määrata ta Vasakpartei integratsioonipoliitika eestkõnelejaks.

Ta on marksist. Ta usub, et Riksdagi ruume ei tohiks kasutada usutseremooniateks. 2017. aastal antud intervjuus kritiseeris ta selliste looride kandmist nagu hidžaab, nikaab ja burka, mida ta peab sunniviisiliselt kantavateks usuvormideks. Samas intervjuus usub ta, et poliitika peaks põhinema Prantsuse revolutsiooni ideaalidel "vabadus, võrdsus ja vendlus", ning kritiseerib identiteedipoliitikat inimeste lukustamise eest nende etnilise ja usulise päritoluga.

2016. aasta detsembris valis uudisteajakiri Fokus ta aasta rootslaseks järgmiselt: "Radikaliseerumisele, klanni- ja aurepressioonidele tähelepanu pöörates paljastab Amineh Kakabaveh tegevuses ja kõnes ning märkimisväärse isikliku kuluga Rootsi vastumeelsuse puudutada liiga tundlikke teemasid. keskendudes väärtustele, mis kehtivad kõigi jaoks, mitte eristavatele identiteetidele. Auhinnaga seoses avaldas Kakabaveh imestust, et poliitilised vastased hindavad tema tööd naiste õiguste eest rohkem kui tema enda parteikaaslased.