Üksildane Jüri

Allikas: Vikipeedia
Üksildane Jüri (2004)
Üksildane Jüri (2006)

Üksildane Jüri (hispaania keeles El Solitario George, ka El Solitario Jorge; inglise keeles Lonesome George; surnud 24. juunil 2012) oli isane elevantkilpkonn, viimane teadaolev Pinta saare alamliigi Geochelone nigra abingdonii esindaja.

Üksildase Jüri avastas 1. detsembril 1971 ungari malakoloog József Vágvölgyi. Selleks ajaks olid Pinta saarele 1958 sisse toodud metskitsed saare taimestiku laastanud ja kilpkonnadest oli ellu jäänud üksainuke, Jüri. Kilpkonn viidi elama Charles Darwini uurimisjaama Santa Cruzi saarel ja sellest ajast oli see alamliik funktsionaalses mõttes välja surnud. Nimi anti kilpkonnale ameerika näitleja George Gobeli (1919–1991) järgi, keda samuti kutsuti Üksildaseks George'iks.

Üksildast Jüri hoiti koos kahe emaskilpkonnaga alamliigist G. n. becki, mis ei olnud geneetiliselt lähim alamliik. Emaskilpkonnad said küll mune, aga neist ei koorunud kilpkonni. Arvatavasti oli põhjuseks see, et nad olid liiga kaugest alamliigist.

Darwini uurimisjaam kuulutas välja 10 000 USA dollari suuruse autasu sellele, kes korraldab Jürile sobiva paarilise, aga seda tasu ei saanudki välja maksta.

2007. aasta mais leiti Isabela saarelt emane hübriidkilpkonn, kes isa poolt on alamliigist Geochelone nigra abingdonii. See andis lootust, et võidakse leida ka sellest alamliigist puhastverd emane kilpkonn, keda oleks saanud Üksildase Jüriga paaritada.

24. juunil 2012 teatas Galápagose rahvuspargi direktor Edwin Naula, et Üksildane Jüri on leitud surnuna. Surma avastas Fausto Llerena, kes oli Jüri eest hoolitsenud 40 aastat. Naula kahtlustas, et surma põhjustas südamerike, mis oli seotud kilpkonna kõrge eaga. Täpsema põhjuse väljaselgitamiseks korraldatakse lahkamine. Pärast lahkamist valmistatakse Üksildasest Jürist topis ja ta pannakse mõnes muuseumis vaatamiseks välja.

Ta vanus oli umbes 100 aastat ja kaal 90 kg. Elevantkilpkonnad võivad elada 120–200-aastaseks.

Arvatakse, et umbes 2000 Isabela saarel elava kilpkonna seas võib mõni olla Üksildase Jüriga samast alamliigist.

Tänapäevaks on kõik kunagi Pintale toodud metskitsed hävitatud ja saare taimestik on hakanud taastuma, aga elevantkilpkonni seal enam ei ela.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]