Ås

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib Norra asulast; valla kohta vaata artiklit Åsi vald; kihelkonna kohta vaata artiklit Åsi kihelkond; Rootsi Krokomi valla asula kohta vaata artiklit Ås (Krokom); Helsingi asumi kohta vaata artiklit Harju (Helsingi)

Ås on asula (tiheasustusega paikkond) Norras Vikeni maakonnas 30 km Oslost lõunas, umbes 12 km Drøbakist idas ja umbes 8 km Ski'st lõunas, Åsi valla keskus.

Pindala on 4,75 km², elanike arv 10 766, rahvastiku tihedus 2267 in/km² (andmed seisuga 1. jaanuar 2018).[1] Elanikkond moodustab veidi üle poole Åsi valla elanikkonnast[2].

Åsis on Åsi raudteejaam (Østfoldbaneni lääneharul), Åsi keskkool ning Norra keskkonna- ja bioteaduste ülikool. On tööstusettevõtteid (peamiselt puidutööstus).

Åsil on maanteeühendus Drøbakiga läänes ja Skiga põhjas (Fylkesvei 152), tee on ühenduses Oslosse viiva teega. Linnalähirong viib Oslosse ja Mossi.[2]

Åsi raekoja on projekteerinud Sigurd Rage. Åsi kirik ehk Åsi peakirik (1867) on tellistest ja graniidist uusgooti stiilis kirik (arhitekt Jacob Wilhelm Nordan).[2]

Nimi Ås tähendab 'küngas', asula on nime saanud madala künka järgi, millele on ehitatud kirik.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]