Zumbo

Allikas: Vikipeedia
Zumbo

Elanikke 33 000 (2005)

Koordinaadid 15° 37′ S, 30° 27′ E
Zumbo (Mosambiik)
Zumbo

Zumbo ehk Zumbu ehk Vila do Zumbo on asula Mosambiigis Tete provintsis, Zumbo ringkonna keskus. Ta asub Mosambiigi piiril Sambia ja Zimbabwega Zambezi jõe ääres Luangwa jõe suudmes ning on Mosambiigi läänepoolseim punkt. Geograafilised koordinaadid on 15° 37' S, 30° 27 E.

Asula asub 347 m kõrgusel merepinnast. Zambezi vastaskaldal Zimbabwe territooriumil on Kanyemba asula, Luangwa jõe vastaskaldal Sambias Luangwa asula. Jõgesid peaks 2006. aastast ületama pontoonsild.

Elanike arv on 33 000 (2005).

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Zumbo on naaberasulatest palju atraktiivsem.

Tema ajalugu ulatub tagasi Munhumutapa riiki.

17. sajandi teisel poolel rajasid portugallased kaubandusposti, et vahetada aafriklastelt Bangweulu soode elevandiluud, mida toodi Petauke kaudu. Tähtsat osa etendasid seejuures Goast pärit indialased, kes teenisid märkimisväärseid varandusi kaevandustes või kaupmeestena.

Zumbol oli pikk õitseaeg, muuhulgas turismi- ja jahikeskusena. 18. sajandil oli see tähtis Portugali kaubanduskeskus, kus Tetes elavad portugallased kauplesid aafriklastega. Kaubeldi Zambezi keskjooksul ja Luangwa jõe alamjooksul. Zumbo kaupmehed asusid Luangwasse (tol ajal Feira). Kuni 1890. aasta lepinguni Suurbritannia ja Portugali vahel ulatus Zumbo majanduslik ja poliitiline mõjupiirkond kaugele sisemaale. Kui Põhja-Rodeesia (Sambia) ka Lõuna-Rodeesia (Zimbabwe) said Briti impeeriumi osaks, siis lõigati kaubandus nende aladega ära.

Mosambiigi iseseisvussõja ja Mosambiigi kodusõja ajal võideldi linna pärast ägedalt, sest tal oli võtmepositsioon Cahora Bassa veehoidla ülemises otsas. (Cahora Bassa tamm ja veehoidla rajati 1970ndatel. Lahingud tekitasid suuri purustusi. Elanikud põgenesid Sambiasse ja Zimbabwesse. Kui nad pärast sõda tagasi tulid, elasid majade ja tänavate varemetes metsloomad. Asula piirkonnas on palju maamiine, kuigi paljud on juba kõrvaldatud.

Majandus[muuda | muuda lähteteksti]

Zumbo püüab jätkata kunagist turismitraditsiooni. Töötab turismibüroo, korraldatakse safareid veel ja maismaal ning jahiretki.

Suurem jagu vahendeid kulub taastamistöödele.

Infrastruktuur[muuda | muuda lähteteksti]

Tetesse viiv maantee on alates 2001. aasta üleujutusest raskesti läbitav, kohati läbimatu. Kõige kindlam ühendus Tetega käib paadiga paisjärve kaudu, kui just ei taheta kasutada Sambia ja Zimbabwe teid. Songost Cahora Bassa tammi juurest käib kahe nädala tagant laev Kuza, mis on alati ületäitunud.

Elektrit on ainult siis, kui Kuza on toonud diislikütust.

Veevärk 2006. aasta seisuga ikka veel ei tööta.

Inimeste smugeldamine[muuda | muuda lähteteksti]

Lõuna-Aafrika Vabariiki suunduvaid põgenikke smugeldatakse Zimbabwesse. Selle eest tuli septembris 2005 maksta 3000 Sambia kvatšat.