Zahharava-Pulihhava

Allikas: Vikipeedia
Zacharava-Pulichava

valgevene Захарава-Пуліхава * / Zacharava-Pulichava *transkriptsioon: Zahharava-Pulihhava
vene Захарова-Пулихова (Zahharova-Pulihhova)

Koordinaadid 53° 54′ N, 27° 35′ E
Zahharava-Pulihhava (Valgevene)
Zahharava-Pulihhava

Zacharava-Pulichava (vene keeles Zahharova-Pulihhova, transkribeerituna Zahharava-Pulihhava) on Minski linnaosa, mis asub linna keskosas Partyzanski rajooni territooriumil.

Tegemist on ühe linna prestiižsema elurajooniga, mis oli elitaarne piirkond juba nõukogude ajal. Linnaosa on hästi välja ehitatud infrastruktuuriga, sealsed hoovid on suured, lähikonnas asuvad mitmed pargid, linnaossa jääb ka aastal 1805 rajatud Maksim Gorki nimeline kesklastepark. Suurem osa sealsetest korteritest on kolme- või neljatoalised. Paljudes korterites asuvad kaminad, mitmetel on ka uhked rõdud. Nõnda on linnaosa kujunenud ka kõige kallimate korteritega piirkonnaks Minskis.[1] Vaatamata sellele on nõudlus sealsete elamispindade järele pidevalt kasvanud; oma osa on selles ka asjaolul, et linnaosa asub Minski kesklinna lähedal.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Linnaosa rajati suuremalt jaolt vahemikus 1960–1970. Sealsed elamud rajati parteieliidi ja loomingulise intelligentsi jaoks. Mitmeid sealseid elamuid kutsuti nõukogude ajal rahvasuus kindralimajadeks, ent linnaosa sai juba rajamisel hüüdnimeks karusnahksete mütside rajoon (район пыжиковых шапок).[2]

Zacharava tänava ümbrus oli varem Minski äärelinn Stromki Bierah, kus asusid laod ja puidust elamud. 1940. aastal valmis tänaval ka trammitee. Sõja ajal paljud sealsed hooned hävisid, sealsed taastamistööd algasid alles viiekümnendatel aastatel. Ühtlasi ehitati vana tänav ka laiemaks.[3]

Pulichava tänava ümbruskonnas asus Archirejskaja Słabodka linnaosa, sellest läänes ulatus see aga Lachovka linnaossa. 1923. aastal nimetati piirkond revolutsionäär Ivan Pulichavi auks ümber. Piirkonnas domineerisid individuaalelamud, mis aga lammutati tänapäevase linnaosa rajamisel.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. У Мінску знайшлі самыя дарагія жылыя вуліцы. telegraf.by (3 oktoober 2013).
  2. http://www.dayrent.by/RU/district/minsk/zaharova-pulihova/
  3. И.П. Шамякин (гл. ред.) и др. Вуліца Захарава // Мінск: энцыклапедычны даведнік = Минск: Энцикл. справочник — 2-е выданне. — Мінск: Бел. Сов. Энциклопедия, 1983. — Lk. 174. — 467 lk.