Yli Lompolo

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib Kiruna valla järvest; Pajala valla järve kohta vaata artiklit Yli Lompolo (Pajala)

Yli Lompolo (ka Yli Lombolo) on madal soojärv Rootsis Lapimaa maakonnas Norrbotteni läänis Kiruna vallas Kiruna Lombolo linnaosast läänes. Järv piirneb lõunas ja edelas märgaladega, põhjas maanteega E10. Geograafilised koordinaadid on 67°50′25″ N, 20°14′10″ E.

Yli Lompolo toitub Luossajoki kaudu põhja poolt Luossajärvist ning järvest voolab lõuna pool välja Luossajoki, mis järgmisena läbib Ala Lompolo. Et järv on nii madal (keskmine sügavus on umbes meeter), on põhi suuremalt jaolt niisugune, kus osakesed ei setti, vaid jäävad lahtiselt põhja, kuni vool neid edasi kannab.

Kuni aastateni 1954–1955, mil ehitati veepuhastusjaam, võttis järv Luossajoki kaudu vastu Kiruna kanalisatsiooniveed. Et vesi oli puhastamata, sisaldas see suured kontsentratsioonis raskemetalle, eriti elavhõbedat, põhiliselt kaevandamise tõttu Kiirunavaaras Luossajärvi ääres. Praegu on suur elavhõbedasisaldus setetes.

Yli Lompolo ja Ala Lompolo on mitmete lindude pesitsuskohad. Pesitsejate seas on sarvikpütt ja väikekoskel. Järvel viibivad ka laululuiged, pardid ja teised linnud.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]