XSL

Allikas: Vikipeedia

XSL (Extensible Stylesheet Language) on selliste programmeerimiskeelte pere üldnimetus, mis tegelevad XML-dokumentide teisendamise ja kuvamisega. Selliseid keeli on kolm:

  • XSLT (XSL Transformations) – reeglistik XML-dokumendi sisu ja struktuuri teisendamisreeglite kirjeldamiseks, reeglid pannakse kirja XML-dokumendi kujul. XSLT levinud kasutusalasid on XML-kujul olevate andmete teisendamine HTML-iks, et neid veebibrauseris kasutajale loetavamal kujul kuvada. XSLT reeglistiku alusel suudavad XML-i HTML-iks teisendada kõik levinud brauserid[1].
  • XSL-FO (XSL Formatting Objects) – reeglistik XML-dokumentide visuaalse kujutamise kirjeldamiseks, reeglite kogum on ise samuti XML-dokument. XSL-FO kõige levinum kasutusala on XML-dokumendi automaatne teisendamine PDF-iks mõne vastava teisendusprogrammi abil. Erinevalt CSS-ist on teisendamine on kaheastmeline – esmalt teisendatakse XML universaalsele vahekujule XML-FO, mis kirjeldab dokumendi lehekülgi ja andmete paigutust nendel. Teine teisendus teisendab XML-FO mõnda levinud failivormingut – näiteks PDF-failiks, PNG-failiks või RTF-failiks.
  • XPath (XML Path Language) – keel adresseerimaks XML-dokumendi sees mingit konkreetset dokumendiosa, XPathi süntaksit kasutab ka XSLT. XML-dokument on puukujuline andmestruktuur ja XPathi abil saab adresseerida selle puu iga oksa või lehte. XPath on kasutusel rakendustes, kus toimub XML-ide töötlemine, seda kasutatakse XML-dokumendist väärtuste lugemisel, sealsete andmete muutmisel ja lisamisel.

Nimetust XSL kasutatakse praktikas mõnikord XSLT asemel, mõnikord mõistetakse selle all XSLT ja XSL-FO reeglistike ühendit.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "XSLT Browsers". W3Schools (inglise). Originaali arhiivikoopia seisuga 16. märts 2010. Vaadatud 5. aprillil 2010.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]