Sophie, Edinburghi hertsoginna

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Wessexi krahvinna Sophie)
Sophie, Edinburghi hertsoginna
Sünniaeg 20. jaanuar 1965 (59-aastane)
Abikaasa(d) Prints Edward
Lapsed Leedi Louise Windsor
Veebisait https://www.royal.uk/the-countess-of-wessex

Sophie, Edinburghi hertsoginna (Sophie Helen Mountbatten-Windsor, neiupõlvenimega Rhys-Jones; sündinud 20. jaanuaril 1965) on Ühendkuningriigi kuninglikku perekonda kuuluva prints Edwardi abikaasa.

Lapsepõlv[muuda | muuda lähteteksti]

Sophie Helen Rhys-Jones sündis 20. jaanuaril 1965 Oxfordis Christopher Bournes Rhys-Jonesi ja Mary Rhys-Jonesi teise lapse ja esimese tütrena. Krahvinna teine eesnimi on pandud Christopheri õe auks, kes oli kümme aastat varem ratsutamisõnnetuses surma saanud. Tal on ka vanem vend David. Oma abikaasaga on ta väga kaugelt suguluses.

Kui ta oli koolieelik, kolis tema perekond Kenti, kus tema haridustee algas Dulwichi Kolledži algkoolis. Seejärel käis ta Kenti Tüdrukutekolledžis ja lõpetas oma hariduse West Kenti Kolledžis.

Töö[muuda | muuda lähteteksti]

Sophie Rhys-Jones töötas mitmes ettevõttes, sealhulgas Capital Radios ning ka suhtekorraldusfirmades Quentin Bell Organisation ja MacLaurin Communications & Media. 1996. aastal hakkas ta koos äripartner Murray Harkiniga pidama oma suhtekorraldusfirmat RJH Public Relations.

Abielu[muuda | muuda lähteteksti]

1999. aasta jaanuaris kihlus Sophie prints Edwardi, kuninganna Elizabeth II ja Edinburghi hertsogi noorima pojaga. Laulatus toimus 19. juunil 1999 St. George'i kabelis Windsoris, erinevalt teistest kuninganna järeltulijate abieludest, mis olid sõlmitud Westminster Abbeys või Saint Pauli katedraalis.

Pulmapäeval sai Edwardist Wessexi krahv ja Severi vikont; sellega sai Sophiest Tema Kuninglik Kõrgus Printsess Sophie, Wessexi krahvinna.

Krahvil ja krahvinnal on kaks last: tütar Louise, keda tuntakse kui Leedi Louise Windsorit, ja James Windsor, Severni vikont. Louise on esimene valitseva monarhi meesliinis järeltulija, kes ei ole prints/printsess tiitliga Tema Kuninglik Kõrgus. See on kooskõlas Edwardi ja Sophie sooviga, et nende lapsed ei kannaks kuninglikke tiitleid ega aunimetusi.

Wessexi krahvinna[muuda | muuda lähteteksti]

Wessexi krahvinna asus täitma kuninglikke kohustusi kohe pärast pulmi, ehkki töötas veel oma firmas RJH Public Relations. Krahvinna sattus varsti aga kriitikatule alla, süüdistatuna oma kuningliku staatuse ärakasutamises ärilistel eesmärkidel, kuna ilmus RJH klientidega avalikkuse ette.

Mõned päevad pärast pulmi tekkis skandaal, kui ajaleht The Sun avaldas krahvinnast topless-foto koos Capital Radio saatejuhi Chris Tarrantiga. Pilt oli tehtud sellal, kui krahvinna veel raadiojaamas töötas. Hiljem tuli välja, et pilt müüdi kõrgeima hinna pakkujale ühe Sophie endise "sõbra" poolt.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

2001. aasta detsembris viidi krahvinna haiglasse, kuna ta ei tundnud ennast hästi. Selgus, et tal oli emakaväline rasedus.

Tütar Louise Windsor on sündinud 8. novembril 2003 ja poeg James Windsor 17. detsembril 2007.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]