Mine sisu juurde

WRC logistika Volkswageni näitel

Allikas: Vikipeedia

Volkswageni 2013.aasta hooaja logistilise planeerimisega alustati juba 2012. aasta augustis. Meeskonnale anti ülesanne disainida kaks täiesti erinevat mobiilset hooldusala, et 11 kuud nendega järjest mööda maailma ringi reisida.

2013. aastal lahkusid varustust täis rekkad 10 korda Volkswageni baasist Hannoverist, et kohale sõita erinevatele rallidele Euroopas. Logistikameeskond vastutab, et kõik vajalik oleks kaasas: kolm Polo R WRCd koos varuosade ja rohkem kui 140 rehviga, mehaanikute varustus, kontorid jpm. Enne kui ülejäänud meeskond saabub tuleb logistikutel terve rallipark valmis seada.

Ralli ajal kui kogu varustus on kohale toimetatud ja üles pandud, antakse pealava üle sõitjatele ja mehaanikutele. Logistika meeskonna roll on ralli jooksul olla toetav üksus, 2013.aastal kuulus Volkswageni tehasemeeskonda 6 logistikut. Ralli päevade jooksul on vaja mitmetesse kohtadesse katsete vahele tarnida rehve ja kütust, samuti tuleb katkestanud rallipaaride autod raja juurest tagasi baasi toimetada. Kui ralli on ametlikult läbi, organiseerivad logistikud hooldusala kokkupaneku koheselt ja võimalusel saadetakse esimesed veokid sama päeva õhtul Hannoveri poole teele. Aeg on ülioluline: järgmise rallini pole kunagi liiga palju aega.

Kahtlemata on kõige suurem väljakutse logistilisele poolele rallid, mis asuvad Euroopast väljas. Selleks on välja töödeldud ja disainitud teine täiesti erinev hoolduspark. 2013. aastal esimene ralli suure lombi taga oli Mehhiko, järgmine Argentina ja seejärel juba hooaja lõpus Austraalia ralli. Hooaja alguses, ehk jaanuari kuus pannakse asjad merekonteineritesse ja saadetakse teele. Enne hooaja lõppu see tagasi Euroopasse ei tulegi, sest selline edasi-tagasi transport ei ole efektiivne. Meeskond ei näe poolt enda varustust mitmeid kuid järjest. Ainult kolm võidusõiduautot koos teatud varuosadega lennutatakse kohale ning seejärel tagasi Hannoveri baasi hooldusteks ja arendusteks pärast igat rallit. Mere tagustele rallide saadetakse kokku 79 tonni ulatuses kaupu mööda merd ja 18 tonni läbi õhu.

Kasutatud allikas:

Wilkins, R. (2013). WRC logistics by air, land and sea. Kättesaadav: https://www.crash.net/wrc/feature/195290/1/wrc-logistics-by-air-land-and-sea