Vladikiškėse mõis

Allikas: Vikipeedia
Vladikiškėse mõisa peahoone

Vladikiškėse mõis (leedu Vladikiškių dvaras) on endine mõis Leedus Kaišiadoryse rajoonis Žiežmariai maavallas Stasiūnais.

Mõisa vanimad teadaolevad omanikud olid Kierded. XVII sajandi alguses läks mõis abielu teel Römerite suguvõsa valdusse. Mõisa on esimest korda mainitud XVI sajandi alguses.

Aastal 1922 toimunud maareformi käigus tükeldati suur osa mõisast (250 hektarit) taludeks ja neist kujunes Stasiūnai küla. Enne seda kuulus mõisale 330 hektarit maad. Kuna mõisa omanik Leedus ei elanud, läks mõisasüda riigi valdusse. Aastal 1923 võttis Kamilė Römer Bronislovasega ühendust, et tema valdused ära osta, ning aastal 1926 saigi tehing teoks. Toona moodustasid mõisakompleksi kolm elumaja ja seitse tootmishoonet. Lisaks asus Mažosios Vladikiškėse küla kalmistul Römerite suguvõsa kabel-mausoleum.

1934. aastal omandas mõisa Zigmas Šimašius, temalt see 1940. aastal ka võõrandati. Tänapäeval on mõisakompleks tagastatud tema pärijale Teresė Šimašiūtėle.[1]

Mõisakompleksist on säilinud osa pargist koos tiigiga, peahoone, kaks tootmishoonet (oletatavasti laut ja ait), tall ja puidust veskihoone. Viimane põles aastal 2011, ent on taastatud.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]