Villem Reimani 8

Allikas: Vikipeedia

Villem Reimani 8 (varem Gonsiori 9) on eluhoone Tallinnas Kompassi asumis Kompassi väljaku serval. Hoone valmis 1957. aastal. See on olnud Tallinna Pedagoogilise Instituudi ühiselamu ja hiljem Eesti Kunstiakadeemia õppehoone. 2021. aasta alguseks rekonstrueeritakse see elu- ja ärihooneks Ambassador.[1]

Ajalugu ja arhitektuur[muuda | muuda lähteteksti]

Villem Reimani 8 ehk Tallinna Pedagoogilise Instituudi ühiselamu peaarhitekt oli Alar Kotli. Hoone projekteerimist alustati 1953. aastal, järgides seni kehtinud ja ikka veel aktsepteeritud arhitektuurikaanoneid: kavandati uusklassitsistlikku hoonet. Esialgne projekt nägi ette rikkaliku krohvdekooriga fassaade, kusjuures Lomonossovi (nüüd Gonsiori) tänava poolne fassaad pidi saama kõige rikkalikumalt kaunistatud.

Fassaadilahendus, mis 1953. aastal oli saanud põhimõttelise heakskiidu Eesti NSV Ministrite Nõukogu arhitektuuri valitsuselt, tuli 1956. aastal ümber teha. Katusesse peasissepääsu kohale planeeritud ehisviil pidi jääma ehitamata. Samuti ei peetud enam sobivaks läbi kolme korruse ulatuva lodža kaarekujulist lõpetust, algselt kavandatud krohvrustikat, teise korruse akende alla ja kohale kavandatud karniise ja sandrikke. Hoone ehitusel jäi realiseerimata pilastrite liigendus ja kapiteelid, viienda korruse akende kohal ja vahel olevad ehispaneelid ning parapett ja sellega vahelduv balustraad. Sarnaselt fassaadiga valmisid ka interjöörid stalinismile omase dekoorita. Ühiselamutubades kasutati algselt kavandatud parketi asemel laudpõrandaid. Treppidel on paekivist astmed ning kivist piirded puidust käsipuudega.

Lopsakast dekoorist ei realiseeritud praktiliselt midagi peale peasissepääsu dolomiitportaali ja soklikorruse akende samast materjalist raamistuse. Algsetest kavatsustest annavad märku lakoonilised pilastrid ning jõulised karniisid hoone Gonsiori tänava poolsel osal.

Perioodile iseloomulikult on fassaadil kasutatud väärikaid ja kvaliteetseid materjale: terrasiitkrohv, kivikatus, looduskivist portaal ja sokliakende raamistused.

Villem Reimani 8 askeetlik ilme – lakooniline dekoor ning klassitsismile omased proportsioonid – on kõnealusele hoonele iseloomulik. See muudab hoone eripäraseks ja väärtuslikuks.

Villem Reimani 8 hoone oli enne eraettevõttele müümist kasutusel Eesti Kunstiakadeemia õppehoone ja ühiselamuna, kus on elanud mitmed tunnustatud Eesti kunsti- ja kultuuritegelased.

2015. aastal soetas hoone ja kinnistu enampakkumise käigus Endover Kinnisvara.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]