Vikipeedia:Teadusfoto 2012/Osalemine

Allikas: Vikipeedia
Wikimedia Commons on kõigi Vikipeediate ühine pildipank ning üks maailma suurimaid vabade piltide varamuid.

See lehekülg püüab vastata Teadusfoto konkursil osalemisega seotud küsimustele.

Kuidas osaleda?[muuda lähteteksti]

Pildid lisatakse Wikimedia Commonsisse, kuna seal olevaid pilte saavad kasutada kõik Vikipeedia keeleversioonid.

Piltide lisamiseks on vaja sisse logida või luua kasutajakonto (Log in / create account). Kui oled juba Vikipeedia kasutajaks registreerunud, saad Commonsisse sisse logida sama kasutajanime ja parooliga.

Lisatavate piltide hulk ei ole piiratud.

Kuna teadusfoto on raskesti määratletav mõiste, siis ei ole lubatud teemade ring väga täpselt piiritletud. Üks teadusfoto komponente on kindlasti sellega kaasasolev kirjeldus ja seega tasuks rõhku panna lisatud infole, sest tihti võib just see määrata, kas pilti võib teaduslikuks pidada või mitte.

Märkused kasutajakonto kohta:
  • kasutajanimes võivad esineda täpitähed ja tühikud;
  • Commonsi ingliskeelse kasutajaliidese saab sisseloginuna eelistuste (My preferences) alt eestikeelseks muuta;
  • e-posti aadressi lisamine on vajalik, et võimaldada hilisemat kontakteerumist võistluste tulemuste asjus;
  • sinu e-posti aadress jääb teistele varjatuks;
  • kui registreerudes jäi e-posti aadress lisamata, saad selle lisad konto eelistuste alt (samast saad üle kontrollida, et teistel kasutajatel oleks lubatud sulle e-kirju saata).

Kuidas pilte üles laadida?[muuda lähteteksti]

Pärast sisselogimist tuleb vasakult menüüst valida "Laadi fail üles" (Upload file).

Liikudes tutvustavalt lehelt edasi, saad valida lisatavad pildid. Üleslaadimisviisard võimaldab korraga lisada kuni 10 faili. Järgnevalt pead kinnitama, et pildid on sinu enda looming. Samas saad ära märkida ka enda nime. Pildid lähevad üles CC BY-SA 3.0 litsentsi all.

Viimasena tuleb lisada pildiinfo:

  • Pildi pealkiri peaks olema võimalikult informatiivne. Failinimed võivad sisaldada täpitähti ja tühikuid ning olla eestikeelsed.
  • Kõrgendatud tähelepanu all on pildiinfo lahtritesse sisestatav kirjeldus, sest see on oluline komponent pildi informatiivsuse määramisel.
  • Lisa võimalikult täpne info selle kohta, mis on pildil, kus on foto tehtud ja vajadusel ka, kuidas on foto tehtud.
  • Võimalusel tasuks lisada ingliskeelne kirjeldus (kasutada linki "Lisa muus keeles kirjeldus").
  • Kasuta linki "Lisa kategooriad ja veel andmeid...". Sealt saad määrata ka pildi kategooriad.
  • Lahtrisse "Muu teave" lisa kindlasti märgend {{Teadusfoto 2012}}. See määrab, et tegemist on konkursi raames lisatud pildiga ning see peab olema iga foto juures. Loogelised sulud teksti "Teadusfoto 2012" ümber on väga olulised!
  • "Muu teabe" all võid soovi korral täpsustada, kellele ja kuidas tuleb viidata, kui fotot kasutatakse väljaspool Vikipeediat.

Märkus tudengitele: seoses eriauhindadega EMÜ, TÜ ja TTÜ tudengitele, on vaja teada, kas osaleja õpib ühes nendest kolmest ülikoolist. Kui see on nii, siis kirjuta siia lehele, et millise ülikooli tudeng oled.

Lisainfo piltide kategoriseerimisest

Piltide sobivaks kategoriseerimiseks on esmatähtis leida sobilikud kategooriad, kuhu neid paigutada. Olgu see siis "ESTCube-1", "SEM images from University of Tartu", "Scientists from Estonia" või midagi hoopis muud.

Oluline on teada, et valitud kategooria peaks olema võimalikult spetsiifiline. Näiteks kui pildil on Kaali kraater ja oled paigutanud selle kategooriasse "Kaali crater", siis ei lisata seda kategooriasse "Lakes of Estonia", sest esimene on viimase alamkategooria.

Kui Commonsi kategooriatesüsteem tundub esialgu liiga keeruline, võib jätta kategooriad ka lisamata ja loota, et keegi teine lisab need piltide juures oleva kirjelduse järgi.

Mis saab edasi?[muuda lähteteksti]

Vikipeedia vajab head pildimaterjali ning kõikvõimalik asjalik sisu on alati oodatud – ka pärast Teadusfoto konkursi lõppu. Samuti on igati tervitatav, kui fotod jõuavad artiklitesse. Sinna saab neid ise lisada kujul [[Pilt:Pildinimi.JPG|pisi|Kirjeldus]]. Kui artikkel sel teemal veel puudub, siis selle loomine on väga lihtne.

Fotokonkurss lõpeb ja võitjad kuulutatakse välja novembris.

Küsimused?[muuda lähteteksti]

Kui midagi olulist jäi vastuseta, siis saad päringu esitada siinse lehekülje arutelusse. Küsimuste korral võid kirjutada ka aadressile ivo.kruusamagi ätt gmail.com.