Vikipeedia:GLAM/Helga Kõrge

Allikas: Vikipeedia
Helga Kõrge – eesti klaasikunsti lugu
Sissejuhatus || Näitus || Külalisteraamat
Järvakandi Klaasimuuseumi põhimaja

16. augustil 2002 avati Järvakandi Klaasimuuseum. Muuseumi kogude aluseks said endise klaasitehase ajaloonurka kogutud esemed ning selle eesmärk on koguda, hoida ja tutvustada eesti klaasitööstuse ajalugu ning Järvakandi klaasitehase ja Järvakandi alevi ajalugu. Põhimajas saab tutvuda eesti klaasitööstuse ja Järvakandi klaasitehase ajalooga. Klaasimuuseumi hoovis asub ka klaasistuudio, kus muuseumi külastajad saavad näha kuumast klaasist esemete valmistamist ning soovi korral kätt proovida klaasipuhumise töötubades.

2014. aastal avati näitus tehase Tarbeklaas peakunstniku Helga Kõrge (1926–2012) loomingust. Helga Kõrge sidus oma elutee klaasiga juba 1947. aastal, millal astus Tallinna Riiklikku Tarbekunsti Instituuti, kus omandas Maks Roosma õpilasena suurepärase klaasi graveerimise ja klaasnõude kujundamise ning proportsioneerimise oskuse. Ta lõpetas Eesti NSV Riikliku Kunstiinstituudi 1953. aastal, diplomitööks rikkaliku figuraalse graveeringuga vaas „Noored mitšuurinlased“. 1953. aastal sai Helga Kõrgest esimene tehase Tarbeklaas kunstnik ning mõne aastaga suutis Helga Kõrge oma loominguga välja vahetada sõjajärgse, üleliiduliste kataloogide näidiseid kopeeriva masstoodangu.

Käesoleval näitusel esitleme väikest osa aastatel 2014–2017 näitusel olnud esemetest, sh Helga Kõrge kujundatud kausse, kanne, klaase jpm mis olid tehase toodangus aastatel 1955–1981. Enamus neist on puhutud, sekka ka mõni pressklaasist museaal. Võimalik on näha näidiseid erinevatest värvidest ja dekooridest.

Mitmete muuseumide ja 11 erakogu baasil oli Järvakandi Klaasimuuseumis eksponeeritud kolme aasta jooksul seni kõige täiuslikum ülevaade TARBEKLAASI kauaaegse peakunstniku Helga Kõrge loodud klaastoodedest. Näituse kuraatoriks oli klaasikunstnik ja emeriitprofessor Maie-Ann Raun. Näituse lõpetasime eksponeeritud esemete pildistamisega ja 2020. aasta lõpul ilmus Maie-Ann Rauni sulest ka raamat Helga Kõrge loomingust.


Vaata pilte siit.


Näitus on valminud rahvusvahelise klaasiaasta 2022 raames ning selle panid kokku Kerdo Kristjan Tamm (MTÜ Wikimedia Eesti) ja Külli Muromägi (Järvakandi Klaasimuuseum).

Piltidel nähtavad museaalid kuuluvad Järvakandi Klaasimuuseumi ning mitmetesse erakollektsioonidesse. Fotode autoriks on Ülo Josing.