Vikipeedia:GLAM/Hans Soosaar/Kuhu ühtegi päikesekiirt ei paista

Allikas: Vikipeedia

“... kuhu ühtegi päikesekiirt ei paista.” Nõnda on kirjeldanud fotograaf ja fotoajakirjanik Hans Soosaar (1903–1961) Köie tänaval elanud Jüri kodu. Soosaarel on ühe esimese professionaalse fotoajakirjanikuna Eestis olnud õnn ja õnnetus jäädvustada eluolu erinevate võimurežiimide ajal. Tema fotosid võib kohata Rahvalehe, Noorte Hääle, Revaler Zeitungi, Rahva Hääle jm väljaannete veergudel. Oma fotosilmaga on ta näinud nii kirevaid Estonia teatri balle, Klooga koonduslaagris hukatuid kui ka lihtsat asumielu esimeses Eesti Vabariigis. 1920. aastate lõpus sammus Soosaar mööda Kalamaja ja Põhja-Tallinna tänavaid ning jäädvustas kasinuses elavate tallinlaste elutingimusi. Miks otsustas oma karjääri alguses olev fotograaf pildistada just madalapalgaliste ja töötute eluasemeid, on teadmata.[1] Ehkki tolleaegne ajakirjandus otsustas vaikida teemadel, mis heidaksid varju noore vabariigi mainele, siis Soosaar eiramistaktikat õnneks ei järginud.[2]

Kalamaja tänavatel on Soosaare 10 fotot 1920. aastate korteriolude pildiseeriast. Ülesvõtteid täiendavad piltniku eluolukirjeldused fotode tagaküljelt. Pildistused on paigutatud samade majade ette, mille elanikke Soosaar üle 90 aasta tagasi jäädvustas. Kui maja on lammutatud, on fotostend paigaldatud esialgsele asukohale võimalikult lähedale. Kodutänavaile asetatud Soosaare fotod toovad rõsketes ja kasinates tingimustes elanud inimesed varjust sügisvalguse kätte. Võta palun hetk ja märka neid.

Tallinna Linnamuuseumi Kalamaja muuseumi näitus “Kuhu ühtegi päikesekiirt ei paista”

Hans Soosaare pildiseeria Põhja-Tallinna kasinatest elupindadest

Kalamaja tänavad (Kotzebue 16, Tööstuse 4 ja 26, Vabriku 6, Kesk-Kalamaja 11, Võrgu 25, Küti 15, Väike-Patarei 2 ja 11, Suur-Patarei 10)

Fotostendide täpsemad asukohad leiad aadressilt: linnamuuseum.ee/kalamaja

Kuraator Laura Jamsja

Konsultandid Kristi Paatsi, Aap Tepper, Tuuli Silber

Kunstnik Lilian Juhkam

Fotode allikad: Eesti Ajaloomuuseum, Tallinna Linnaarhiiv, Tallinna Linnamuuseumi Fotomuuseum

Näitus avatud 04.10.–03.11.2019

Näitus kuulub Tallinna Fotokuu ’19 satelliitprogrammi.

Kuraatorituurid 03.10 kell 19:00, 19.10 kell 13:00 ja 1.11 kell 19:00. Algus Kalamaja muuseumi trepilt (Kotzebue 16).