Pika

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Viiksjänes)

Pika ehk viiksjänes (Ochotona) on väike imetaja, kes elab Aasia ja Põhja-Ameerika mägedes. Pika kuulub jäneseliste seltsi. Pikasid on kokku 37 liiki.

Ameerika pika

Elupaik[muuda | muuda lähteteksti]

Pika elutseb peamiselt külmades piirkondades Aasias, Põhja-Ameerikas ja üksikutes Ida-Euroopa osades. Enamik liike elab kivistel mäenõlvadel, kus varjupaigaks on nõlvade sees olevad lõhed. Mõned pikad, kes on põliselanikud stepialadel, oskavad endale ehitada urge. Sageli jagavad nad oma urge mõne linnuliigiga[1].

Pikad vajavad eluks külmi temperatuure, vastasel juhul võivad nad soojas kliimas surra[2]. Muutuvate temperatuuride tõttu on osa pikade populatsioonist pidanud mägistel aladel kolima kõrgemale[3].

Iseloomustus[muuda | muuda lähteteksti]

Pikal on väiksed käpad, ümmargune keha, ühtlane karvkate, nad on ilma sabata. Nad sarnanevad oma lähisugulaste jänestega, kuid neil on lühikesed ümmargused kõrvad[4]. Pikad eelistavad kiviseid nõlvu ja toituvad enamasti kõrrelistest, lilledest ja noortest vartest. Sügisel sikutavad nad heina, pehmeid oksi ja teisi toiduvarusid oma urgudesse, et pikk ja külm talv üle elada[5]. Pikade kehapikkus on umbes 15–23 cm ja -kaal 120-350 g või 4–12 kg, olenevalt liigist.

Pikade tiinusperiood kestab 25–30 päeva[1]. Nõlvade lõhedes elavatel pikadel on pesakonnas kuni 5 poega.

Eluiga[muuda | muuda lähteteksti]

Pikade keskmine eluiga looduses on umbes seitse aastat.

Häälitsused[muuda | muuda lähteteksti]

Pikadel on eristavad häälitsused, mille kestus varieerub. Häälitsus võib olla pikk või lühike, pikema venitusega või pika loona[6]. Häälitsusi kasutatakse üksteise ära tundmiseks, hoiatusmärguandena kiskjate eest, oma territooriumi kaitseks või vastassoo ligimeelitamiseks[7]. Hilissuvel on häälitsused lühikesed.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Mall:Macdonald, David W. "The encyclopedia of Mammals". New York: Facts on File, 1984.
  2. Nevada Fish & Wildlife Office (16. aprill 2014). "American Pika". Originaali arhiivikoopia seisuga 20. oktoober 2020.
  3. Ray, Cris. Guralnick, Robert. Erb, Liesl P (1. september 2011). "On the generality of a cilmate-mediated shift in the distribution of the America pika (Ochotona princeps)".{{netiviide}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)[alaline kõdulink] "On the generality of a cilmate-mediated shift in the distribution of the America pika (Ochotona princeps)". 1.september, 2011.
  4. Breyer, Melissa (11. oktoober 2018). "Meet the 'Mouse-Bunny' That Could Vanish From the US". "Meet the 'Mouse-Bunny' That Could Vanish From the US". 11. oktoober, 2018.
  5. Walters, Martin (2005). Encyclopedia of animals. Parragon. Lk 203. (2005). Encyclopedia of animals. Parragon. Lk 203. 
  6. Conner, Douglas A (veebruar 1982). "Geographic Variation in Short Calls of Pikas (Ochotona princeps)". "Geographic Variation in Short Calls of Pikas (Ochotona princeps)". veebruar, 1982.
  7. Trefry, Sarah A. Hik, David S (2009). "Variation in pika(Ochotona collaris, O. princeps) vocalizations within and between populations".{{netiviide}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link) "Variation in pika(Ochotona collaris, O. princeps) vocalizations within and between populations". 2009.