Varaod

Allikas: Vikipeedia
Varao perekond oma kanuus

Varaod ("warao" varao keeles, "warao" või "guarauno" hispaania keeles) on Lõuna-Ameerikaindiaanirahvas, kes elab peamiselt Orinoco deltas.[1] Nad kõnelevad varao keelt, mis on isolaatkeel. Varaode peamine transpordivahend on kanuu.

Paljud varaod on alates 2015. aastast diktatuuri ajal valitsenud majandus- ja poliitilise kriisi tõttu Venezuelast põgenenud.[2]

Warao kogukond

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Waraod aastal 1882.

Varaosid on peetud Guajaana põlielanikeks, kes elasid seal enne aravakkide ja kariibide saabumist.[3]

Varaod puutusid eurooplastega esimest korda kokku siis, kui varsti pärast Christoph Kolumbuse jõudmist Orinoco jõe deltasse otsustas Alonso de Ojeda mööda jõge ülesvoolu sõita. Ta nägi vee kohal balansseeritud eristuvaid varbaid varaode onne.

Sotsiaalne struktuur[muuda | muuda lähteteksti]

Varaode ühiskond matrilokaalne: mees kolib pärast abiellumist naise perekonda. Tütre sündi on traditsiooniliselt peetud poja sünnist olulisemaks, sest just tema toob vanemate majapidamisse väimehed ja seega ka tööjõu. Traditsiooniliselt pidi noormees aasta aega ämma juures töötama. Ta pidi ehitama maja, valmistama kaeviku ja istutama juurviljaaia. Kui ta ei leidnud naise vanemate heatahtlikkust, võisid nad tütart uuesti mehe juurest lahkuma suruda. Abielu ajal toob mees oma tegevusest (eriti kalapüügist) saadud tulu ämmade majapidamisse. Tal pole õigust majale ja aedadele ega lastele. Lahutuse korral jääb kogu vara naisele. Vara ja õiguste pärimine toimub ka matrilineaalselt, s.o emalt tütrele, tavaliselt noorimale tütrele. Tänaseks on see struktuur aga muutunud: noormehed võivad palgatööga varakult iseseisvaks saada, ega pea loovutama oma raha ämmale.


Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Kuula rändajat. Orinoco kanuu-indiaanlaste juures (Vikerraadio)
  2. Venezuela põlisrahvaste rühm põgeneb kriisi eest Brasiiliasse (BBC)
  3. Edwards, W.; Gibson, K. (1979). "An Ethnohistory of Amerindians in Guyana". Ethnohistory. 26 (2): 163–164. DOI:10.2307/481091. ISSN 0014-1801. JSTOR 481091.