Väike Werrone Kool

Allikas: Vikipeedia

Väike Werrone Kool on erakool Võru linnas. Kool tegutseb Võru linnas aadressil F. R. Kreutzwaldi 34. Kool asub puumajas Tamula ranna lähedal. Kooli õppetöö on inspireeritud Waldorfi pedagoogikast.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

2011. aastal koondus grupp Võrumaa lapsevanemaid, kes soovisid oma lastele terviklikku õpi- ja kasvukeskkonda.

2012. aastal korraldasid lapsevanemad Waldorfi pedagoogikat tutvustava koolitussarja, alustas tegevust Terve Pere Kool. Nii tutvusid lapsevanemad, kes peavad oluliseks Waldorfi pedagoogilisi põhimõtteid ja kes soovivad nii sõna kui ka teoga kaasa aidata laste haridustee kujundamisse.

2013. aasta sügisel loodi Võrumaa lastevanemate initsiatiivil MTÜ Terve Pere Selts ja tegevust alustas Waldorfi lasteaed Terve Pere Aed.

Lasteaialapsed kasvasid ja tekkis vajadus kooli järele.

2017. aastal rajati lapsevanemate initsiatiivil Väike Werrone Kool.

Kool alustas 2017/18. õppeaastal I kooliastmega. 2018/19. õppeaastast avati II kooliaste ja 2021/22. õppeaastast alustas koolis tööd III kooliaste.

Alates 12. veebruarist 2021 kuulub kool Eesti Vabade Waldorfkoolide ja -lasteaedade Ühendusse.

Kooli väärtused[muuda | muuda lähteteksti]

Terviklikkus[muuda | muuda lähteteksti]

Õnnelikuks ja iseseisvaks eluks on vaja arendada intellektuaalsete võimete kõrval teadlikult tahet, loomingulisust ja sotsiaalseid oskusi. Võrdset tähelepanu vajavad nii teadmised kui loominguline mõtlemine, tasakaalustatud tundeelu ja terve tahe. Laps õpib koolis läbi tegutsemise, tunnetamise ja teadvustamise. Käsi, süda ja pea õpivad tegutsema üheskoos. Koolis arendatakse teadlikult sotsiaalsust, teineteisega arvestamist ning oskust tegutseda ühise eesmärgi nimel. Õpetaja ülesandeks on tuua õpitav aine lasteni läbi elamuse ja kogemuse.

Rütm[muuda | muuda lähteteksti]

Inimese igapäevaelus on rütm see, mis aitab tal toimida efektiivselt ja tulemuslikult. Nii nagu tasakaalustatud sisse- ja väljahingamine on hea tervise aluseks, nii toetab rütmide vaheldumine õppimist. Koolielu kulgeb rütmis, mis arvestab päeva, nädala, kuu ja aastaaegade loomulikku vaheldumist. Ka igal koolitunnil on oma rütm - teatud kindel tegevuste järjestus, mis annab lastele turvatunde ja samas hoiab nende meeled ärkvel. Traditsioonilised aastaaegade ja kuude vaheldust tähistavad pidulikud üritused annavad lastele kindlustunnet ning aitavad kaasa ilumeele, eneseväljendusoskuse ja õnnestumis- elamuste kujunemisele. Harmooniline keskkond. Koolikeskkond peaks mõjuma meeltele harmoniseerivalt. Esiplaanil on looduslikud materjalid, maitsed, inimhääle ehe kõla, elavad muusikahelid, harmoonilised värvid jm. Samuti on väga oluline anda lapsele aega rahulikult oma tegevus lõpetada, õpitu läbi tunnetada ja endas talletada.

Koostöö ja avatud suhtlemine[muuda | muuda lähteteksti]

Õpetajate, õpilaste ja lapsevanemate vahel toimub aktiivne suhtlus. Kõik osapooled on kaasatud kooli eestvedamisse ja koolikultuuri kujundamisse ja hoidmisse.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]