Uraan (astroloogia)

Allikas: Vikipeedia
Uraani astroloogiline sümbol
Uraani astroloogiline sümbol

Uraan liigitub tänapäeva Lääne astroloogias transtsendentaalsete ehk karmaplaneetide hulka. Maalt vaadatuna teeb ta sodiaagile ringi peale umbes 84 aastaga. Uraani teise sümboli – noolega ring, mil punkt keskel – võtsid astronoomiast üle Saksa astroloogid.

Uraan on seotud ootamatuste, uuenduste, mässumeelsuse, sõltumatusepüüuga. Uraani asend sünnikaardis näitab, millises valdkonnas on inimene kõige enam valmis loovaks ja originaalseks mõtlemiseks ja tegutsemiseks. Selles valdkonnas ei pea me tingimata alluma traditsioonilistele käitumismustritele.[1] Uraani asend päikesesüsteemis (Saturni järel) näitab astroloogia järgi seda, et tõelise vabaduseni jõutakse vaid oma piire tunnetades ja tegude eest vastutades.

Uraan tähistab isikutest vana tarka meest, teadlast, boheemlast, professorit.

Lisaks kuuluvad Uraani valitsusalasse välk, elekter, infotehnoloogia, leiutised.

Inimkehas valitseb Uraan kilpnääret, organismi rütme, pulssi ja hingamist.[2]

Uraan on Veevalaja märgi valitseja ning seotud 11. astroloogilise majaga.

Mütoloogia

Kreeklaste Uranos (roomlaste Uranus) oli vanim antiikne taevajumal. Maa jumalanna Gaia tõi ta ilmale ilma mehe abita ja sai siis tema naiseks. Uranos sai Gaiaga arvukalt lapsi, kelle hulgas olid ka titaanid ja kükloobid. Mõned järeltulijad aga ehmatasid Uranose nii ära, et ta toppis nad ema kõht tagasi. Gaia lasi poeg Kronosel oma isa sirbiga kastreerida.

Uranos hoolitses ilma kindla eesmärgita inimelu pöördeliste muutuste eest. Näiliselt võimust ilma jäänuna mõjutas ta maapealse elu käiku siiski väga.

Mitmed astroloogid on arvamusel, et Uranos ei kanna siiski astroloogilise Uraani sümboolikat. Paremini sobivat sellesse rolli ennustajavõimetega Prometheus, kes tõstis peajumal Zeusi vastu mässu ja tõi inimestele tule.[3]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

  • Uraan (astronoomiline käsitlus)

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Howard Sasportas "Astrologische Häuser und Aszendenten", Ulm, 1997, lk 388
  2. Juhani Nummela "Astrologian käsikirja", Porvoo, 1989, lk 82
  3. Astrowiki.de, Uraan[alaline kõdulink]