Uncharted 2: Among Thieves

Allikas: Vikipeedia
Uncharted 2: Among Thieves
Arendaja Naughty Dog
Levitaja Sony Computer Entertainment
Disainer

Richard Lemarchand

Neil Druckmann
Mootor Naughty Dog 2.0, Havok
Platvorm PlayStation 3,
Väljalaskeajad Põhja-Ameerikas 13. oktoober 2009, Euroopas 16. oktoober 2009
Žanr põnevus-seiklus
Meedia Blu-ray Disc
Sisendseaded Mängupult

"Uncharted 2: Among Thieves" on 2009. aasta oktoobris müügile jõudnud arvutimäng, ning see on 2007. aasta mängu "Uncharted: Drakes Fortune" järg.

See on PlayStation 3 eksklusiivmäng, mis kuulub põnevus- ja seiklusžanritesse. Mängu looja on Naughty Dog ja levitaja Sony Computer Entertainment.

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

"Among Thieves" tegevus hakkab peaaegu kaks aastat pärast seda, kui leidsid aset "Drakes Fortune'i" sündmused. Nathan "Nate" Drake'i (Nolan North) uus seiklus keerleb lahendamata ajaloolise müsteeriumi ümber, mis on seotud Marco Polo 1292. aasta reisiga. Marco Polo alustas oma rännakut 14 laeva ning üle 600 reisija ja meeskonnaliikmega. Kuid kui ta poolteist aastat hiljem oma sihtmärki jõudis, oli tema laevastikust alles ainult üks laev ja 18 ellujääjat. Vaatamata sellele, et Marco Polo kirjeldas oma reisi minuti täpsusega, ei avaldanud ta kunagi, mis oli juhtunud kadunuks jäänud laevadega.

Lugu algab haavatud Nate'iga, kes ärkab kaljuserva äärel rippuvas rongis. Läbi mälestuskildude avaldatakse, et Harry Flynn ja tema tüdruksõber Chloe Frazer (Claudia Black), kes on Nate'i endine pruut, pakkusid talle tööd – varastada Istanbuli muuseumist Mongoolia õlilamp. Nate nõustub, teades, et lamp annab vastuseid sellele, mis juhtus Marco Polo laevastikuga. Flynn ja Drake saavadki kätte lambi, mis sisaldab kaarti. Kaart avaldab, et kadunud laevastik transportis Shambhalast pärit Cintamani kivi just enne seda, kui tsunami nad Borneo kaldale uhtus. Flynn, kes kaardi endale sai, reedab Drake'i, kes arreteeritakse ja kolmeks kuuks vangistatakse. Lõpuks siiski ta sõber Victor "Sully" Sullivan ja Chloe vabastavad ta.

Jälitades Flynni ja tema ülemust, Serbia sõjakurjategijat Zoran Lazarevici, Borneosse, avastab kolmik, et kadunud laevastikul ei olnud kunagi Cintamani kivi. Nate leiab templi, mille sees on Polo meeskonna laibad, kuldne Tiibeti pistoda ja Polo kiri, milles on kirjas, et pistoda kandja pääseb Shambalasse läbi Pokhara templi Nepalis. Sullivan küll loobub seiklusest, kuid Nate ja Chloe suunduvad sellegipoolest Nepali. Teel templisse kohtavad nad ajakirjanikku Elena Fisherit (Emily Rose) ja tema operaatorit Jeffi, kes jälitavad Lazarevici, et leida head lugu. Põgenedes Lazarevici käsilaste eest, jõuab nelik templisse, kus nad avastavad, et kivi ja Shambala asuvad Himaalajas.

Grupp langeb varitsuse alla saab Jeff haavata. Haavatud Jeffiga põgenedes, ähvardab Chloe Nate'i ja Elenat relvaga, samalajal, kui Flynn ja Lazarevic välja ilmuvad. Nate on sunnitud pistoda Lazarevicile loovutama, viimane tapab Jeffi. Nate ja Elena jõuavad põgeneda, varastavad maasturi ja sõidavad rongile järgi. Nate sooritab meeleheitliku hüppe, pääseb rongile ja leiab chloe, viimane aga keeldub koos temaga lahkuma. Välja ilmub Flynn, kes tulistab Nate'i kõhtu. Viimase abinõuna tulistab Nate propaanipaake, tappes Flynni mehed. Plahvatuse tõttu aga kihutab ta ise pooliku rongiga kaljuääre poole.

Nate põgeneb ohtlikust rongist ja komberdab haavatuna läbi lumetormi, kuni langeb meelemärkuseta maha. Ta ärkab üles Tiibeti linnas, kus ta kohtub uuesti Elenaga ja tutvub 90-aastase sakslase Karl Schäferiga. Schäfer pajatab Nate'ile, et pistoda on Shambala leidmise võtmeks, aga Nate'il on hoopis loobumismõtted peas. Schäfer suudab Nate'i siiski veenda, ning saadab tema ja küla kohaliku Tenzini oma 70 aastat tagasi sooritatud ekspeditsiooni jäänuseid leidma. Nate ja Tenzin avastavad, et Schäferi mehed olid SS-i liikmed, ja ta oli nad tapnud, et Maailma kivi väe eest kaitsta. Nate ja Elena järgnevad röövitud Schäferile, jälitades Lazarevici mahajäetud kloostrisse. Nad leiavad surmavalt haavatud Schäferi, kes ütleb, et Nate peab Cintamani kivi hävitama.

Arendus[muuda | muuda lähteteksti]

2009. aasta E3-l (Electronic Entertainment Expo) tutvustasid mängu tegijad kuidas tegelastele hääleandjad liikumissensorite abil mängu tarbeks stseene teevad. Selleks kannavad nad spetsiaalset disainitud kostüüme.

Naughty Dog tahtis Celli protsessori CPU-d maksimaalselt kasutada, nende kasutatavus oli esimese mängu korral vaid 30%. Tulemusena on teisel mängul palju realistlikum animatsioon.

"Uncharted 2: Among Thieves" kasutab Naughty Dogi mängumootorit Game Engine 2.0, mis on uuendatud ja optimeeritud versioon esimesest mängu mootorist.

26. augustil 2009 teatati, et "Uncharted 2" kasutab umbes 90% Celli protsessori ressursist ja kasutab ka ühepoolselt Blu-ray kettalt 25 GB mälumahtu. Samas intervjuus küsiti, kas see mäng võiks joosta ka Xbox 360-l, millele tuli vastus: ei eales, sest DVD-vorming seab omad piirangud.

Kriitikute hinnang[muuda | muuda lähteteksti]

"Uncharted 2" sai ülemaailmselt GameRankings platvormil punktides kokku 96,22% ja GameStats lehel 9,6/10. Mäng sai ka Metacriticu punktides kokku 96/100. Saavutades sellega 2009. aasta kõige kõrgemini hinnatud mängu staatuse.

Esimene väljaanne, mis mängu arvustas oli prantsuse ajakiri PSM3. Oma arvustuses ütlesid nad, et mäng on "pikk, visuaalselt jalustrabav, sügavamõtteline ja plahvatuslik, "Uncharted 2" kombineerib videomängu kõige kvaliteetsemaid elemente. On saavutatud uus verstapost videomänguajaloos." Ajakiri andis punktideks oma teise 21/20, viis aastat varem oli sama skoori saavutanud "Grand Theft Auto: San Andreas".

Teine hinnang tuli PlayStation: The Official Magazine poolt, mis andis mängule perfektse skoori. Oma hinnangus ütlesid nad: "Unustage aasta parim mäng. See on üks aegade parimaid mänge". Sama ajakirja Inglismaa versioon andis mängule samuti täispunktid.

IGN andis mängule 9,5/10, öeldes: ""Uncharted 2" ei ole perfektne, aga see on lähemal kui ükskõik milline teine mäng".

Gamesradar andis 10/10, öeldes: "Lihtsalt sõnastades, "Uncharted 2" on põhjus, miks omada PS3-e".

G4 andis 5/5, kriitik Adam Sessler märkis: ""Uncharted2" puhul on tegemist parima üksikmänguosaga, mida ma olen eales kogenud".

1up.com andis A+, kommenteerides mängu väga kvaliteetset muusikat ja heli.

Eurogamer andis 10/10, öeldes: "Tähelepanu, mis pandud detailidesse, on väljaspool igasugust võrdlust."

PSX Extreme ütles: "See on küsimatagi parim mäng, mida selles žanris on üle hulga aja nähtud."

Auhinnad[muuda | muuda lähteteksti]

Spike Video Game Awardsil sai "Uncharted 2" rekordilise 8 nominatsiooni ja aasta parima mängu (Game Of the Year) auhinna.