Užusaliai

Allikas: Vikipeedia
Užusaliai

leedu Užusaliai

Vapp
Užusaliai vapp

Elanikke 584 (2011)[1]

Koordinaadid 54° 59′ N, 24° 12′ E
Užusaliai (Leedu)
Užusaliai

Užusaliai (vene keeles vanasti Александровская слобода) on küla Leedus Jonava rajoonis Šešuva jõe kaldal, Užusaliai valla halduskeskus. Külas on kultuurikeskus, põhikool, postkontor ja raamatukogu. Küla kohal asub jõel 28,5 ha suurune paisjärv. Vaatamisväärsuseks on sealne aastal 1866 valminud õigeusu kirik.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Užusaliaid on kirjalikes allikates esimest korda mainitud aastal 1777. Jaanuariülestõusu järel asustati sinna leedulaste asemele õigeusklikud venelased, küla ise hakkas aga kandma nime Aleksandrovskaja sloboda. Küla kujunes ümbruskonna õigeusu kihelkonna keskuseks, vana mõisa kohale rajati aastal 1866 õigeusu kirik. Samal ajal oli Užusaliai tähtis keskus ka ümbruskonna vanausuliste jaoks.

Sealsed õigeusklikud venelased toetasid Leedu annekteerimise järel bolševikke ja suur osa neist pages Saksamaa sissetungi järel Venemaale. Külla jäänud elanikest varjas osa nõukogude langevarjureid ja partisane, nii piirasid 12. septembril 1941 sakslased küla sisse, kogusid elanikud kokku ja hukkasid 48 sealset elanikku.

Nõukogude ajal oli küla algul kolhoosi „Naujojo gyvenimo“ keskasulaks, seejärel aga kohaliku sovhoosi keskasulaks. Aastal 1977 põles maha Paskutiškiais asunud vanausuliste palvemaja, seejärel hakkasid nood samuti Užusaliais koos käima ja küla kujunes lisaks õigeusule ka vanausuliste kihelkonna keskuseks.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 2011 m. surašymas. Lietuvos statistikos departamento, vaadatud 08.06.2017.
  2. [1] Paskutiškių ir Užusalių sentikiai

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]