Tuulte oru Nausikaa

Allikas: Vikipeedia
Tuulte oru Nausikaa
風の谷のナウシカ
Režissöör Hayao Miyazaki
Stsenarist Hayao Miyazaki
Helilooja Joe Hisaishi
Produtsent Isao Takahata
Aasta 1984
Kestus 117 minutit
Ametlik veebileht
IMDb profiil

Tuulte oru Nausikaa (jaapani keeles 風の谷のナウシカ) on 1984. aastal välja antud animafilm, mille režissöör ja loo autor oli Hayao Miyazaki. Filmile lõi muusika Joe Hisaishi. See põhineb Miyazaki 1982 aastal alanud samanimelisel mangal.[1]

Sisututvustus[muuda | muuda lähteteksti]

Tuhat aastat pärast suurt sõda, milles hiidsõdalased maailma maha põletasid, ümbritseb allesjäänud inimkonda Mürgisoo. Peategelane Nausikaa on väikese kuningriigi Tuulte org printsess. Filmi alguses seikleb ta mürgises metsas ja leiab hiiglasliku putuka Oomi kesta. Ta päästab rändaja Yupa ühe raevunud oomi käest ja nad lähevad orgu

Öösel lendab orgu suur putukatega kaetud Pejite kaubalennuk, mis kukub alla ja põleb maha. Nausikaa leiab sealt sureva tüdruku Lastelle, kes palub tal õhulaeva lasti hävitada. Varsti saabub Tuulte orgu suur hulk Tolmeekia laevu koos printsess Kushanaga, kes tapavad Nausikaa isa ja võtavad enda kätte Pejite laeva lasti, mis on hiidsõdalase loode. Tolmeekia kavatseb seda kasutada, et sood hävitada. Obaba, oru vanim naine, hoiatab neid selle tegemise eest.

Yupa leiab Nausikaa salajase aia, kus ta on kasvatanud Mürgisoost pärit taimi ja Nausikaa räägib sellest, et puhta vee ja mullaga on taimed kahjutud ning mürgine on hoopis muld ja vesi, isegi orus.

Kushana lahkub orust ning võtab Nausikaa ja viis vanameest pantvangidena kaasa. Tee peal ründab Tolmeekia laevu tundmatu laev kuid Nausikaa, Kushana ja vanamehed langevad metsa. Nausikaa läheb uurima, mis putukaid raevu ajab ning käsib vanameestel Kushanaga orgu naasta.

Nausikaa päästab rünnanud õhulaeva piloodi Asbeli putukate käest ning saab teada, et ta on Lastelle'i vend. Nad kukuvad metsa põhja ning avastavad, et seal on õhk puhas ning Nausikaa avastab, et mets puhastab aeglaselt maad mürkidest.

Samal ajal hakkavad Tuulteoru elanikud mässama ning Yupa ja üks vanameestest, Mito, otsustavad minna Nausikaat otsima.

Nausikaa ja Asbeli leiab üks Pejite laev ja nad saavad teada, et Pejite'i ellujääjad kavatsevad kasutada beebi-Oomi, et Oomid orgu ründama meelitada. Nausikaa kavatseb orgu hoiatada, kuid ta võetakse vangi. Asbel ja Pejite'i naised päästavad ta türmist, aga laeva rünnatakse. Kui Nausikaa põgeneb, leiab ta Tuulte oru laeva, mis teda otsima tuli.

Nausikaa ja Mito suunduvad orgu hoiatama, aga Nausikaa läheb liuglejaga Mitost lahku, et beebi-Oomi päästa. Kui Mito orgu rahvast ja Tolmeekiat hoiatab, läheb Kushana ja toob pooleldi kasvanud hiidsõdalase. Hiidsõdalane ründab Oome, kuid vajub varsti kokku. Nausikaal õnnestub beebi-Oomi päästa, aga Oomid on nii raevunud, et ei peatu. Tal õnnestub beebi Oomite ette viia, aga Oomid jooksevad tast üle. Äkitselt kõik Oomid peatuvad. Nad ravivad ning ta kleit värvub Oomide verest siniseks.

Filmi lõpus on näha, kuidas Oomid ja Tolmeekia laevad lahkuvad ja orus hakatakse kahju parandama.

Tegelased[muuda | muuda lähteteksti]

  • Nausikaa - Tuulte oru printsess, kes on ka osav lendaja
  • Jihl - Nausikaa isa, Tuulte oru kuningas
  • Isand Yupa - Rändur ja äärealade kõige osavam mõõgavõitleja
  • Printsess Kushana - Tolmeekia printsess
  • Kurotowa - Kushana nõuandja
  • Mito - Silmaklapiga vanamees
  • Teto - Nausikaa orav-rebane

Nausikaa mujal[muuda | muuda lähteteksti]

Manga, millel film “Tuulte oru Nausikaa” põhineb, algas kaks aastat varem kui film, aga filmi väljaandmise ajaks oli välja tulnud ainult kuusteist peatükki lõplikust viiekümne üheksast, mistõttu erineb selle lugu oluliselt filmist. Selle viimane peatükk tuli välja 1994. aastal.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Kaze No Tani No Naushika". bcdb.com
  2. Ryan, Scott (8. detsember 2008). "Chapter Guide // Manga // Nausicaa.net". nausicaa.net. Originaali arhiivikoopia seisuga 8. detsember 2008. Vaadatud 28. jaanuaril 2024.