Trudi Canavan

Allikas: Vikipeedia
Trudi Canavan (2009)

Trudi Canavan (sündinud 23. oktoobril 1969 Melbourne'is) on Austraalia kirjanik, kes on eelkõige tuntud fantaasiaromaanide triloogiate "Musta võluri triloogia" ja "Viie ajastu" poolest.

Teosed[muuda | muuda lähteteksti]

"Musta võluri triloogia"[muuda | muuda lähteteksti]

"Musta võluri triloogia" ("The Black Magician trilogy") leiab peamiselt aset väljamõeldud maailmas, riigi pealinnas Imardinis asuvas Võlurite Gildis. Lugu räägib noorest agulitüdrukust Soneast, kes avastab endal maagilised võimed ja peab kohanema maailmas, kus maagia on vaid rikaste privileeg. Endalegi üllatuseks leiab Sonea end aga lahingu eesliinilt, valmis surema inimeste eest, keda ta alles hiljuti vihkas.

Triloogia osad on "Võlurite Gild", "Õpilane" ja "Ülemlord". Kogu triloogia on ilmunud ka eesti keeles.

Ilmunud on ka kaks järge: "Maagi õpilane" ("The Magician's Apprentice"), mis käsitleb Sachaka sõda, millest on juttu ka "Musta võluri triloogias", ja teine triloogia "The Traitor Spy Trilogy", mis tegeleb esimese triloogia järelmõjudega.

"Maagi õpilane"[muuda | muuda lähteteksti]

"Musta võluri triloogiale" eelnenud ajal unistab Kyralias elav noor võlur Tessia oma isa jälgedes käimisest, kuid naistest ei saa Ravitsejaid ja parim, mis ta loota võib, on assistendi amet. Kui tüdruku isa on nende linna võlurit külastamas, ajab ta nurka külas olnud Sachaka võlur, kes eeldab, et võib Kyralia teenijaid kohelda nagu enda kodumaa naisorje. Meest eemale tõrjudes ilmutab ta aga oma loomulikke maagilisi võimeid.

Tessiast peab saama õpilane või ta pagendatakse, et küla tema kontrollimatute võimete eest kaitsta. Tessia saab teada, et Sachaka võlurid kavatsevad kunagi nende impeeriumi alla kuulunud maad tagasi võita, tehes järjest raevukamaid rünnakuid Kyralia ja Elyne'i küladele ja kui kõik Kyralia võlurid kogunevad, et oma maad kaitsta, avastab tüdruk, et nii tema võimed võlurina kui ka ravitsejana on vajalikud võitluses iidse ja võimsa Sachaka Impeeriumiga.

"Traitor Spy Trilogy"[muuda | muuda lähteteksti]

Sarja "Traitor Spy Trilogy" tegevus leiab aset aastaid pärast "Musta võluri triloogia" sündmusi ja keskendub Sonea ja Akkarini pojale, Lorkinile. Aasta pärast lõpetamist Ülikoolist pakub ta end oma ema õuduseks vabatahtlikuna liituma Sachakasse reisivate Gildi Saadikute grupiga. Kui Sonea kuuleb, et Lorkin on läinud kaduma, ei soovi ta midagi muud kui oma poeg üles leida, kuid seda tehes rikuks ta seadust, mis keelab Mustadel Võluritel Imardini linnast lahkuda.

Kui Cery tuleb Sonealt abi paluma pärast seda, kui peaaegu kogu mehe pere mõrvatakse, saab naine teada, et Vargad on juba mitmeid aastaid ohtlikke allmaailma sõdu pidanud. Kahtlased surmad panevad Gildi muretsema, et mängus võivad olla salavõlurid. Kui kaks varjatud teadmistest huvitatud õpilast – Gillia, õpilane teenijate klassist, keda enamasti ignoreeritakse uuest ülikooli süsteemist tingitud klassidevahelises sõdades, ja tüdruku parim sõber – avastavad raamatud mustast maagiast, ei suuda nad eksperimenteerimiskihule vastu panna. Samal ajal avastab Lorkin, et Sachaka mustad võlurid ei ole ainuke ohtlik ja salatsev jõud sellel iidsel ja kärbunud maal.

Raamatute pealkirjad on "The Ambassadors' Mission", "The Rogue" ja "The Traitor Queen".

Muud raamatud[muuda | muuda lähteteksti]

Lisaks on ootel veel mitu muud projekti. Pärast "Musta võluri triloogia" kirjastajale saatmist kirjutas Canavan eraldiseisva raamatu "Tormiingel" ("Angel of Storms"), mille tahab triloogiaks või isegi sarjaks muuta. Selles reisivad võluriperekonnad kaubeldes ühest maailmast teise. Igal maailmal on erinev maagiatase nii et igal perekonnal on oma kindlaks määratud tee maailmade vahelt, sest kui nad satuksid maagiavaesesse maailma, ei pruugi neil olla piisavalt jõudu, et sealt minema saada. Abielud on korraldatud, sest perekonnad ei saa lubada enda maagilisi vereliine nõrgestada. See aga ei istu eriti hästi nooremale põlvkonnale.

Samuti on Canavanil sahtlipõhjas lühem jutt tööpealkirjaga "Soulbearer", mis vajab veel ümberkirjutamist.

Auhinnad[muuda | muuda lähteteksti]

Lingid[muuda | muuda lähteteksti]